Makedonya'daki siyasi kriz

Makedonya'daki siyasi kriz
ABD'nin Üsküp Büyükelçisi Baily:- "Siyasi partilerden beklentimiz, en erken sürede ülkede seçimlerin yapılması için güvenilir ortam hazırlamaları. Tarihi değiştirme kararı, Makedonya Meclisine aittir"

ÜSKÜP (AA) - Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) Üsküp Büyükelçisi Jess Baily, Makedonya'daki siyasin krizin çözümüne yönelik Prjino Anlaşması koşullarının tam anlamıyla yerine getirilmediğini, erken seçim için öngörülen 24 Nisan'ın uygun olmadığını belirterek, "Siyasi partilerden beklentimiz, en erken sürede ülkede seçimlerin yapılması için güvenilir ortam hazırlamaları. Tarihi değiştirme kararı, Makedonya Meclisine aittir" dedi.

Baily, Makedonya'daki İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE), Demoktarik Bütünleşme Birliği (BDI), Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) ve Arnavut Demokratik Partisinin (PDSH) genel başkan ve temsilcileri ile bir araya geldi.

Baily, uzun süren görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, Prjino Anlaşması'nın gerektirdiği koşulların tam anlamıyla gerçekleşmediğini ifade ederek, "Özgür ve demokratik seçimlerin bu şartlar altında gerçekleşmesi zor" değerlendirmesinde bulundu.

ABD ve Avrupa Birliğinin (AB) gerekli desteği sağlamaya devam edeceğini kaydeden Baily, Devlet Seçim Komisyonu ile seçmen listesi kapsamındaki değerlendirmelerin erken seçim için öngörülen 24 Nisan'a kadar düzenlenemeyeceğini anlattı.

Baily, siyasi parti liderlerinin erken seçimlerin 5 Haziran'a kaydırılması önerisinde bulunduğuna dikkati çekerek, "Siyasi partilerden beklentimiz, en erken sürede ülkede seçimlerin yapılması için güvenilir ortam hazırlamaları. Tarihi değiştirme kararı, Makedonya Meclisine aittir" diye konuştu.

Görüşmenin sonunda Baily'nin, değerlendirme raporunu Başbakan Emil Dimitriev'e sunduğu bildirildi.

- Siyasi kriz

Makedonya'da uzun zamandır devam eden siyasi krizin çözümü için Avrupa Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın arabuluculuğunda geçen yıl haziran ve temmuzda bir araya gelen 4 siyasi parti lideri, 24 Nisan'da erken seçime gidilmesi konusunda anlaşmıştı.

İktidar ve muhalefet arasında imzalanan Prjino Anlaşması'na göre muhalefetin Meclise dönmesi, dinlemelerin kamuoyuyla paylaşılmaması, özel savcı atanması, geçici hükümet kurulması, kabine revizyonu ve nisanda yapılacak erken genel seçimden 100 gün önce başbakanın istifa etmesi öngörülmüştü.

Anlaşma dahilinde Başbakan Nikola Gruevski istifa etmiş, Dimitriev'in başbakanlığında 24 Nisan'daki erken genel seçime kadar ülkeyi yönetecek geçici hükümet kurulmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.