Makedonya'daki siyasi kriz

Makedonya'daki siyasi kriz
Cumhurbaşkanı İvanov'un istifasını isteyen göstericiler, Üsküp'teki eylemlerini sürdürdü- Gösterilere karşı çıkan Makedonya Sivil Savunma Hareketi'ni destekleyenler Meclis binası önünde toplandı

ÜSKÜP (AA) - Makedonya'daki siyasetçilere yönelik hukuki işlemlerin durdurulması kararı alan Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov'un istifasını isteyen binlerce gösterici, başkent Üsküp'teki eylemlerine devam etti.

Bir haftayı aşkın süredir devam eden eylemlerde İvanov'a istifa çağrısında bulunan "Protesto Ediyorum" halk hareketine bağlı göstericiler, erken genel seçimin 5 Haziran'da yapılmasını öngören kararnameye de karşı çıktı.

Göstericiler, önceki günlerde olduğu gibi önce çalışmalarına destek olmak amacıyla Özel Yetkili Savcılık binası önünde toplandı, ardından Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi oradan da Devlet Seçim Komisyonu'nun binasının önünde toplandı.

Daha sonra hükümet binası önüne gelen göstericiler, binaya boya atarak eylemlerini "renkli devrim" olarak nitelendirdiklerini ifade etti.

- Gösterilere karşı çıkanlar da toplandı

Öte yandan, gösterilere karşı çıkan "Makedonya Sivil Savunma Hareketi'ni" destekleyenler de Meclis binası önünde bir araya geldi.

Burada toplanan grup, Cumhurbaşkanı İvanov'un kararını protesto eden göstericilere, heykel ve devlet kurumlarına zarar vermemeleri konusunda çağrıda bulunarak, siyasi krizin bitmesine yönelik seçimlerin 5 Haziran'da gerçekleştirilmesi gerektiği mesajını verdi.

Farklı yerlerde toplanan iki grup arasında çatışma çıkmaması için şehirde üst düzey güvenlik önlemleri alındı.

Sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan açıklamada, protestoların önümüzdeki günlerde de devam edeceği kaydedildi.

- Viyana görüşmeleri iptal edildi

Bu arada, Makedonya'daki siyasi krizin çözümü için AB ara buluculuğunda 22 Nisan'da Viyana'da yapılması planlanan görüşmenin iptal edildiği bildirilmişti.

AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, dün Viyana'da yaptığı açıklamada, toplantıya katılması beklenen Makedon siyasi liderlerin gerekli koşulları yerine getirmemesi üzerine toplantının iptal edildiğini belirtmişti.

Geçtiğimiz salı günü yaptığı açıklamada, ülkedeki siyasi krizi çözüme kavuşturmak adına siyasetçiler hakkında daha önce başlatılan hukuki işlemleri durdurma kararı alan Cumhurbaşkanı İvanov, daha sonra düzenlediği basın toplantısında da tepkilere ve gösterilere rağmen kararının arkasında durduğunu ifade etmişti.

Makedonya'daki siyasi kriz

Makedonya'daki siyasi kriz

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.