Makedonya'nın yasa dışı göçle mücadelesi

Makedonya'nın yasa dışı göçle mücadelesi
Balkan rotasının 8 Mart'ta sığınmacılara kapatılmasının ardından yasa dışı yollardan Makedonya'ya girdikleri tespit edilen 11 bin 803 kaçak göçmenin tamamı Yunanistan'a iade edildi- Sığınmacı krizinin kontrol edilmesi amacıyla Makedonya'daki sınır noktala

ÜSKÜP (AA) - ADMİR FAZLAGİC/BESAR ADEMİ - Daha iyi bir yaşam umuduyla Batı Avrupa ülkelerine ulaşmayı amaçlayan sığınmacıların geçiş güzergahındaki ülkelerden Makedonya, AB'nin kararıyla 8 Mart'ta sınırların kapatılmasının ardından bu kez de ülkeye yasa dışı yollardan giren kaçak göçmenlerle mücadele ediyor.

2015 yılında yaklaşık 1 milyon sığınmacının geçtiği Makedonya da Balkan rotasındaki diğer ülkeler gibi 8 Mart'ta sınırlarını sığınmacılara kapattı. O tarihten itibaren Yunanistan sınırındaki kontrollerini arttıran Makedonya, ülkeye yasa dışı yollardan girdiği tespit edilen kaçak göçmenleri yakalayıp Yunanistan'a iade ediyor.

Makedonya İçişleri Bakanlığı Stratejik İşler Daire Başkanı Nataliya Spirova Kodriky, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınırların kapatıldığı 8 Mart'tan itibaren ülkeye yasa dışı yollardan girdikleri tespit edilen 11 bin 803 kaçak göçmenin yakalandığını ve Yunanistan'a iade edildiği söyledi.

Kordiky, Yunanistan üzerinden ülkeye yasa dışı yollardan girme girişimlerinin, sınır hattı boyunca konuşlandırılan yabancı güvenlik güçleri ile Makedonya polisi ve askeri tarafından engellendiğini ifade etti.

1 Ocak-11 Mayıs tarihleri arasında 19 göçmen kaçakçılığı suçu tespit edildiğini ve 319 göçmenin yasa dışı yollardan Avrupa'ya kaçırmaya çalışan 23 kişi hakkında cezai işlem uygulandığı aktaran Kodriky, Makedonya'da yakalanan kaçak göçmenlerin prosedür gereği önce Gazi Baba Kabul Merkezi'ne götürülerek işlemlerinin yapıldığını ve daha sonra Yunanistan'a iade edildiğini kaydetti.

Makedonya-Yunanistan sınırına 30 kilometre uzaklıktaki Gevgeli-Üsküp otoyolunda yasa dışı geçişlerle ilgili gelişmeleri izleyen AA ekibi de 10 kaçak göçmenin Makedonya'da görev yapan yabancı güvenlik güçleri tarafından yakalanmasını görüntüledi.

- Makedonya'da 491 sığınmacı bulunuyor

İçişleri Bakanlığından elde edilen verilere göre, Makedonya’da halen 491 sığınmacı bulunuyor. Bu sığınmacıların bir kısmı ülkenin kuzeyindeki Tabanovce'de, bir kısmı ise güneydeki Gevgeli'deki kamplarda kalıyor.

Bu arada, geçen ay içerisinde ülkeye girdikleri tespit edilen ancak hiçbir yerde bulunamayan 400’den fazla sığınmacıya ne olduğu konusu hala netlik kazanmadı. Yerel kaynaklardaki iddialara göre, bu sığınmacılar, insan kaçakçılarına kişi başı bin 500 avro ödeyerek, Makedonya üzerinden Sırbistan'a geçti.

Sığınmacı krizinin kontrol edilmesi amacıyla AB ülkelerince alınan önlemler kapsamında Makedonya’daki sınır noktalarında, Hırvatistan'dan 8, Sırbistan'dan 7, Slovenya'dan 8, Slovakya'dan 25, Polonya'dan 30 ve Avusturya’dan 21 emniyet mensubu da görev yapıyor.

- "Sığınmacıların haklarına saygı gösterilmeli"

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) yanı sıra sığınmacılara yardım eden sivil toplum kuruluşları birçok kez sınırların kapatılmasının, sığınmacı krizini bir yıl önceki haline dönüştürebileceği uyarısında bulundu.

Bir yıl öncesinde Makedonya’da İltica Kanunu henüz değişmemiş, sığınmacılara toplu taşıma araçlarını kullanma hakkı verilmemişti. Bu nedenle de sığınmacılar, Batı Avrupa ülkelerine gitmek için farklı yol arayışına girmişlerdi.

BMMYK Makedonya Temsilciliği Sözcüsü Lyubinka Braşnarska, ülkeye yasa dışı yollardan girdiği tespit edilenlere yönelik uygulamalarda, temel insan hak ve özgürlüklerinin yanı sıra devletlerin bu konuyla ilişkin imzaladıkları uluslararası sözleşmelere saygı duyulması gerektiğini söyledi.

Braşnarska, "Sığınmacılara yönelik uygulamaların bütününde, onların haklarına saygı gösterilmesi gerekiyor. Biz de sığınmaya ihtiyacı olanların sisteme daha iyi bir şekilde erişmesi amacıyla sistemlerin güçlendirilmesi için çaba sarf ediyoruz. Korunma talebinde bulunan insanların onuruna saygı duyulmalı." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.