Maliye Bakan Yardımcısı Yavilioğlu:

Maliye Bakan Yardımcısı Yavilioğlu:
"Biz mevcut sistemin adının konulmasını, sistematik bir hale gelmesini, cumhurbaşkanı ile başbakanın aynı kurumsal yapı içerisinde bütünleştiği bir sistemi halkın önüne getirmiş olduk"- "Öyle bir sistem olmalı ki sırf hükümet değişiklikleri olmadığı için

BAYBURT (AA) - Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, "Biz mevcut sistemin adının konulmasını, sitematik bir hale gelmesini, cumhurbaşkanı ile başbakanın aynı kurumsal yapı içerisinde bütünleştiği bir sitemi halkın önüne getirmiş olduk." dedi.

Bayburt Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanlığı ile Sosyal Medya Kulübünce, Baberti Külliyesi Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Türkiye'de Hükümet Sistemi Tartışmaları" konulu konferansta konuşan Yavilioğlu, bir sistemin bir ülkeye vaat edeceği, sağlayacağı en önemli unsurun istikrar olduğunu belirtti.

Türkiye'deki mevcut sistemin buna imkan vermediğini söyleyen Yavilioğlu, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde milletin ve ülkenin beklentisi olan istikrarın yer aldığını dile getirdi. Yavilioğlu, "Milletimizin zımnen istemiş olduğu aslında cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi. Neden? Çünkü cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi istikrar üretiyor, tek başına mutlaka iktidar üretiyor, seçimlerden mutlaka hükümetin çıkmasını sağlıyor. Ülkenin ihtiyaç duyduğu en önemli hususlar cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi içinde mevcut." diye konuştu.

Türkiye'nin kuruluşundan günümüze gelinen süreçte mevcut siyasal sistemin istikrar üretemediğinin net olarak ortada olduğunu işaret eden Yavilioğlu, mevcut sistemin sürekli parçalı, koalisyonlu hükümetler ürettiğini ve bu koalisyonlu hükümetlerin olduğu dönemlerde de ülkenin hep geri gittiğini kaydetti.

Yavilioğlu, "Parlamenter sistemin var olduğu kabul ediliyor ki Türkiye'de parlementer sistem salt bir şekilde yoktur. Cumhurbaşkanı'nı da halk seçtiği için yarı başkanlık sistemine evrilmiş, dönüşmüş bir siteme sahibiz. Yani biz mevcut sistemin adının konulmasını, sistematik bir hale gelmesini, cumhurbaşkanı ile başbakanın aynı kurumsal yapı içerisinde bütünleştiği bir sistemi halkın önüne getirmiş olduk. 16 Nisan'da oylanacak olan da rejim değil cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi." ifadelerini kullandı.

- "İstikrar olmadan hiçbir şey olmaz"

Ülkelerin en önemli amaçlarının istikrara ulaşmak olduğunu belirten Yavilioğlu, istikrarın da ülkelerde ekonomiden eğitime, hak ve özgürlüklerden yatırım ve istihdama kadar her alanda etkili olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Bir sistemin bir ülkeye vaat edeceği, sağlayacağı en önemli unsur da istikrardır. İstikrar olmadan hiçbir şey olmaz. İstikrar olmadan ekonomi olmaz, ekonomik kalkınma, büyüme, gelişme olmaz. Eğitim olarak gelişme olmaz, önünüzü göremezsiniz. Siyasal olarak gelişme olmaz. Hak ve özgürlükler açısından iyileşme, demokrasi açısından derinleşme sağlayamazsınız. Hepsinin temeli istikrardır. Onun için ülke sistemlerinin arayışları da istikrardır. Öyle bir sistem olmalı ki bize ülke yönetimi, hükümet edenler sık sık değişmemeli. Öyle bir sistem olmalı ki sırf hükümet değişiklikleri olmadığı için yatırımcılar önlerini görebilmeli ve bundan dolayı yatırım yapabilmeli. Öyle bir sistem olmalı ki yatırım yapılan üretim arttığı için istihdam olabilmeli. Bunları bize sağlayacak tek bir şey var o da istikrar. "

- "Hayır'ın bize sunmuş olduğu tek bir şey var o da statüko"

Yavilioğlu, başta CHP olmak üzere referanduma 'hayır' diyenlerin bu ülkeye daha iyi bir model sunamadığına işaret ederek, "Öyle bir şey bize önerilmeli ki geçmişte yaşamış olduğumuz bu olumsuz tecrübelerden ders almamızı sağlamalı ve bize daha iyi bir gelecek sunmalı. 'Evet' ile 'hayır' arasındaki fark bu. 'Hayır'ın bize sunmuş olduğu tek bir şey var o da statüko devam etsin istiyorlar. Biz ise bu statükodan dolayı artık mahkum edilemeyeceğini, ülkenin yeni bedeller ödememesi gerektiğini söylüyoruz. Nereden dolayı söylüyoruz. Geçmişte yaşadığımız şartlardan dolayı bunu söylüyoruz." şeklinde konuştu.

Konferansa, AK Parti Bayburt İl Başkanı Hakan Kobal, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun ile öğrenciler katıldı.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.