Manisa'nın Selendi ilçesindeki olaylarla ilgili dava

Manisa'nın Selendi ilçesindeki olaylarla ilgili dava
Manisa'nın Selendi ilçesinde, Roman vatandaşlar ile ilçe sakinleri arasında çıkan kavgayla ilgili açılan davanın gerekçeli kararı açıklandı- 79 sanıktan 38'ine, 8 ay ile 45 yıl arasında değişen hapis cezası verildiği davanın gerekçeli kararında, olayda "h

UŞAK (AA) - Manisa'nın Selendi ilçesinde, Roman vatandaşlar ile ilçe sakinleri arasında çıkan kavgayla ilgili açılan davanın gerekçeli kararında, sanıklardan bazılarının "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" suçunu işlediğinin sabit olduğu ve Roman vatandaşlara yönelik toplu hareket edildiği ifade edildi.

Manisa'da başlayan ancak daha sonra kamu güvenliği sebebiyle Uşak'ta devam eden, "halkı kin ve düşmanlığa teşvik etmek", "kamu düzenini bozmak", "mala zarar vermek" suçlamasıyla 79 sanık hakkında açılan, Uşak 2. Asliye Ceza Mahkemesince geçtiğimiz Aralık ayında hükme varılan davada gerekçeli karar açıklandı.

Gerekçeli kararda olayın anlatıldığı bölümde, Tokatüstü mevkisinde ellerinde taş, sopa, tüfekle toplanan 150 kişilik bir grubun, tüm ilçedeki Romanlara yönelik birlik içinde hareket ettikleri, bazı kişilerin "Bunlar buradan gidecek, yoksa biz halk olarak gereğini yapacağız, Selendi bizimdir bizim olacak, burası Selendi burdan çıkış yok, bunlara günlerini gösterelim." yönünde ifadeler kullanarak halkı kışkırttığını, Romanların yaşandığı çadır ve evlerde yöneldikleri aktarıldı.

Emniyet güçlerinin yetersiz kalması üzerine takviye polis ve jandarma ekiplerinin bölgeye gönderildiği, ekiplerin dağılmaları çağrısında bulunmaları, bu yönde havaya uyarı ateşi açmalarına rağmen kalabalığın Roman vatandaşların ev ve araçlarına taş, sopalarla zarar verildiği, yakılmaya çalışıldığı belirtilen kararda, bu gelişme karşısında üzerine güvenlik güçlerinin can güvenliğini sağlamak üzere evleri boşaltarak vatandaşları bölgeden uzaklaştırdığı bildirildi.

Sanıklardan bazılarının "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" suçunu işlediğinin sabit olduğu vurgulanan kararda, 38 kişi hakkında verilen cezalar açıklandı.

- "Karar hukuk tarihimizde önemli bir yer edinecek"

Davaya müdahil olan Roman Hakları Derneğinin avukatı Sinem Hun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gerekçeli kararda sanıkların halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama suçundan cezalandırıldığına işaret ederek hakimin sanıklara verilen hapis cezasında indirim uygulamadığını vurguladı.

Kararın benzer olayların önüne geçeceğini dile getiren Hun, mahkemenin Roman vatandaşlar lehine verdiği kararın nefret söylemi ve suçlarının tanınması açısından da önemli olduğunu anlattı.

Hun, "Karar, Yargıtay tarafından esastan onandığı takdirde de hukuk tarihimizde önemli bir yer edinecektir. Selendi kararı, hukuk tarafından korunan bir aidiyeti olan kişi ve grupların haklarını gözettiğinden Türkiye'de insan hakları hukukunun gelişimi açısından da dikkate değer bir kazanımdır." dedi.

- Olayın geçmişi

Selendi ilçesinde 2009 yılbaşı gecesi bir kahvehanede sigara içilmesi nedeniyle tartışma yaşanmış, 5 gün sonra olayların büyümesi üzerine Romanlar ile ilçe sakinleri arasında kavga çıkmıştı.

Dönemin Manisa Valisi Celalettin Güvenç ilçeye gelmiş ve halkı sakinleştirerek güvenlik açısından Roman ailelerin başka ilçelere gönderilmesini sağlamış, ev ve araçları zarar gören Roman aileler, Salihli'ye yerleştirilmişti.

Olayla ilgili 79 sanık ve 74 mağdurla ilgili dava Manisa'da görülmeye başlanırken, Manisa Cumhuriyet Başsavcılığınca kamu güvenliği sebebiyle davanın başka bir kente naklini istemişti. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, davanın Uşak'ta görülmesine karar vermişti.

Uşak 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada, hakim 79 sanıktan 38'ini "halkı kin ve düşmanlığa teşvik etmek", "kamu düzenini bozmak", "mala zarar vermek" gibi suçlardan 8 ay ile 45 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırmıştı.

Aralarında 3 mağdur Roman vatandaşın da bulunduğu 41 sanık ise delil yetersizliliğinden beraat edilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.