Mardin'de Toplu Açılış Töreni

Mardin'de Toplu Açılış Töreni
Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)"Hiçbir vatandaşımızı ne terör örgütünün ne de onların oyuncağı haline gelen siyasi uzantıların insafına terk etmeyeceğiz. Halkın kendilerine açtığı krediyi, iradelerini, götürüp örgütün çapulcularına teslim ederek, heba edenleri

MARDİN (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hiçbir vatandaşımızı ne terör örgütünün ne de onların oyuncağı haline gelen siyasi uzantıların insafına terk etmeyeceğiz. Halkın kendilerine açtığı krediyi, iradelerini, götürüp örgütün çapulcularına teslim ederek, heba edenlerin artık hiç kimseye söyleyecek sözleri kalmamıştır. Devletimizle sizlerin arasına ne olur kimsenin girmesine izin vermeyiniz. Bundan sonra muhatabımız sadece ve sadece millettir, sizsiniz. Biz çözüm süreci başlattık mı? Başlattık. Ama anlamadılar, onlar maalesef bombaları patlattılar, çukurları açtılar." dedi.

Erdoğan, 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Parkı'nda düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Kocaeli'nde Osmangazi Köprüsünü yaptıklarını, ancak bunu bazı kesimlerin görmemekte ısrar ettiğini söyledi.

Önceki gün, İstanbul'da "hayır" kampanyasının yürütüldüğü çadıra yaptığı ziyareti hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"Bir çadıra girdim. 'Hayır' çadırı. Ya niye 'hayır' diyorsunuz? dedim. Bana dediler ki daha çağdaş bir Türkiye'de yaşamak için. Dedim ki, 'Şu anda yaşadığımız Türkiye çağ dışı mı?' Oradan da Yavuz Sultan Selim Köprüsü görünüyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü dört gidiş, dört geliş. Ortasından şimdi bir de hızlı tren geçecek. Ne dese beğenirsiniz? 'Ama adını Yavuz Sultan Selim Köprüsü koydunuz. Adını niye Tayyip Erdoğan koymadınız?' Ya bak ne kadar mütevaziyim görüyorsunuz. 'Sen' dedim 'Yavuz Selim'i tanımamışsın.' 18 milyon kilometrekare Osmanlı topraklarına padişahlık yapmış bir ecdada bu isim yakışmaz mı? Böyle varsın olsun. Bu 'hayır' mı? diyor. Saygı duyarız. Sende 'evet' diyene saygı duy.

Hiçbir vatandaşımızı ne terör örgütünün, ne de onların oyuncağı haline gelen siyasi uzantıların insafına terk etmeyeceğiz. Halkın kendilerine açtığı krediyi, iradelerini, götürüp örgütün çapulcularına teslim ederek, heba edenlerin artık hiç kimseye söyleyecek sözleri kalmamıştır. Devletimizle sizlerin arasına ne olur kimsenin girmesine izin vermeyiniz. Bundan sonra muhatabımız sadece ve sadece millettir, sizsiniz. Biz çözüm süreci başlattık mı? Başlattık. Ama anlamadılar, onlar maalesef bombaları patlattılar, çukurları açtılar. Sizlerden de devletinizle aranıza kimsenin girmesine izin vermemenizi bekliyorum. Biz sizi seviyoruz, size aşığız. Biz Ferhatız dağları dele dele gidiyoruz. Daha çok deleceğimiz dağlar var."

16 Nisan'ın daha modern bir Türkiye için sıçrama dönemi olacağını vurgulayan Erdoğan, meydandakilere "Kalan 18 günde kapı kapı dolaşmaya var mıyız?" diye sordu. Konuşması esnasında küçük bir kız çocuğunun uyuduğunu gören Erdoğan, "Sen de çok çalışacaksın. Seni parlamentoya bekliyorum." diye seslendi.

Mardin'in birkaç yıl içinde Antalya ve Muğla ile yarışır bir turizm hareketliliğine kavuşacağına ifade eden Erdoğan, Mardin'de inanç ve kültür turizmi, tarih ve Mezopotamya'nın olduğunu ve bunların görmek için gelineceğinin altını çizdi.

Üç yıl önceki Mardin'in daha farklı ve cıvıl cıvıl olduğunu dile getiren Erdoğan, insanların terör yüzünden kaçmak zorunda kaldığını söyledi. Bölgeyi ve Mardin'i 2023 hedeflerine ulaştırmak için 16 Nisan'ın önemli olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eğer Mardin, 16 Nisan'a sahip çıkarsa hem sizlerin hem de milletimizin hem de umudunu bize bağlamış tüm kardeşlerimizin geleceği aydınlanacak demektir." dedi.

- "Kimlerin 'hayır' dediğine bakın"

Erdoğan, terör örgütleri ile bazı Avrupa devletlerinin bir olduğunu belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:

"16 Nisan'da Türkiye'deki bu terör örgütü Avrupa'daki terör örgütleri ile hayır çıkarması yaptı mı? Yaptı. Bak hepsi orada bir araya geldiler. Bu kardeşiniz, İsviçre'de parlamentonun önünde bir pankart, benim resmim ve benim şakağıma da silah dayamışlar. 'Öldürün' diyor. Ben buradan AK Parti'ye, MHP'ye, BBP'ye, CHP'ye, Saadet Partisine gönül veren tüm kardeşlerime sesleniyorum. Senin ülkenin cumhurbaşkanına, İsviçre parlamentosunun önünde öldürme talimatı veren bu terör örgütlerine karşı, siz sessiz mi kalacaksınız? Onlar orada beraberce ne yazık ki bunu yapıyorlar. İşledikleri suçun üzerine gideceğiz ve onları orada bırakmayacağız. Durmak yok.

Buradan Mardin'den, bölgedeki ve ülkemizdeki tüm kardeşlerime sesleniyorum. Niçin 'evet' demeniz gerektiğini merak ediyorsanız, dönüp kimlerin 'hayır' dediğine bakın. Kim 'hayır' diyor, İmralı 'hayır' diyor. Kim 'hayır' diyor, Kandil 'hayır' diyor. Kim 'hayır' diyor, Pensilvanya 'hayır' diyor. Kim 'hayır' diyor, DEAŞ, 'hayır' diyor. Öyleyse, biz istikamet üzereyiz, demek ki doğru yoldayız. Başka bir şey anlatmaya gerek var mı? Bugüne kadar Türkiye'ye en küçük bir faydası dokunmamış, tam tersine hep ayağımıza çelme takmaya çalışanlar eğer karşı çıkıyorsa, bu değişimin milletimizin lehine olduğu çok açık."

Erdoğan, meydandakilere "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet için evet mi" diye sordu? Türkiye'nin Arap, Kürt, Türk, her kökenden ve meşrepten insanla tek millet olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bayrağımıza eş bir bayrak asla. 780 bin kilometrekareyle tek vatan. Vatanımızı böldürtmeyiz. Kim tevessül ederse, Tendürek'te, Cudi'de, Gabar'da nasıl gömdüysek, gömmeye devam ederiz. Tek devlet. Türkiye Cumhuriyeti devletinden başka bir devlet tanımıyoruz. Terör örgütlerine karşı bayrak inmesin, ezan susmasın diye yürüttüğümüz mücadelede, sadece son bir yılda 21 şehit verdik. 15 Temmuz'da Ankara Gölbaşı'ndaki özel harekat merkezimizdeki polislerimizden birisi de Mardinli." diye konuştu.

Türkiye'nin 81 vilayeti ve 780 bin kilometrekare toprağıyla herkesin ortak vatanı olduğunun altını çizen Erdoğan, "Biz bu toprakları kanlarımızla yoğurarak vatan haline getirdik. Bu ülkede sadece Türkiye Cumhuriyeti devleti var. Onun dışında paralelmiş, özerkmiş, şuymuş, buymuş başka hiçbir devlet yok, olmayacak." ifadesini kullandı.

- Mardin'e yapılan yatırımlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mardin'e toplam yatırım bedeli 514 trilyon olan 211 projenin toplu açılış törenini yaptıklarını söyledi.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Mardin'e ciddi yatırımlar yaptığını belirten Erdoğan, yakılmış bütün binaları ele alarak, süratle inşa ettiğini belirtti. Eğitim alanında yapılan yatırımlara ilişkinde de bilgi veren Erdoğan, çok sayıda derslik, lojman ve yurdun, spor salonunun da yapımının devam ettiğini, bitenlerin de olduğunu dile getirdi.

"Yeni belediye var biliyorsunuz, eski değil yeni belediye, bu belediye yol, asfalt, çevre düzenlemesi kanalizasyon, içme suyu projelerini hizmetinize sundu." diyen Erdoğan, tüm bu yatırımların resmi açılış törenini bugün gerçekleştirdiklerini anımsatarak, hayırlı olmasını diledi. Çok daha farklı yatırımların Mardin'e geleceğinin müjdesini veren Erdoğan, 14 yılda Mardin'in 22 katrilyon liralık kamu yatırımına kavuştuğunu bildirdi.

Erdoğan, cazibe merkezleri programı ile Mardin'de 28 bin kişiye istihdam sağlayacak 4,5 katrilyon liralık bir yatırım destek programı hazırlandığını da bildirdi. TOKİ tarafından il genelinde inşa edilecek 4 bin 245 konut ve ticari birimden bin 355'inin temelini Nusaybin'e canlı bağlanarak yapacaklarını söyleyen Erdoğan, her alanda çalışmaların sürdüğünü, devlet olarak her zaman vatandaşların yanında olacaklarını kaydetti.

Nusaybin Temel Atma Töreni'ne canlı yayınla bağlanan Erdoğan, "İnşallah yıl sonunda anahtar tesliminde de bir arada oluruz." dedi.

Erdoğan, butona basarak, yatırımların açılışı gerçekleştirdi.

- Notlar

Konuşmalar sonrasında yapımı tamamlanan eserlerin açılış kurdelesinin kesildiği sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mardin maşallahın var, hanım kardeşlerim durmak yok, kaleyi siz fethedeceksiniz. 18-25 arası gençler, parlamentoya yürümeye var mıyız? Birileri 'yok' diyor ama siz onlara inat 'evet' diyeceksiniz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a toplu açılış töreninde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve eşi Hamdiye Soylu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, AK Parti Tanıtım ve Medya Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile bölge milletvekilleri de eşlik etti.

Öte yandan törende Mardin Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ile Mardin Müftüsü İsmail Çiçek de hazır bulundu.

Türk bayraklarının asıldığı Mardin'de, Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice olarak dört dilde hazırlanan "Mardin her dilde evet" yazılı pankartlar da dikkati çekti.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.