“Mavi Bisiklet” iki büyük festivalde yarışacak

“Mavi Bisiklet” iki büyük festivalde yarışacak
Akşehir İlçe Belediyesi sponsorluğunda Akşehir’de çekilen, Dünya Prömiyerini Berlin Film Festivali'nde, Türkiye prömiyerini İstanbul Film Festivali'nde yapan Mavi Bisiklet, 15-21 Ekim tarihlerinde Amsterdam’da 30. Cinekid Film Festivali’nde yarışacak

Akşehir İlçe Belediyesi sponsorluğunda Akşehir’de çekilen, Dünya Prömiyerini Berlin Film Festivali'nde, Türkiye prömiyerini İstanbul Film Festivali'nde yapan Mavi Bisiklet, 15-21 Ekim tarihlerinde Amsterdam’da 30. Cinekid Film Festivali’nde ve 18-26 Ekim tarihlerinde Kolombiya'da 33. Bogota Film Festivali'nde büyük ödül için yarışacak.
Büyüklerin dünyasında karşılaştığı adaletsizliklere kendince çözüm arayan bir çocuğun hikayesini beyazperdeye taşıyan, yönetmenliğini Ümit Köreken’in yaptığı “Mavi Bisiklet” filmi genç izleyicilerin medya ve sinema sektörüne dair gelişmeleri takip etme imkanı bulduğu, Avrupa'nın en prestijli çocuk ve gençlik filmleri festivallerinden biri olan 30. Cinekid Film Festivali’nin ana yarışma bölümünde yarışacak. Amsterdam’da düzenlenecek festivalin yarışma filmleri arasından naifliğiyle dikkat çeken Mavi Bisiklet uluslararası yolculuğuna da bu festivalde başlamıştı. 2013 yılında festivale Türkiye’den katılma hakkı kazanan ilk film olarak 27. Cinekid Film Festivali Co-Production Market'e seçilen Mavi Bisiklet’e festivalde film dalında en iyi film ve tüm projeler arasında en iyi proje ödülü verilmişti.
Festival yolculuğuna Kolombiya’da devam edecek Mavi Bisiklet, Kolombiya’nın daha fazla ve daha iyi film görmeyi talep eden gençleri için yeni akımları öne çıkartan, risk almaktan çekinmeyen filmler sunmayı amaçlayan 33. Bogota Film Festivali'nde de büyük ödül için yarışacak.
Çekimleri Konya-Akşehir ilçesinde Akşehir Belediyesi sponsorluğunda gerçekleştirilen çocuk oyuncuların ve diğer tüm yan rollerin yerel halktan oluştuğu Mavi Bisiklet filminin samimiyetle vurguladığı adelet duygusunun festival komitelerince ilgi çektiğine inandıklarını belirten filmin yönetmeni Ümit Köreken, profesyonel sinema dünyasına adım attığı ilk uzun metrajlı filmi Mavi Bisiklet için şunları söyledi;
“Hayatımızın her aşamasında haksızlıklarla karşılaştığımız bir gerçek ancak bu duyguyu ilk kez tatdığımız zamanlarımızı hatırlamak pek mümkün olmayabilir. Bu nedenle bir çocuğun gözünden adaletsizliği anlatmak ve bu durumun sonuçlarını çocuk gözüyle hem yetişkinlere hem de çocuklara aktarmak istedik. Dünyanın çeşitli yerlerinde çocukların ve gençlerin bir arada bulunduğu festivallerde yer alarak onlarla birlikte olmaktan ve gördüğümüz ilgiden fazlasıyla memnunuz.”
Türkiye’deki çocuk filmlerinin eksikliğine dikkat çekerek çocukların ve yetişkinlerin birlikte izleyebileceği filmler yapmaya devam edeceklerini dile getiren filmin yapımcısı Nursen Çetin Köreken ise, “Sanatın her koluyla küçük yaşta tanışmamız gerektiği düşüncesi ve sinemacı olarak çocuklara yönelik film hazırlamak bizim için önemli bir görev ve bu yola gönül verdik. Bu anlamda çalışmalarımızı sürdürmek ve çocuklarımızı sinema sanatıyla buluşturmak, erken yaşta sinema ile ilgili bilgi sahibi olabilecekleri bir ortamda bulanma imkanı sağlamak adına bir çok avrupa ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de çocuk filmlerinin desteklenmesini ve yaygınlaşmasını arzu ediyoruz. Dünya çocuklarının çocukluklarını doyasıya yaşaması isteğiyle çıktığımız yolda en azından sinema sektöründe elimizden geldiğince çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Mavi Bisiklet
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteklediği, Dünya Prömiyerini 66. Berlin Film Festivali Generation KPlus Kategorisinde yapan Türk - Alman ortak yapımı Mavi Bisiklet, geliştirme ve yapım aşamalarında çok sayıda atölyeye katılarak birçok farklı ödül ve destek aldı. Film, ilk Türkiye gösterimini yarışma bölümünde yer aldığı 35. İstanbul Film Festivali’nde yaptı. 2013 yılında Amsterdam Cinekid Co-Production Market’e katılan Mavi Bisiklet burada “En İyi Proje Ödülü”nü kazandı, aynı zamanda; Eurimages’tan, Türkiye’den ilk kez “Film for Children” başlığıyla destek alan yapım olurken, DOHA Film Enstitüsü’nden de post prodüksiyon desteği kazandı. 2016 yılında Hollanda’da yapılan 4.Kırmızı Lale Film Festivali’nden de eli boş dönmeyen Mavi Bisiklet Hollanda-Türkiye Sinema Eleştirmenleri Ödülü’ne layık görüldü. Son olarak 46. Giffoni Uluslararası Çocuk ve Gençlik Filmleri Festivalin’de yarışan Mavi Bisiklet, festivalde yer alan tek Türk filmi oldu.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.