Meclis arşivlerindeki siyasi idam kararları

Meclis arşivlerindeki siyasi idam kararları
CHP Genel Sekreteri Sındır:- "Bugün aynı durum olsa, eski Başbakan Menderes ve beraberindekilerin, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının, 1980 darbesi sonrasındaki idamların ilk karşısında duracak CHP olurdu. İdam edilenlere 'iadeiitibar' gibi bir girişimi doğru

ANKARA (AA) - MEHMET TOSUN - CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, "Bugün aynı durum olsa, eski Başbakan Adnan Menderes ve beraberindekilerin, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının, 1980 darbesi sonrasındaki idamların ilk karşısında duracak CHP olurdu. İdam edilenlere 'iade-i itibar' gibi bir girişimi doğru buluruz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un, TBMM'de "idam cezalarının bütün hukuki altyapısını kaldıralım" çağrısı, idamın 2004 yılında Türk hukuk sisteminden tamamen çıkarılmasının ardından Meclis arşivlerindeki ölüm cezalarının yerine getirilmesine ilişkin kanunların da yürürlükten kaldırılmasını gündeme getirdi.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Sındır, CHP'nin idam cezalarının kaldırılmasına öncülük etmiş bir parti olduğunu söyledi.

Siyasal anlayış olarak "insan hak ve özgürlüklerini" benimsediklerini, "evrensel değerleri" temel aldıklarını belirten Sındır, gelişmiş ülkelerde idamın "insanlık dışı bir ceza" olarak görüldüğüne işaret etti.

Aradan uzun yıllar geçen idamların yaşatılmasını doğru bulmadıklarının altını çizen Sındır, şunları ifade etti:

"Bugün aynı durum olsa, eski Başbakan Adnan Menderes ve beraberindekilerin, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının, 1980 darbesi sonrasındaki idamların ilk karşısında duracak CHP olurdu. Zaten çok uzun zamandır idamlara karşı mücadele veren bir partiyiz. Sayın Kurtulmuş'un çağrısını olumlu buluyorum. İdam edilenlere iade-i itibar gibi bir girişimi doğru buluruz, katılırız."

Sındır, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının mücadelesinin yanında olan bir anlayışa sahip olduklarına dikkati çekerek, Adnan Menderes ve beraberindekilerin idam edilmesini de doğru bulmadıklarını dile getirdi.

- "Tozlu raflardaki teklifleri yasalaştırabiliriz"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da "idam" konusunda, CHP'nin geçmişte TBMM'ye sunduğu tekliflerin gündeme dahi alınmadığını hatırlattı.

TBMM'nin tozlu raflarında bekletilen bu tekliflerin incelenip, yasalaştırılabileceğine işaret eden Tezcan, "Kurtulmuş'un 'idam cezalarının bütün hukuki altyapısını kaldıralım' çağrısına olumlu yanıt verebiliriz" dedi.

Tezcan, idama karşı olan CHP'nin, "insan hak ve özgürlüklerini" temel alan her türlü yaklaşımın yanında olacağını kaydetti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.