Meclis 'Maarif Vakfı Kanunu Tasarısı' için mesai yapacak

Meclis 'Maarif Vakfı Kanunu Tasarısı' için mesai yapacak
Meclis, bu hafta Maarif Vakfı Kanunu Tasarısı'nı yasalaştırmak için çalışacak

Meclis, bu hafta Maarif Vakfı Kanunu Tasarısı'nı yasalaştırmak için çalışacak.

TBMM Genel Kurulu, 8 maddelik Maarif Kanunu Tasarısı'nı ele alacak.

Tasarıyla, merkezi İstanbul'da olan "Maarif Vakfı" adıyla bir vakıf kurulacak. Vakıf, yurt dışında insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak, örgün, yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek amacıyla okul öncesi eğitimden, üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burs verecek, okul, eğitim kurumu ve yurt gibi tesisler açacak.

Yurt içinde de dahil olmak üzere bu kurumlarda görev alabilecek eğitmenleri yetiştirecek olan vakıf, bilimsel araştırmalar ve araştırma, geliştirme çalışmaları yapacak, yayınlar, metotlar geliştirecek, faaliyet gösterdiği ülkenin mevzuatına uygun diğer eğitim faaliyetlerini yürütecek.

Vakıf tarafından yurt dışında örgün ve yaygın eğitim kurumları açılan şehirlerde diğer kamu kurum ve kuruluşları aynı amaçla başka birimler oluşturamayacak.

Maarif Vakfı, ihtiyaç halinde faaliyetlerini, özel hukuk tüzel kişiliğine haiz şirketler kurarak veya devralarak gerçekleştirebilecek. Vakıf, yurt içi ve yurt dışında iktisadi işletme veya sermaye şirketi kurabilecek, devralabilecek ve bunlara ortak olabilecek.

Mütevelli heyeti, yönetim kurulu ve denetim kurulundan oluşacak vakıfta, 12 üyeli mütevelli heyeti karar organı olacak. Mütevelli heyeti üyelerinin 4'ü Cumhurbaşkanı ve 3'ü Bakanlar Kurulu tarafından atanan 7 daimi üye ile 2'si Milli Eğitim Bakanlığı temsilcisi olmak üzere, Dışişleri ve Maliye bakanlıkları ile YÖK temsilcilerinden oluşacak.

Milli Eğitim Bakanlığının uygun gördüğü, yurt dışındaki kamuya ait varlıklar Bakanlar Kurulu kararıyla, bedelsiz olarak vakfa devredilecek.

Maarif Vakfı için Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 1 milyon lira aktarılacak.

Öte yandan siyasi partilerin Meclis grup toplantıları, salı günü gerçekleştirilecek.

Komisyonlar
Meclisteki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları görüşecek.

Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, 16 Haziran Perşembe günü toplanacak. Komisyon toplantıları, basına kapalı gerçekleşiyor.

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, 15 Haziran Çarşamba günü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerinden ''Tarımsal Sulama ve Arazi Islahı" konusunda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alacak.

İçişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, 15 Haziran Çarşamba günü Çocuk İstismarını Önleme Araştırma Komisyonu'nda konuyla ilgili sunum yapacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.