Meclisi, yasama yılı sonuna kadar yoğun gündem bekliyor

Meclisi, yasama yılı sonuna kadar yoğun gündem bekliyor
AK Parti'nin, Genel Kurulun gündemi ve yasama yılı sonuna kadar çalışma saatlerini düzenleyen önerisi kabul edildi -Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile esnek çalışmanın da yer aldığı bazı tasarılar gündemin ön sıralarına alındı

TBMM (AA) - Meclis, yasama yılı sonuna kadar yoğun gündemle çalışacak.

AK Parti; TBMM Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamaması üzerine gündem ve çalışma saatlerine ilişkin grup önerisini Genel Kurula taşıdı. AK Parti'nin, TBMM Genel Kurulu gündemi ve yasama yılı sonuna kadar çalışma saatlerini düzenleyen grup önerisi, kabul edildi.

Buna göre, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, esnek çalışma ve bazı uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını içeren yasa tasarıları gündemin ön sıralarına çekildi. Genel Kurul, gündemindeki Kişisel Verilerin Korunması Yasa Tasarısı'nın bitmemesi halinde 25 Mart Cuma günü de çalışacak.

Alınan kararda, TBMM Genel Kurulu, haftalık çalışma günlerinin dışında 1 Nisan Cuma günü de toplanacak. Genel Kurul; ay sonuna kadar günlük programını tamamlamaması halinde saat 24.00'ten sonra da çalışmalarını sürdürecek.

Genel Kurul, 26. Dönem 1. Yasama yılı sonuna kadar salı günleri 15.00-24.00, çarşamba ve perşembe günleri 14.00-24.00 saatleri arasında çalışacak.

Öneriyle ilgili bilgi veren AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, bugünden itibaren gündemin bitmemesi durumunda cuma günü de dahil olmak üzere Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinin devam etmesini ümit ettiklerini söyledi. Turan, haftaya, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun kurulmasıyla ilgili kanun tasarısının görüşülmesini, bunun için salı gününden cuma gününe kadar çalışmayı öngördüklerini kaydetti.

Turan, iki düzenlemenin Avrupa Birliği'ne vizesiz seyahat kapsamı çerçevesinde kıymetli olduğunu ve bir an önce yasalaşması gerektiğine inandıklarını söyledi. Turan, bu iki tasarının ardından esnek çalışmayla ilgili kanun tasarısını görüşmek istediklerini bildirdi.

- "Hiçbir çekincemiz yok"

Turan, "Dokunulmazlık, parlamenter rejimde milletvekilinin görevini endişesiz, rahat yapması için kürsüye ulaşabilmesi ve kürsüde istediğini konuşabilmesi için verilmiş bir hak. 'Parlamenter rejimde dokunulmazlık olmasın' diye bir yaklaşımın parlamenter rejimi zayıflatan bir adım olduğunu düşünüyorum." dedi.

Dokunulmazlığın milletvekilinin görevini yapması için bir hak olduğunu belirten Turan, şöyle konuştu:

"Yoksa milletvekilliğinin dışındaki görevlerde, aracında silah taşıyan, 'PYD'ye komşu olacağız' diyen, onun dışında terörle arasına mesafe koyamayan ilişkilere zemin hazırlasın diye bir zırh değildir. Milletvekili varsa dokunulmazlık olur ama istismar varsa da bunun istisnası olur. Derdimiz üzüm yemekse, bağcıyı dövmek gibi bir derdimiz yoksa hemen gelin bu işi yapalım. Biz kendi dosyalarımızın ne olduğunu biliyoruz. Hiçbir çekincemiz yok. İstiyoruz ki kamuoyunun beklediği dokunulmazlıklar bir an önce kalksın."

-"Hayallerinizi erteleyin, başka zaman görüşün"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 2002 yılından beri dokunulmazlıkların kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılmasını ifade ettiklerini belirterek, "Bunlar gerçekten AB normları ise bir saatte buradan çıkar. AB normlarının içine AKP normları katacaksınız, biz size buradan bunları geçirtmeyiz, İçtüzüğü kullanırız. Hükümeti uyarıyorum diğer hayallerinizi erteleyin, başka zaman görüşün." diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da Türkiye'nin yararına gördükleri düzenlemelerin bir an evvel çıkması için ellerinden gelen katkıyı vereceklerini, bunun geçmişte örneklerinin de olduğunu söyledi. Akçay, Hükümetin destek istediğini, ancak bilgi vermediğini belirtti.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise Parlamentonun bilinçli olarak işlevsizleştirildiğini ileri sürerek, Meclisin gündeminin halkın gerçek gündemi olması gerektiğini ifade etti. Baluken, Çözüm Süreci'nde masaya dönülmesini istedi.

Konuşmaların ardından AK Parti'nin grup önerisi kabul edildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.