Medet Önlü cinayeti davası

Medet Önlü cinayeti davası
Kamuoyunda soyadı "Ünlü" olarak bilinen Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Medet Önlü'nün, mayıs 2013'te öldürülmesiyle ilgili 9 kişinin yargılandığı davaya devam edildi- Dosya esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için Cumhuriyet savcısına

ANKARA (AA) - Kamuoyunda "Medet Ünlü" olarak tanınan Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Medet Önlü'nün, mayıs 2013'te öldürülmesiyle ilgili, biri Rus uyruklu 9 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Murat Aluç, Önlü'nün eşi, çocukları, yeğeni ile tarafların avukatları katıldı.

Medet Önlü'nün katil zanlısı Aluç ve "azmettirici" Rızvan Ezbulatov'u tanıştırarak, "adam öldürmeye yardım" ile suçlanan diğer tutuklu sanık Mehmet Akif Cömert ile Silivri Cezaevi'nden görüntülü sistemle bağlantı kuruldu.

Mahkeme Başkanı Dursun Yalçınkaya, sanıklardan Ezbulatov'un 1994-1997 yıllarında Bayrampaşa Cezaevi'nde kalıp kalmadığına ilişkin müzekkereye ilişkin gelen cevaptaki, "İstanbul Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun arşiv kayıtlarında Ezbulatov'un ismine rastlanılmadığı" bilgisini tutanağa yazdırdı.

Yalçınkaya, sanıklar Ezbulatov ile Ömer Petek hakkındaki yakalama kararının yerine getirilemediğini tutanağa geçirtti.

Müşteki avukatı Erdal Doğan, "Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığından gelen cevabi yazıya göre bu husustan bir sonuç alınamayacağı anlaşılmaktadır. Muhtemelen Rızvan Ezbulatov başka birinin resmi ile cezaevinde kalmıştır. Davanın fazla uzamaması yönünden sanıklar Rızvan Ezbulatov ve Ömer Petek yönünden dosyanın ayrılarak, diğer sanıklar yönünden esas hakkındaki mütalaasını bildirmesi için Cumhuriyet Savcısına verilmesini talep ediyoruz." dedi.

Tutuklu sanık Murat Aluç'un avukatları da müvekkillerinin tahliyesini talep etti.

Söz alan Aluç, "Ben zaten 25 yıla hükümlüyüm. Tahliyemin sonuçta bana bir etkisi olmayacaktır. Takdir mahkemenindir." ifadesini kullandı.

Cumhuriyet Savcısı Yasemin Banu Aksoy, dosyanın ayrılması talebine ilişkin görüşünü ve esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak için dosyanın verilmesini talep etti.

Mahkeme, sanıklar Rızvan Ezburatov ile Ömer Petek hakkındaki yokluklarında çıkarılan tutuklama kararı, tutuklu sanıkların ise bu durumlarının devamına karar verdi.

İki sanığın dosyasının ayrılması talebiyle ilgili değerlendirmesini ve esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için dosyanın Cumhuriyet Savcısına verilmesini karara bağlayan mahkeme, duruşmayı erteledi.

- İddianame

İddianamede, tutuklu sanık Murat Aluç hakkında, Medet Önlü'yü tasarlayarak öldürmek suçundan "ağırlaştırılmış müebbet", ruhsatsız tabanca bulundurmaktan da 3 yıla kadar hapsi isteniyor.

Ezbulatov'un, Aluç'u cinayete azmettirmek suçundan "ağırlaştırılmış müebbet", ruhsatsız tabanca bulundurmaktan ise 3 yıla kadar hapsinin istendiği iddianamede, sanıklardan Petek, Cömert ve İbrahim Şimşek'in "cinayete yardım" suçundan 20'şer yıla, Hakan Şimşek, Ömer Şimşek, Mehmet Kara ve Cihan Çetinkaya'nın "suçluyu kayırmak" suçundan 6 yıl 3'er aya kadar mahkumiyetleri talep ediliyor.

Sanık Aluç, ilk celsedeki savunmasında "Medet Önlü'yü ben öldürdüm" demiş, cinayeti Ezbulatov'un azmettirmesiyle ve verdiği tabancayla işlediğini öne sürmüştü.

İddianamede, Ezbulatov'un cinayetten sonra havayoluyla İstanbul'dan Moskova'ya hareket ettiği de belirtiliyor.

Duruşmayı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, AK Parti Kayseri Milletvekili Hülya Nergis ile AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur da izledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.