Mehmetçik için "sessiz ve hafif güç ünitesi"

Mehmetçik için "sessiz ve hafif güç ünitesi"
GTÜ Enerji Teknolojileri Enstitüsü Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Soydan:"Taşınabilir güç ünitesiyle 60-70 kilogramlık batarya yüklerini 9-10 kiloya indirmiş olduk. Sessiz olması ve ısı izi ortaya çıkarmamasıyla da askerin farklı tehditlerin hedefi ol

KOCAELİ (AA) - ŞENGÜL OYMAK - Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) yakıt hücrelerinden üretilen güç ünitesi sayesinde Mehmetçik'in 60-70 kilogramlık batarya yükünün 9-10 kilograma inmesinin yanı sıra ordunun dışa bağımlılığının azaltılması hedefleniyor.

GTÜ tarafından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle 2011 yılında başlayan ve bu yıl tamamlanan "Askeri Uygulamalar İçin 100 watt'lık Güç Üretebilen Taşınabilir Yakıt Hücresi Sistemi Üretilmesi" Projesi kapsamında geliştirilen cihaz, Mehmetçiğin ses ve ısı izi bırakmasını önleyecek.

GTÜ Enerji Teknolojileri Enstitüsü Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin 2000 yılının başından beri yakıt hücreleri ilgili aktif olarak çalışmaya başladığını, bu kapsamda hidrojen laboratuvarı kurulduğunu kaydetti.

Soydan, katı oksit yakıt hücreleri ve pem tipi yakıt hücreler alanına ağırlık verdiklerini, Türkiye'de bu konuda sistem toparlama yeterliliğine sahip birkaç yerden biri olduklarını anlattı.

- "Türkiye'ye önemli bir cihaz kazandırdık"

Proje kapsamında özel bir sistem geliştirdiklerini, 3 yıllık çok zorlu bir süreç sonunda elektrik üretebilen sistemler oluşturmayı başardıklarını aktaran Soydan, bu yıl tamamlanan proje çerçevesinde yaptıkları binlerce deneme sonunda Türkiye'ye önemli bir cihaz kazandırdıklarını belirtti.

Soydan, kimsenin bu teknolojilerde bilgi paylaşmadığına işaret ederek şöyle devam etti:

"Firmalardan ürün olarak satın almak istediğinizde bile vermedikleri teknolojiler bunlar. O yüzden bilgiler sizde olmuyor. Tamamen kendiniz üretmeniz gerekiyor. Yüzlerce farklı parametreleri olan sistemin optimasyonu çok uzun bir süreç aldı. Bu projenin sonunda yaptığımız hücrelerden 100 watt'lık bir sistem yapmaktı bizim amacımız. Askerlerimiz çok ağır bataryalar taşıyor. Bunlar operasyonlar sırasında onlara yük getiriyor. 60-70 kiloluk bataryaları askerin taşıması operasyonlarda çok büyük lojistik problem ortaya çıkarıyor ve bataryalar bitebiliyor. Orada askeri şartlarda şarj etmek çok kolay değil. Oraya daha ağır jeneratör sistemleri taşımanız lazım. Jeneratörleri çalıştırdığınız zaman ses ve ısı izi oluşturmuş oluyorsunuz. Herkes sizin geldiğinizi, o bölgede konuşlandığınızı kolaylıkla anlayabiliyor."

- "Yük ve tehdit azaldı"

İlk amaçlarının askerlerin bireysel amaçlı kullanabileceği sistemler yapmak olduğuna işaret eden Soydan, şunları anlattı:

"Biz Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı projesinin sonunda bunun prototipini yaptık. Tasarımı, üretim detaylarıyla, performanslarıyla ortaya bir taşınabilir güç ünitesi ortaya çıkardık. Taşınabilir güç ünitesiyle 60 -70 kilogramlık batarya yüklerini 9-10 kiloya indirmiş olduk. Sessiz olması ve ısı izi ortaya çıkarmamasıyla da askerin farklı tehditlerin hedefi olmamasını sağladık."

Soydan, ürettikleri ünitenin savunma sanayisi ve askeriyeden çok büyük bir ilgi gördüğünü, bundan sonra projeyi geliştirmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Bu prototiplerin seri üretiminin yapılmasını ve ünitenin daha verimli hale getirilmesini amaçladıklarını söyleyen Soydan, "Yeni nesil yakıt hücresi sistemleri alanında yapmış olduğumuz projeler kapsamında ürettiğimiz sistemler ve prototipler sayesinde ordumuzun dışa bağımlılığı azalacak, Mehmetçik'in güvenliği ve operasyonel verimliliği artacak." dedi.

Mehmetçik için "sessiz ve hafif güç ünitesi"

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.