Meksika'da kaçırılan öğrenciler

Meksika'da kaçırılan öğrenciler
Arjantinli adli tıp uzmanları 43 öğrencinin cesetlerinin yakıldığına dair kanıt bulunmadığını açıkladı

Arjantinli adli tıp uzmanları, Meksika'da Eylül 2014'te polis tarafından gözaltına alındıktan sonrasında kayıplara karışan 43 öğrencinin, hükümet yetkililerinin iddia ettiği gibi yakıldığına dair herhangi bir kanıt bulunmadığını bildirdi.

Arjantin Adli Tıp Antropoloji Ekibi tarafından yayımlanan raporda, Guerrero eyaletinde bulunan Cocula'daki çöp alanında farklı zamanlarda çok sayıda ateş yakıldığı ve alanda en az 19 kişiye ait ceset kalıntılarının bulunduğu ancak bu kalıntıların kaybolan 43 öğrenciye ait olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmadığı vurgulandı.

Son bir yılı kapsayan ve alanda bulunan insan kalıntıları, bitkiler, dışkı, böcek, taş, cam, mermi kovanı ve lastik gibi farklı unsurları inceleyen raporda, çöp alanında yakılan çok sayıda ateşin hiçbirinin 43 cesedi küle çevirecek kadar büyük olmadığı ifade edildi.

İncelemelerinde uygu görüntülerinden de yararlanan Arjantinli uzmanlar raporda, insan bedenin küle çevirecek şiddette bir alevin çöp alanındaki bitkileri de yok edeceğini, halbuki bu bitkilerin büyük ölçüde zarar görmediğini kaydetti.

Guerrero'ya bağlı Iguala kentinde 26 Eylül 2014'te öğretmenlerin çalışma koşullarını protesto eden öğrencilerle polis arasında çatışma çıkmıştı. Polisin öğrencileri taşıyan araçlara ateş açması sonucu 6 kişi yaşamını yitirmiş, 25 kişi yaralanmıştı. Çatışmaların ardından öğrenciler, zorla araçlara bindirilirken görülmüştü.

Ülkede büyük öfke yaratan ve protestolara neden olan olayın ardından kentten kaçan Iguala eski belediye başkanı Jose Luis Abarca ile eşi Maria de los Angeles Pineda, 4 Kasım 2015'te Meksiko'da yakalanmış, mahkeme tarafından organize suç işlemek, cinayet ve adam kaçırmak suçlamalarıyla tutuklanmıştı.

Hükümet, öğrencilerin polis tarafından uyuşturucu karteline teslim edildiğini, kartel üyelerinin de öğrencileri öldürüp cesetlerini Cocula'daki çöp alanında yaktığını açıklamıştı.

Amerika İnsan Hakları Komisyonu (IACHR) tarafından atanan uluslararası uzmanlar ise hükümetin açıkladığı senaryonun doğru olamayacağını savunmuş ve soruşturmada ciddi boşluklar olduğuna dikkati çekmişti. Uzmanlar, insan bedenini küle çevirecek boyutta bir ateşin çöplükte yakılamayacağına işaret etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.