Meksika'daki Adö Zirvesi'nin Ana Gündemi Venezuela

Meksika'daki Adö Zirvesi'nin Ana Gündemi Venezuela
Amerikan Devletleri Örgütü üyesi 12 ülke, Venezuela'daki siyasi krizin çözümüne aracılık etmesi için "temas grubu" kurulmasını önerdi

MEKSİKO (AA) – Meksika'nın Cancun kentinde toplanan Amerikan Devletleri Örgütü (ADÖ) Zirvesi'nin gündemine yine Venezuela'da yaşanan siyasi krize verilecek tepki damgasını vurdu.

Aralarında ABD, Meksika, Kanada ve Peru'nun olduğu 12 üye ülke, Venezuela'daki siyasi ve ekonomik krizin çözümü için ara buluculuk yapmak üzere ADÖ içinde bir "temas grubu" kurulmasını önerdi.

Ülkeler, ADÖ Genel Kuruluna önerinin görüşülmesi için çağrı yaptı.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Tasarı, Venezuela'daki krizin çözümüne katkı sağlamak isteyen tarafsız bir ülkeler grubu oluşturmayı önermektedir." dedi.

Venezuela Dışişleri Bakanı Delcy Rodriguez, öneriye sert şekilde tepki gösterdi. Rodriguez, "(ABD'nin öncülük ettiği) temas grubu önerisi bütünüyle gereksiz. Onlar iradelerini bize ancak askerleriyle dayatabilirler ki ona cüret ederlerse de en sert karşılığı görürler." ifadelerini kullandı.

Önceki gün ülkedeki siyasi krizle ilgili Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetinin eleştirilmesini öngören tasarının görüşülmesi sırasında zirveyi terk eden Rodriguez, Latin Amerikalı muhataplarını "emperyalizmin fino köpekleri" olmakla suçlamıştı.

ADÖ üyeleri zirvenin pazartesi günkü oturumunda Maduro hükümetini kınayan bir karar çıkarmayı başaramamıştı. Ülkede normalleşmenin sağlanabilmesi için siyasi suçluların salıverilmesi, insan haklarına saygı gösterilmesi ve seçimler için bir takvimin belirlenmesi gibi öneriler içeren tasarı, 20 lehte, 5 aleyhte ve 8 çekimser oy almış ve karar için gereken 23 lehte oya ulaşılamadığından kabul edilmemişti.

Venezuela'da, Devlet Başkanı Maduro liderliğindeki hükümetin kontrol ettiği Yüksek Mahkemenin 31 Mart'ta Kongrenin yetkilerini aldığını açıklamasıyla ülkede hükümet karşıtı sokak gösterileri başlamıştı. Mahkemenin kararı geri almasına rağmen büyüyen kriz nedeniyle devam eden protestolarda son iki ayda en az 72 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Maduro, muhalefet, aşırı sağcı radikaller ve suç çetelerinin iş birliği içinde şiddeti körüklediğini savunurken, muhalefet ise ölümlerden orantısız güç kullanan güvenlik kuvvetlerini ve hükümet yanlısı milisleri sorumlu tutuyor.

ADÖ'nün Meksika'daki yıllık zirve toplantısı bugün sona erecek.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.