Uğur Özteke

Uğur Özteke

MERAM BELEDİYESİ’NİN HOBİ BAHÇELERİNDEKİ HASSASİYETİ

MERAM BELEDİYESİ’NİN HOBİ BAHÇELERİNDEKİ HASSASİYETİ

Dün bir bürokratımızın hobi bahçeleri ile ilgili iddialarına anında Meram Belediyesinden bir cevap geldi.

İzninizle önce bu cevabı da noktasına virgülüne dokunmadan sizlerle paylaşalım,

“Karahüyük Mahallesi Dervişhan Sokak içerisinde bulunan Meram Hobi Bahçeleri 2011 yılında yapılmış olup, kura çekilerek vatandaşlarımız tarafından 2011-2017 yılları arasında belirtilen bahçeleri kullanılmıştır.

Bahçe içerisinde bulunan kamelyalar zorlu mevsimsel şartlar ve dış etkenler sonucunda aşırı derecede deforme olarak ekonomik ömürlerini tamamlamıştır. Ayrıca belirtilen kamelyaların etrafına bahçe sakinleri branda, bez, karton, naylon vb. malzemelerle kapatarak çirkin bir görüntü oluşturmuş, kamelyalarda birlik ve bütünlüğü bozmuşlardır. Bu sebeplerden dolayı kamelyalar kaldırılmış ve Konya ili içerisinde bulunan Büyükşehir ve diğer merkez ilçe belediyelerinin yaptığı uygulamaya geçilip kamelyaların belirlenen numuneye göre vatandaşlarımızca yaptırılmasına Belediye Meclisimizce karar verilmiştir.

Toplu yaşanılan yerlerde ve kamu alanlarında belli kurallar ve kaideler olmazsa, isteyen istediğini yapacak olursa, toplumda bir düzenin olması mümkün değildir. Hobi bahçeleri içerisinde kamelyalarda uyumak için bir alan yapılacak olursa, bu hobi bahçesi mantığına tamamen ters düşecek, o alan artık hobi bahçesi olamayacaktır. Kamelyamızda belirlenen kapalı alan yalnızca bahçede kullanılabilecek, kürek, bel, çapa vb. malzemeleri koymak için tasarlanmıştır. Bundan daha fazlası hobi bahçesi maksadını aşmaktadır. Kamelyaların etrafına yapılacak olan şeffaf kaplama, kamelya içerisine rüzgar, toz vb. dış etkenleri engellemek amaçlı olup, içerisine perde çekilerek bahçe sakinlerinin mahremiyetlerinin korunmasında herhangi bir beis bulunmamaktadır. Bahsedilen durumlar ekli resimlerden de anlaşılacağı üzere bir zorunluluk halini almıştır.

fotoo-1.jpgfoto-2-260.jpg

 

Ayrıca müracaatlar esnasında kamelyaların vatandaşlarca yaptırılacağı, numunesinin mevcut olduğu, istenirse hobi bahçesinde belirtilen numunenin incelenebileceği vatandaşlarımıza söylenmiş ve başvuru formunda da bu husus ayrıca belirtilmiştir. Hobi bahçelerinde Meram İlçesi sınırlarında ikamet etme şartı arandığı için diğer ilçelerden müracaatların önüne geçmek ve müracaat edenlerin şartları taşıyıp taşımadığının tespiti için ikametgah ve kimlik fotokopisi istenilmiştir. Bu uygulamaya gidilmesinin sebebi şartları taşımayan bir kişinin kura sonucunda hak sahibi olarak ortaya konulması ile zaman ve kaynak israfının önüne geçilmesinin istenmesidir.

Başvuru sonucu oluşan tüm işlemlerden önce gerekli şartları taşıyıp taşımadığının belirlenmesi hukukun genel bir ilkesidir. Bu sebeple bu uygulama yoluna gidilmiştir.

Hobi bahçelerinin kartlarının Park ve Bahçeler Müdürlüğü hizmet binasından verilmesinin sebebi ise vatandaşlarımızla tanışmak, onların herhangi bir sıkıntısında hizmet alabilecekleri kişileri tanımasını sağlamak ve bu hizmetlerin hızlı ve etkin bir şekilde verilmesini sağlamaktır.

Yerinde Tespit Yerinde Çözüm ilkesini kendine şiar edinmiş bir belediye olarak bu hobi bahçelerindeki oluşabilecek bir sıkıntıyı en kısa sürede çözüme kavuşturmak amaçlanmaktadır.

Hobi bahçeleri mantığında bahçe sakinleri mevsimsel sebze yetiştirerek toprakla uğraşmaları sağlanması amaçlanmaktadır. Belirtilen bahçelere ağaç dikmek tarımsal faaliyet alanlarını kısıtladığından dolayı bu uygulamaya izin verilmemektedir. Belirtilen bahçelerin tamamına belediyemiz tarafından 1 adet ağaç bahçe girişine dikilmiştir. Bahçenin orta alanına veya uygun olmayan bir yere ağaç dikmek uygulama birliğini bozacak, tarımsal alanları kısıtlayacak, tarımsal zararlı böcekleri çekecektir. Hobi bahçelerinde organik tarım yapılması planlandığından ağaç dikimine izin verilmemektedir.

Meram Belediyesi olarak her zaman her hizmetimizde vatandaşlarımızı yormadan en kısa sürede hizmet vermenin gayreti içerisindeyiz. Hobi Bahçesi başvuru müracaatından başlayıp, kura ve kayıt sürecine kadar, her süreçte vatandaşlarımızın işlemlerini en hızlı sürede çözmenin gayreti içerisinde olduğumuzun kamuoyu tarafından bilinmesini gerektiğini düşünmekteyiz.”

……………..

Şahsen benim hiç hobi bahçem olmadı.

Hobi bahçelerine vatandaşların çok büyük ilgi gösterdiğini konuşmalardan, sohbetlerden anlayabiliyordum.

Hobi bahçelerinin ilk durumlarını biliyorum. 100 ayrı bahçede 100 ayrı renk ve biçimde baraka vardı.

Şimdi nasıllar yine bilmiyorum.

Ama Meram Belediyesinin bu açıklamasını da okuduktan sonra Belediyenin çıkabilecek her türlü sorun ya da şikayeti önceden düşünüp ortadan kaldırma gayretini anlıyoruz.

Zaman içerisinde her şey yerine oturur. Demek ki biz de millet olarak yeni düzenlemelere adapte olmakta zorlanıyoruz.

ŞEHRİN 1 NUMARALI SORUNU TRAFİK

Her gün aynı şey aynı şikayetler ama bu hafta nedendir bilmiyorum sizlerden gelenlerden anlıyoruz ki şehir içi trafik gittikçe büyük dert olmaya devam ediyor. Geçen gün bir işadamımız telefonda kükrüyordu. Adana Çevre Yolunda üst ve alt geçitte trafiğin dakikalarca durduğunu güç bile ilerleyebildiklerini söyledikten sonra, “Biz yine sandık ki bir kaza var ya da bir yol çalışması var. Meğer Millet hastanesi önünde ki ışıklarda bir sorun varmış. Yani Aydınlıkevler’in önündeki bir tıkanıklığı biz Adana yolunda hissediyorsak bu iş bitmiştir” diyordu.

 

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

İnsanlar “Beni anlamıyorlar” diye kaygılanmam. Eğer ben insanları anlamazsam kaygı duyarım

 

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Motor sürücüleri de döner kavşaklara kendilerinden önce giren araçlara yol verdikleri zaman daha iyi ADAM oluruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Uğur Özteke Arşivi
SON YAZILAR