İsmail Detseli

İsmail Detseli

Meram, Meram, yine Meram...

Meram, Meram, yine Meram...

Adı sevilip de kıymet verilmeyen

Gülü derilip de dikenine hor bakılan

Turfandası aranıp da sonra unutulan

Sevgisi gönlümde yaşayan Meram.

 

Anamdan doğdum doğalı yetmiş yıldır Konyalıyım. Kırk yıla yakındır Konya’dayım, üstelik de Meramlıyım. Konyalı ve Meramlı olmaktan da gururluyum.

Yıllardır bu güzel ilçe için çeşitli ve çok gerekli isteklerim olur. Yazılar yazarım, ama ne yazık ki hiç de karşılığını almış değilim. Atalarımızın bir güzel sözü vardı “söyleyecek söz çok ama ceremeye verecek para yok” diye. İşte benim de derdim o ya, söyleyecek sözüm çok tepkiyi karşılayacak mecalim yok.

Bu şehri idare edenler, idarede söz sahibi kişilerin birçoğu bu ilçede yani Meram’da otururlar, ama neresinde? Ya Meram Yeni Yol’da, ya Yaka’da, yahut Havzan’da Lalebahçe’de vs. Peki Meram acaba bu saydığım yerlerden mi ibaret? Yok bu güzel Meram’ın bir de berbat yüzü olan yerleri var. Neresi mi? İşte güney Meram Ekmekkoçu, Aymanas, Yaylapınar, Hasanköy, Alakova, Aybahçe derken taa Çatalyüğ hatta Çomaklar’a kadar uzanan Meram. Buraya gösteriş olsun diye bir Hadimi Parkı yapıldı orası da yöre halkına bir şey bırakmadığı gibi hafta sonları ancak et kokusu mangal dumanı ve poşet atığı parkı oluyor. Acaba yetkililer bu yörelere gidip bir gezmişler midir oradaki sakinlerin halini hatırını sormuşlar mıdır? Bilmiyorum ama şu itirazları çok duyuyorum. Oralar tarım sahası tarıma elverişli yerler. Daha evvel buraların yerleşimine neden müsamaha gösterdiniz. Yahu tarım sahası diyorlar da ben Konya’yı ve çevresini iyi bilirim taa Tutup’a (Yazıbelen) kadar uzayıp giden Ankara yolu sağlı sollu sanayi oldu gelişti. İstanbul yolu derseniz kan eksen can biter diye övülen yeni Otogar’ın civarları Buzlukbaşı’ndaki tarlalar Selçuk Üniversitesi’ni takiben Şadiye Bağrıkurt ve Pınarbaşı’nın verimli tarlaları Bosna Hersek Mahallesi’nin kurulduğu yerler. Taa Çaltı köyüne ayrılan yolun Sızma’ya ayrılan yolun civarlarındaki o güzelim tarlalar tarım sahası değil miydi Allah aşkına.

Peki, bu Konya kuzeye doğuya böylesine uzanırken yatırımlar yapılırken bu Meram’ın Konya’nın güneyine neden bir çivi çakılmıyor. Oysa burada gerek iskan için gerek sanayi için konuşlanabilecek öyle müsait ve boş yerler vardı ki bunları hiç kimse görmedi veya görmezden gelindi.

Yeni yapılan Meram Belediyesi hobi bahçelerinden güneye doğru Resil (yenibahçe) Pamukçu, Bayat, Gödene sırtları Bayat’ın ve Kayıhüyüğü köyünün güney sırtları Sarıkız ve Kavak köylerine kadar binlerce dönüm verimsiz arazi ve taşlık yerler var. Acaba buralar değerlendirilse bu semtlerde sanayiler işyerleri açılsa hem şehrin taşıma yükü azaltılsa hem insanların huzurlu yaşamlarına katkıda bulunulsa iyi olmaz  mıydı...

Şehrimize yapılan üniversiteler de bazı birimleri ile buralarda konuşlandırılabilirdi. Bunları NE Üniversitesi yapılırken de dile getirmeye çalıştık ama eski bir deyim var Konya’da “Yörüğün oturduğu sırt senin dediğin vırt ile zırt” bizim sözümüz de öyle telakki edildi. Bu söylediğim yerler öyle Konya’ya çok uzakta da değil. Azami 20 km kadardır. Oysa Bosna ve daha ilerisi şehir merkezine daha uzaktır.

Gödene sırtlarına binalar yapıldı 20 bin kişiyi aşkın insanları buralara yerleştirdiniz. Sosyal hizmetleri yok taşınmaları dersen yazda kışta büyük dert. Adamlar ağım ağım ağlıyorlar seslerini duyan yok şimdi metro sözü verdi Sayın başbakanımız acaba bu kırsal sayılan kesimdeki oturanlar bu yatırımlardan ne gibi bir fayda görecekler.

Sayın Başbakanımızı Konya’ya gelişlerinde buraları bir gezdirme teşebbüsleri oldu mu? Bir akıllı idareci bu yerleri Başbakanımız’a hatırlatıverse o kırsal kesimin Anadolu’nun çocuğu sevgi dolu insan seve seve buraları gezmek ve ahvali görmek ister ve gerek ulaşım gerek başka isteklerin çözümü için de behemehal gerekli hassasiyeti gösterir. Ama bazıları şimdi diyordur “Yahu Başbakanın işi yok da Konya’nın varoşlarını mı gezecek oralar belediye başkanlarının işi” Doğru. Ama ne yapalım umduğumuz yerlerden bir vefa bulamayınca...

Ah kendisine bir ulaşabilsek bizde Başbakanımız Konyalı diye çözümler hakkında ona nazlanırız diyor yöre insanları bence haksız da değiller. Yöremizde bir hastanemiz bile yok Allah korusun acil bir hastamız olsa yerine ulaşıncaya kadar can verir hasta.

Bu yazdığım yerlerin bir kısmında Hasanköy Alakova gibi yerlerde Eski Meram belediye başkanı Serdar Kalaycının çabası ile büyükçe bir alan tarım sahasından çıkarılmıştı. Yeni idarecilerin de bu konuda bir çalışmaları var mı bilmiyoruz. İnşallah vardır.

Fatma Toru Başkanın geçenlerde Aybahçe’de bir iftar programında buralardaki 18. Madde çalışmalarında sona gelindiği müjdesini vermesi Meram’ın bu geri kalmış yerlerindekileri ümit var ediyor. Buraları geliştirip sakinlerini mutlu etmek diğer şehir içindeki semtlerde yapılacak kentsel dönüşümden daha önceliklidir.  Meram’ın kaderi midir yoksa başka gizli bir oyun mu vardır, her seçilen başkan ikinci bir defa aday gösterilmiyor. Diğer ilçelerde ikinci üçüncü döneme mevcut başkanlar tekrar aday olurken Meram’ın başkan adayı değişiveriyor. Daha neyin ne olduğunu öğrenmeden ilçenin lüzumlu işlerine vakıf olmadan alaşağı ediliyor. İnşallah Fatma Toru Başkan kalıcı olur da Meram’a uzun süre hizmette bulunur.  Ey Güney Meramlılar geleceğiniz yatırım için umutlu, gönlünüz mutlu, yaşamınız huzurlu olsun...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
İsmail Detseli Arşivi
SON YAZILAR