Kürşat Petekci

Kürşat Petekci

Meram’da Eğitim

Meram’da Eğitim

 

Konya denilince ilk akla gelen yer olan Meram;  27.06.1987 tarihinden itibaren bir ilçe olmuştur. Bu bölgede bulunan bazı okullar ülkemizin en başarılı ve en güzide okulları arasındadır. Gerek TEOG gerek ise LYS- LGS sınavlarında okulların ve öğrencilerin başarısı kamuoyu tarafından bilinmektedir. Bütün hedef bu başarılarını daha da yükseklere çekilmesi içindir.

Milli birlik ve bütünlük içinde iktisadi, sosyal ve kültürel kalkınmanın desteklenmesi, hızlandırılması ve çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı, seçkin bir ortağı olan eğitim öğretim sürecini düzenleyen eğitim sistemi ve geliştirilmesi amacıyla 2 bin 509 kilometre karelik alan içerisinde eğitim ve öğretim yapmaya çalışan Meram ilçesinin eğitim dosyasını açmaya çalışacağız.

                Orta büyüklükte bir ilçe nüfusu kadar yaklaşık 71 bine yakın öğretmeni ve öğrencisi bulunan Meram ilçesinde özel ve resmi 179 kurum bulunmaktadır. Meram ilçesinde özel okullar hariç devlet okullarında ve müdürlükte 237 personel ile hizmet götürülmeye çalışmaktadır. Kurumlarda doğalgaza geçilmesinin ardından hizmetli sıkıntısı pek ortaya çıkmasa da gerçekte bu sıkıntı hep mevcuttur. Bazı okullarda hizmetli ihtiyaçları tedarik ile tamamlanmaya çalışılmaktadır.

                Her şeyin devletten beklenmesi düşüncesinin veliler ve öğrenciler tarafından yıkılması gerekmektedir. Öğrencilere temizlik ve davranış alışkanlığı kazandırılmalı; veliler bilinçlendirme ile kurumlara destek olmalılardır.

Derslik sayılarına geçmeden önce sizlere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası hakkında bilgi verelim. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün kendine ait binası mevcut değildir. Önce Meram Kaymakamlığının bir bölümünü kullanan Müdürlük, daha sonra Vilayet Binasında yer bulmuş ardından yine  şimdiki binasına taşınmıştır. Kurumun daha geniş bir hizmet binasına ihtiyacı vardır. Bulunulan binanın tarihi olması nedeniyle tadilat yapılamamaktadır. Servisler iç içe olup toplantı salonu ve benzeri etkinlikler salonu bulunmamaktadır.

Derslik sayıları ile öğrenci sayılarının karşılaştırılmasında liselerde 41.07 ortalama ile en kalabalık alan olurken ilkokullarda bu oranın 29.64 oluşu sevindirici olmuştur.Bütün bu verilere rağmen dikkat çekici bir diğer unsur ise en çok ortaokul derslik ihtiyacı olmasıdır.2014-2015 Öğretim yılında ihtiyaç duyulan  toplam derslik sayısı 445 olurken 232 derslik sadece ortaokul için ihtiyaç duyulmaktadır.Bu ihtiyaçların giderilmesi için belediyelerin projelerine okul arsası tahsis etmesi ve hayırsever vatandaşlarımızın katılımının sağlanması gerekmektedir.

Kentsel  dönüşümün en fazla yapıldığı ilçede arsa fiyatlarının pahalı olması; dönüşüm yapılan alanlarda çok katlı yüksek binaların yapılması ile ikamet eden insanların çoğalması ileride ister istemez eğitim kurumları yönünden sıkıntı yaşatacaktır.

 

 

SAYILARLA  EĞİTİM

Kadrolu Öğretmen Sayısı

3923

Okul Öncesi Öğrenci Sayısı

4807

İlkokul Öğrenci sayısı

26734

Ortaokul Öğrenci Sayısı

23622

Lise Öğrenci Sayısı

1539

Toplam Derslik Sayısı

2102

Derslik Başına Düşen Öğrenci Sayısı

34,59

İhtiyaç Olan Derslik Sayısı

445

 

 

TAŞIMALI  EĞİTİM

Taşımalı Merkez İlkokul Sayısı

5

Taşınan İlkokul Sayısı

17

Taşınan İlkokul Öğrenci Sayısı

430

Taşımalı Merkez  Ortaokul Sayısı

8

Taşınan Ortaokul Sayısı

7

Taşınan Ortaokul Öğrenci Sayısı

220

 

 

PANSİYON ADI

PANSİYON TÜRÜ

TOPLAM KAPASİTE

Sare Özkaşıkcı YİBO

Temel Eğitim

164

Fen Lisesi

Ortaöğretim

180

Meram Mes.ve Tek.A.L.

Ortaöğretim

60

 

 

 

              TOPLAM

344

 

 

 

 

 

Sadece 9.sınıf kontenjanı 120 öğrenci olan Meram Fen Lisesinde yatılı pansiyonda kalabilecek öğrenci sayısının 180 olması bu bölgede ciddi anlamda pansiyon sıkıntısı olduğu anlamına gelmektedir.

Ülke genelinde uygulanmaya başlayan Fatih Projesi Meram Bölgesinde 9 okulda ve 276 sınıfta uygulanmaya başlanmıştır. Ayrıca Bilgisayar Laboratuvar sayısı 70’tir. Toplam resmi 153 okulu bulunan Meram ilçesi için teknolojik anlamda daha çok donanıma ihtiyaç bulunmaktadır.

2014-2015 Öğretim Yılında ilçe okullarında eğitim kalitesini yükseltmek ve sosyal anlamda işbirliği yapmak amacıyla 14 proje düzenlenmiştir. Ayrıca Ulusal Ajans destekli 13 Avrupa Birliği Projesi gerçekleştirilmiştir.

 

2015-2016 Eğitim ve Öğretim yılında ilçede Temel Eğitime bağlı okullar kapsamında 4 okul inşaatında 58 derslik, Din Öğretimine bağlı okullar kapsamında 2 okul inşaatında 72 derslik, Mesleki ve Teknik Eğitime bağlı okullar kapsamında 1 okul inşaatında 24 derslik ile toplamda 154 derslik faaliyete  geçecektir.

 

 

 

 

MERAM  İLÇESİNİN

EĞİTİMİNİN  ARTILARI  EKSİLERİ

                           EKSİLERİ

 

*Teknik donanımlı okul sayısı azlığı

* Pansiyon kapasitesinin yetersizliği

* Bazı mahallerde okul eksikliği

* Bazı okullara aşırı yüklenme ve

   aşırı talep

*Personel  eksikliği

* Okul  alanı  yetersizliği

 

 

 

 

                ARTILARI

 

*Eğitimin kaliteli oluşu

*İyi eğitim için çare arayışı

*Proje okullarının çokluğu

*Şehrin ve ülkenin en başarılı 

   okullarının bulunuşu

*Köklü okulların bulunması

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Kürşat Petekci Arşivi
SON YAZILAR