Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'dan 'büyüme' açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'dan 'büyüme' açıklaması
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, Türkiye'de milli gelirin ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini koruduğunu belirtti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, küresel büyüme zayıf seyrederken, Türkiye'nin olumlu yönde ayrıştığını bildirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, küresel büyüme zayıf seyrederken, Türkiye'nin olumlu yönde ayrıştığını bildirdi.

Çetinkaya'nın, "Küresel Gelişmeler", "İktisadi Faaliyet ve Dengelenme", "Enflasyon", "Finansal ve Parasal Koşullar" ve "Sadeleşme ve Likidite Yönetimi Adımları" ana başlıkları altında Türkiye Bankalar Birliğinde (TBB) yaptığı sunum, bankanın resmi internet sitesinde yayımlandı.

Çetinkaya, Türkiye'de milli gelirin ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini koruduğuna dikkati çekerek, "Sanayi üretiminde ılımlı artış eğilimi sürmektedir. İstihdamdaki istikrarlı artış devam ederken işsizlik oranı yakın dönemde gerilemiştir. Türkiye gelişmekte olan ülkelere göre güçlü bir istihdam performansı sergilemektedir. Yapısal reformların uygulamaya geçirilmesi büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabilecektir." değerlendirmesinde bulundu.

-"Enflasyon beklentileri iyileşti"


TCMB Başkanı Çetinkaya, son aylarda çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin devam ederken, gıda fiyatlarının oynak bir seyir izlediğini vurguladı.

İthalat girdi fiyatlarındaki düşük seviyelerin son aylarda enflasyon üzerindeki maliyet yönlü baskılarını hafiflettiğini belirten Çetinkaya, enflasyon beklentilerinin son aylarda bir miktar iyileştiğini kaydetti.

Ticari kredilerin tüketici kredilerine göre daha güçlü seyrettiğine işaret eden Çetinkaya, şöyle devam etti:

"Alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle ticari krediler göreli olarak güçlü seyrini sürdürmektedir. Hanehalkı tasarrufları kredilerden daha hızlı artmaktadır. Kredi ve mevduat faiz oranlarında yakın dönemde sınırlı düşüş gözlenmiştir. Tahsili Gecikmiş Alacak (TGA) oranlarında gözlenen artış eğilimi yerini son dönemde yataylaşmaya bırakmıştır. Bankacılık sektörünün kaynaklarında çekirdek yükümlülükler en büyük paya sahiptir. Bankacılık sektörü dış borçlarının ortalama vadesi uzamaktadır. Kredi/mevduat oranları son dönemde yatay bir seyir izlemektedir."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.