Merkez Bankasından Enflasyon Tahmini

Merkez Bankasından Enflasyon Tahmini
TCMB Başkanı Çetinkaya, "Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2016 yılı sonunda yüzde 7 ile yüzde 8 aralığında, 2017 yılı sonunda ise yüzde 5 ile yüzde 8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz." dedi

İSTANBUL (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, yılın 4'üncü Enflasyon Raporu'nun açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, enflasyonu düşürmeye odaklı ve temkinli bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5'lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağını ifade etti.

Çetinkaya, "2016 yılında yüzde 7,5 olarak gerçekleşeceğini, 2017 yılında ise yüzde 6,5'e geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz. Bu çerçevede enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2016 yılı sonunda yüzde 7 ile yüzde 8 aralığında (orta noktası yüzde 7,5), 2017 yılı sonunda ise yüzde 5 ile yüzde 8 aralığında (orta noktası yüzde 6,5) gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz." diye konuştu.

2016 yılı için enflasyonu aşağı ve yukarı yönlü etkileyen faktörlerin birbirini telafi ettiğinden enflasyon tahminini değiştirmediklerini belirten Çetinkaya, "2017 sonu tüketici enflasyonu tahminini toplam talep ve gıda enflasyonundaki aşağı yönlü güncellemeye rağmen ithalat fiyatlarından kaynaklanan yukarı yönlü etkiler nedeniyle bir önceki rapora göre 0,5 puan yukarı yönlü güncelledik." şeklinde konuştu.

"Sadeleşme büyük ölçüde tamamlanmıştır"
Çetinkaya, "Biz sadeleşme adımları ve bir yandan da para politikası duruşuyla ilgili son Para Politikası Kurulu'nda yaptığımız tartışmalarda, piyasaya faizin yönüyle ilgili bir değerlendirme sunma ihtiyacı duyduk. Sadeleşme büyük ölçüde tamamlanmıştır ve en uygun zamanda bizim tercihimiz, en kısa zamanda tamamlanması yönündedir." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.