Merkez Bankasının faiz kararı

Merkez Bankasının faiz kararı
ASO Başkanı Özdebir:- "Konjonktür de müsait olduğu için Merkez Bankası piyasaları çok da rahatsız etmeyecek bir faiz kararı aldı"

ANKARA (AA) - ERDAL ÇELİKEL - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Merkez Bankasının faiz kararıyla ilgili, "Konjonktür de müsait olduğu için Merkez Bankası piyasaları çok da rahatsız etmeyecek bir faiz kararı aldı." dedi.

Özdebir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Merkez Bankasının özellikle reel sektörü ilgilendiren borç verme faizinde 50 baz puanlık indirim yaptığını anımsattı.

Faiz indirim oranının piyasanın beklentilerinden bir miktar daha düşük olduğunu dile getiren Özdebir, "Konjonktür de müsait olduğu için Merkez Bankası piyasaları çok da rahatsız etmeyecek bir faiz kararı aldı." diye konuştu.

Amerikan Merkez Bankasının (Fed) bu yıl 4 faiz indirimi yapılacağını öngörmesine rağmen şu anda birisinin bile yapılması konusunda tereddütler bulunduğunu anlatan Özdebir, "Bu durum, dünyada bol para döneminin bir müddet daha devam edeceğini gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankasının elindeki imkanları bir anda tüketmemek için daha fazla oranda faiz indirimi yapmak yerine 50 baz puanlık indirimi tercih ettiği yönündeki görüşlere katıldığını ifade eden Özdebir, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın yapabileceklerinin sınırlandırılmaması adına sürekli olarak faiz politikası konusunda yorum yapılmaması gerektiğini söyledi.

Çetinkaya'nın dün gerçekleştirilen devir-teslim toplantısında fiyat istikrarı yerine finansal istikrarı vurgulamasının önemine işaret eden Özdebir, "Son derece doğru bir yaklaşım. Çünkü finansal istikrar olmazsa piyasanın genelinde de istikrarı sağlayamazsınız. Bu açıdan Başkanın böyle bir vurgu yapması doğru bir şey." ifadesini kullandı.

Yıl sonuna doğru faizlerde bir miktar daha indirim gerçekleşmesini umduklarını belirten Özdebir, sözlerini şöyle tamamladı:

"Daha önceki Başkan Erdem Başçı'ya da çok saygı duyuyorduk ama açıkçası fikirlerimiz çok bağdaşmıyordu. Türkiye'nin başka ülkelerdeki tasarruflara ihtiyacı var. Dolayısıyla buna ilişkin maliyetlerin düşük olduğu bir dönemde dünyadaki ucuz para ortamından faydalanmamız gerekiyordu ama olmadı. 18-20 puanlık kredi faizleriyle işletmelerin borçlarını çevirmesi zor. Bu yüzden Merkez Bankasının daha erken rol alması gerekirdi."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.