Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Merkez de, herkes gibi seyrediyor

Merkez de, herkes gibi seyrediyor

Para piyasaları karışık sinyaller veriyor. Haftaya başlarken 2,730 TL seviyelerinde hareket eden Dolar/TL kotasyonları dün 2,675 seviyelerine kadar geri çekildi. Hemen pratik yapmak lazım ne oluyor diye neler olmuyor ki ABD tarafından gelen veriler kötüleşince bu gelişmekte olan ülkeler için iyi haber olarak algılanıyor. ABD’de FED’in faiz artırımlarını öteleyebileceği konuşuluyor. Bu da anında Dolar/TL kuruna yansıyor. ABD tarafından bu sıralar gelen kötü veriler piyasalar için iyi haber, yine ABD tarafından gelecek olan iyi verilerde başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere tüm dünya için kötü haber olarak yorumlanıyor.

İçeride ise bambaşka bir hava seçim havasına girildi bile, sanki piyasalarda bir boş vermişlik havası var. Bunu da nereden hissediyoruz dolar/TL hızla 2,740 seviyelerine gittiğinde bile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası piyasaları sadece izledi. Piyasaları rahatlatacak çok önemli bir adım atmadı. Piyasalarda bu olaya sert tepki verdi. Merkez sadece iki küçük adım attı. Zorunlu karşılıklara 0,50 baz puan faiz artırımı uyguladı. Döviz depo faizlerinde 0,50 puan indirime gitti. Fakat bu hareket piyasalar tarafından hiç de iyi karşılanmadı. Merkezin elinde sadece faiz silahı kaldı. Rezervlerinde net azalma var. Doğrudan da müdahale etmiyor diyerek dolar/TL’yi 2,680TL’den 2,740 TL’ye kadar götürdüler. Euro/TL’de ise 2,980 seviyelerini gördük. 3 TL’yi piyasalar Euro’da zorladı.

Merkez Bankası faizlerde bir artırım yapmaz ise ve döviz satım ihalelerini günlük en az 200 milyon dolar a yükseltmez ise piyasalarda önümüzdeki günlerde yeni dalgalanmalar göreceğiz. Gelişmekte olan ülkeler arasında en fazla kaybı TL’de görüyoruz. Güney Afrika Rant’ı, Meksika Pezosu ve Hindistan Rupisi bize göre daha az kayıp yaşadı.

Merkezden net bir müdahale gelmeyince ekonomi bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi de dolar/TL’ye dokunmak müdahale etmemek gerekir, nereye gidecekse gidecek yerini bulacaktır ifadeleri piyasaları rahatsız etti. Zaten bu açıklamaların ardından uluslar arası piyasalardan yorumlar ardı ardına gelmeye başladı. Goldman Sachs yaptığı açıklamada “Merkez Bankasının önümüzdeki haftalarda daha fazla parasal sıkılaştırma yapacağını, sonuçta kurda istikrarın sağlanması için daha yüksek faiz artırımları gerekir dedi. TCMB piyasa güvenini geri kazanmada TL’ye destek sağlamada yetersiz kaldı dedi”

Dünya Bankası Başkan yardımcısı “TL kur dengesine yaklaştı bir miktar daha değer kaybedebilir” açıklamasında bulundu. BNB Paribas gelişmekte olan piyasalar stratejisti Piotr Chwejcza ise Türkiye yatırım yapılmaktan kaçınılması gereken bir piyasa olduğu yönünde konsesüsün giderek arttığını belirterek Türkiye gerçekleşmesi beklenen bir kazadır dedi. Türkiye ekonomisi ile ilgili olumsuz açıklamalarda bulundu. Bunların bir çoğu spekülatif hareket içeride bu tür açıklamalarda bulunarak dolar/TL’deki yerli yatırımcının dolara ilgisinin artmasını istiyorlar. Böylelikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faizlerde artırım yapmasını istiyorlar. Evet, gelişmekte olan ülkeler arasında en kötü performansı TL gösteriyor. Yabancıların yapmış oldukları spekülatif hareketlerde işin tuzu biberi oluyor. Böyle zamanda daha dikkatli olunmalıdır. Fakat unutmamamız gerekir ki Borsanın % 72’si yabancıların elindedir. Onun için içeride her türlü spekülasyon yapabilirler.

Dolar/TL’de aşağı sarkmalarda örneğin 2,650-2,680 bandında daha önce almak isteyip de alamayanlar dolar alabilirler. Önümüzdeki süreçte ABD Merkez Bankası FED’in faiz artırımlarını da göz önünde bulunduracak olursak Dolar/TL uluslar arası yatırımcılar şimdiden 2,800 seviyelerini telaffuz etmeye başladılar. Hatta bazı yorumcuların 3 TL seviyelerinden bile bahsetmeleri piyasalardaki tedirginliği ve endişeyi artırıyor.

Borsa İstanbul için beklentilerimiz 80,000 ile 86,000 seviyelerindeydi. Şu sıralar 86,000 seviyesinin hemen üstünde hareket ediyor. Fakat kalıcı olunmayacağını düşünüyorum.

Altın fiyatlarında ise ısrarla 100 TL seviyelerinde denge arayışı içerisinde olduğunu söyledim ve düşüş beklemediğimi de yazdım. 96 TL ile 104 TL seviyesinde hareket bekliyorum demiştim. Altın şu sıralar 104 TL seviyelerini zorluyor, kırılırsa 106 TL seviyesine kadar yükseliş yaşayabiliriz. Altın hala güvenli liman olmaya devam ediyor. Fakat şimdilik olduğunu unutmayalım. Faiz artırımları başlarsa altın bir miktar değer kaybedecektir. O zamanda bizim beklentimizin alt bandı 96 TL seviyeleri olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR