Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Merkez silahlarını çekecek mi?

Merkez silahlarını çekecek mi?

Dolardaki yükseliş hız kesmiyor ve her gün yeni bir rekor geliyor. Haftanın sonunda Cuma günü ABD tarafından beklenen çok önemli tarımdışı istihdam verisi beklenmekteydi, beklentilerden çok çok iyi gelen tarımdışı istihdam ve işsizlik verileri sonrası dolar alımları hızlandı ve haftayı yeni bir rekorla kapattık. 2,647 TL doların en son gördüğü yer olarak tarihe iz bıraktı.

Dolardaki bu yükselişten rahatsız olan hükümet kanadı ve Cumhurbaşkanımız dolar alanların eli yanacak dolara yatırım yapanlar yanlış yapıyor cümlelerini söyledi. Bu ılımlı konuşma sonrası dolar/TL’nin hızı bir miktar kesildi ve dolar/TL 2,600 seviyesinin altına indi. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun da Merkez Bankası Başkanını aradım talimat verdim, doların yükselişi ile ilgili gerekli adımları atacaklar açıklaması piyasalarda bir beklenti oluşturdu. Görünen o ki Merkez Bankası bazı adımlar atacak. Bunun ilk emarelerini haftaya başlarken gördük. Merkez Bankası döviz depo faiz oranlarında değişikliğe gitti. 7,5 olan doların faizini 4,5’e, 6,5 olan Euro’nun faizini de 2,5’e indirdi. Bu karar sonrası dolar/TL 2,600’ün de altına geldi. 2,590 seviyelerinde Merkez Bankası gerekli adımları atarsa örneğin günlük döviz alım satım ihalelerini artırırsa 200 milyon dolar gibi parasal sıkılaştırmayı artırırsa ve en önemlisi de kaybolan güveni geri getirmek için hem siyasi kanattan hem de merkezden yabancı yatırımcıya ve iç piyasalara güven verilirse şöyle ki merkez bankasının bağımsızlığından ve faiz indirimlerinin piyasalar rahatlayıncaya kadar ötelendiği ile ilgili açıklamalar gelirse piyasalarda rahatlama olacaktır. Borsa İstanbul 80,000 seviyelerinden bulduğu destekle tekrar 90,000 seviyelerini hedefleyecektir.

Bu adımlar atılmaz ise Merkez Bankası hiçbir şey yapmaz hükümetten de doların yükselişinden rahatsız değiliz gibi açıklamalar devam ederse dolar/TL’de yeni rekorlar hiç de gecikmeyecektir. 2,700-2,800 seviyelerini test etmemiz mümkün olacaktır. Uluslar arası bankalardan HSBC Türkiye için yılbaşında yaptığı değerlendirmede 2015 yılı için dolar/TL fiyatını 2,500 seviyesi olarak belirlemişti. Bu rakamı geçtiğimiz hafta revize ederek 2,750 seviyesine yükseltti. Bu rakamda piyasaların moralini bozdu.

ABD Merkez Barkası FED’in önümüzdeki hafta toplantısı var. FED özellikle faiz artırımlarında sabırlı olunacak ibaresini kullanıyordu. Bu toplantıda sabırlı olunacak ibaresini kaldırabilir böyle bir gelişme yaşanırsa FED’in faiz artırımlarına çok yakın olduğu kanısı oluşacak ve dolardaki değerlenmeyi artıracağını düşünüyorum. Önümüzdeki günler birçok gelişmeye açık. Burada piyasaları belirleyici olacak olan FED’in kararı ve içeride Merkez Bankasının ekonomi yönetiminin atacağı adımlardır.   Piyasaların şu an en büyük sıkıntısı güvendir bir an önce gerekli adımlar atılarak bu güven bunalımı aşılmalıdır yoksa işler çokta iyi gitmiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR