Mersin'de "Roman Festivali"

Mersin'de "Roman Festivali"
AB ve Türkiye tarafından finanse edilen SİROMA projesi kapsamında, Mersin'de "Roman Festivali" düzenlendi- Türkiye Romanları Avrupa Konseyi Delegesi ve Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Daylam:- "Biz burada Roman müziği, dansları, drama çalışma

MERSİN (AA) - Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye tarafından finanse edilen Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Operasyonu (SİROMA) projesi kapsamında, Mersin'de "Roman Festivali" düzenlendi.

Yenişehir ilçesindeki Özgecan Aslan Barış Meydanı'nda yapılan festival, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu binası önünde kortej oluşturulmasıyla başladı.

Romanların yöresel kıyafetleriyle renk kattığı festivalde, protokol üyeleri ve 4 ülkeden gelen Roman konuklar, denize karanfil bırakarak dilek tuttu.

Çocukların yarışmalar, oyunlar ve boyama etkinlikleriyle gönüllerince eğlendiği alanda, yetişkinler için de meslek kursları ve eğitici stantlar hazırlandı.

Roman Festivali kapsamında AKROMFED Roman Halk Dansları Topluluğu da yaptığı sahne şovuyla, büyük beğeni topladı. Etkinliğe katılan vatandaşlar, Roman havası eşliğinde oynayarak Romanların özel gününü kutladı.

Türkiye Romanları Avrupa Konseyi Delegesi ve Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, yaptığı konuşmada, festival ile Hıdırellez'i bir arada kutlamaktan dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.

SİROMA kapsamında eğitici faaliyetlere, eğlenceli etkinlikler de eklemek amacıyla böyle bir festival düzenlediklerini belirten Daylam, "Romanların üzerinde bulunan bu ayrımcı yaklaşımlar, kültürümüzün yanlış şekilde yansıtılması sona erer' diye umut ediyorum. Roman kültürünü bilmeyen o kadar çok insan var ki. Biz burada Roman müziği, dansları, drama çalışmaları gibi faaliyetlerle bu insanların coşkusunu anlatmaya çalışıyoruz." dedi.

Daylam, baharın gelişinin Romanlar için büyük önem taşıdığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"İnsanların Romanlardan öğrenecekleri çok şey var. Barışın, dostluğun simgesi olan kardeşlerimiz, bunca yıldır ön yargılara uğramalarına rağmen hala barıştan, dostluktan bahsediyor. İnşallah bu dostluk ateşimiz Türkiye'yi saracaktır. Burada Hollanda, Macaristan, Makedonya ve İran'dan gelen dostlarımız var. Onlar kendi ülkelerindeki deneyimlerini ve orada yapılan aktiviteleri paylaşacaklar. Bir anlamda da bir diyalog çerçevesinde onlardan alacağımız iyi şeyleri kendimize uygulamak istiyoruz."

Özgecan Aslan Barış Meydanı'ndaki Roman Festivali etkinlikleri, çeşitli tiyatro gösterileri, danslar ve konserlerle gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam edecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.