“Meslek hakkımızı istiyoruz”

“Meslek hakkımızı istiyoruz”
Sağlık alanında vatandaşın direkt ve en kolay ulaşacağı noktalar eczaneler oluyor. Ön koruyucu hizmet görevi yapan Eczacılar meslek hakkının verilmesini talep etti

“DEVLETE EKONOMİK KATKIDA BULUNUYORUZ”

Yıllardır vatandaşla iç içe yaşayan ve sağlık hizmeti sunan eczacılar emeklerinin karşılığını almak istiyor. Her yıl 14 Mayıs’ta Bilimsel Eczacılık kutlamaları gerçekleştiriliyor. Bu yıl 14 Mayıs’ta meslek haklarının verilmesini istediklerini belirten Konya Eczacılar Odası Başkanı Cemil Karakap, “Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda hem devletin ekonomisine katkıda bulunduk, hem de vatandaşın daha kaliteli sağlık hizmeti alması adına çalışmalarda bulunduk. Ön koruyucu hizmet görevi yapıyoruz. Hasta hekimden getirdiği reçeteyi bize verdiğinde bazen o ilaçların o hastaya uygun olmadığını ona yan etki yapabileceğini söyleyip doktorla görüşerek ilacın değiştirilmesini talep ediyoruz. Böylelikle hem hastanın yanlış ilaç kullanıp sağlına zarar vermesini önlüyoruz aynı zamanda devletin ekonomisine katkıda bulunuyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

“HASTA TAKİBİ YAPIP HASTALIK TANISI YAPTIK”

İlaçların akılcı doğru zamanda doğru şekilde kullanılması yönünde ciddi hizmet verdiklerini belirten Karakap, “Bu hizmetimiz hiçbir şekilde gözle görünmüyor. 2011’de Konya Eczacılar Odası olarak bu anlamda bir takım çalışmalar başlattık. Bu çalışmalara 2011’de 35-40 meslektaşımız gönüllü olarak katıldı. Biz eczanelerimize gelen her hastayı takip altına almaya başladık. O zamanki konumuz hipertansiyondu. Hipertansiyon hastası olan hipertansiyon hastası riski olan kişileri incelemeye başladık. Bu hastaların kullandığı ilaçların hepsini kayıt alına aldık. Bu hastaların yaşam şekilleri alkol sigara tüketimi aile öyküsü anne babada bir takım genetik kalp tansiyon hastalıkları var mı yok mu,  beslenme şekli ne, kullandığı ilaçları hangi sıklıkla nasıl alacağını düzenledik. Yaklaşık 8 aylık bir çalışma sonucunda takip altına aldığımız hastalardan yüzde 20 sinin tansiyon hastası olduğunu, fakat bunu bilmeden hayatını sürdürdüğünü fark ettik. Bu hastaları hemen doktora yönlendirerek tansiyon tanısı konmasını ve tansiyon ilacı kullanmasını başlattık” dedi.

 

“GİDERLERİMİZ GELİRLERİMİZDEN FAZLA”

İlacın anlamı zehir demek ve ilacı zehirden ayıran şey dozu ile kullanma şeklidir. Bir ilacı fazla içerseniz zehirlenmenize neden olur. Eksik içtiğiniz zaman da hastalığınızın tedavisine hiçbir etkisi olmaz, bir sürü yan etkisi olur. Ön koruyucu sağlık hizmetinin karşılığını almak istediklerini belirten Karakap, “2005’ten bu yana yapılan sosyal güvenlik dönüşümünden sonra ilaç fiyatları gerçekten çok fazla düştü yüzeysel anlamda karlılıklarla eczanelerimizi işletmek ayakta kalmak mümkün değil. 2005’teki elektrik su SSK, Bağ-Kur primlerinin oranıyla şu anki oranlar arasında çok fark var. 2005’ten bu yana ilaç fiyatlarının 572 kez düştüğünü görüyoruz yani kazancımız sürekli geriliyor giderlerimiz sürekli artıyor. Biz eczacılar çok önemli bir görev yapıyoruz bu görevin karşılığı olan meslek hakkını da istiyoruz” diye konuştu.  (Fatma Göksu)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.