Meslekleri de namları da "bıçakçı"

Meslekleri de namları da "bıçakçı"
Tekirdağ'da 137 yıldır ata mesleğini icra eden Bıçakçı ailesi, soyadları gibi mesleklerini de gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyor- Bedestendeki 25 metrekarelik dükkanda ata mesleğini sürdüren Murat Bıçakçı: - "Bıçak tozunu yuttuk herhalde. O mu devam e

TEKİRDAĞ (AA) - EMRAH GÖKMEN - Tekirdağ'da 137 yıldır ata mesleğini icra eden Bıçakçı ailesi, soyadları gibi mesleklerini de gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyor.

Tarihi Rüstem Paşa Bedesteni'nde yaklaşık 25 metrekarelik dükkanda yaklaşık 1,5 asırdır bıçakçılık yapan ailenin mesleğine olan saygı ve bağlılığı diğer esnafa da örnek oluyor.

İş yeri sahibi Murat Bıçakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bedestende ilk iş yerlerinin 1879'da büyük dedesi tarafından açıldığını ve 137 senedir bu mesleği sürdürdüklerini belirtti.

Büyük dedesi zamanında bıçak imalatının da olduğunu ancak daha sonra sadece bıçakların bilenmesi ve işlenmesi gibi işlerin yapıldığını aktaran Bıçakçı, kendisinin ailede 4. kuşak olarak bu mesleği sürdürdüğünü ifade etti.

Ata mesleği olarak tabir ettiği işini 30 yıldır sürdürdüğünü dile getiren Bıçakçı, şöyle konuştu:

"Bizim ailede ilk kez babamın dedesi Ahmet Bıçakçı Gelibolu'da başlamış mesleğe. Hatta soyadı kanunu çıktıktan sonra dedeme 'Soyadınız ne olsun' diye sorulmuş, kulakları ağır işittiği için mesleğini sorduklarını zannederek 'Bıçakçı' demiş ve Bıçakçı soyadı böyle gelmiş bulunuyor. Rahmetli büyük dedemden sonra benim dedem Alaattin, sonra babam ve en son ben bu mesleği devam ettiriyoruz. 4. kuşak olarak dükkanı ben işletiyorum."

- "Hiçbir zaman başka meslek düşünmedim"

Bıçakçı, çok küçük yaşlardan itibaren babası ve dedesinin elinden tutarak dükkana geldiğini ve belki de işini sevmesindeki en büyük etkenlerden birinin bu olduğunu söyledi.

Hiçbir zaman başka meslek yapmayı düşünmediğini anlatan Bıçakçı, ''Bıçak tozunu yuttuk herhalde. O mu devam ettiriyor bilmiyorum ama severek yapıyoruz işimizi. Hiçbir zaman başka meslek yapmayı düşünmedim. Biz bıçakçıyız. Enderiz. Bakkal, market her yerde var ama misal biz Tekirdağ'da iki kişiyiz. Bugün çevre illerde, ilçelerde bıçak bilettiremeyen çok insan var. Yani bu işi yapan sayısı çok az ama biz devam ettireceğiz" diye konuştu.

Murat Bıçakçı'nın oğlu Alaattin ise 14 yaşında olduğunu ve eğitimine devam ettiğini kaydetti.

Hedefinde ilk önce lise ve üniversite okumak olduğunu anlatan Alaattin Bıçakçı, hangi bölümü kazanırsa kazansın bir yandan ata mesleğini de sürdüreceğini ifade etti.

Dedesinden görüp sevdiği işi babasının yanında pekiştirdiğini vurgulayan Bıçakçı, şöyle devam etti:

"Bu artık benim de mesleğim. Bu dükkanı devam ettireceğim. Rahmetli dedem de severek yapardı bu işi ve bana da öğretti. Babam kadar bu işleri yapamazsam bile fiyatlar, çelikler hakkında bilgiler veriyorum müşterilerime. Kendimi bildim bileli buraya gelirim zaten. Herkesin evinde zaten kör bıçaklar var. Ben de teyzem, halam gibi akrabalarıma gidince kör bıçak gördüğümde dayanamıyorum, hemen onları alıp, biletip geri götürüyorum. Duramıyorsunuz zaten belli bir süre sonra."

Meslekleri de namları da "bıçakçı"

Meslekleri de namları da "bıçakçı"

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.