“Mevlana Kültür Vadisi oluşturmalıyız”

“Mevlana Kültür Vadisi oluşturmalıyız”
İnşaat alanından yapı malzemeleri alanına, STK’lardaki aktif rolünden turizmdeki rolüne kadar birçok alanda görebileceğiniz bir isim, Süleyman Temizci. Temizci, aynı zamanda inşaat alanında birçok ilke imza atan isimlerden.

İnşaat alanından yapı malzemeleri alanına, STK’lardaki aktif rolünden turizmdeki rolüne kadar birçok alanda görebileceğiniz bir isim, Süleyman Temizci. Temizci, aynı zamanda inşaat alanında birçok ilke imza atan isimlerden. Turizm alanında da ilklere imza atılmasını isteyen Süleyman Temizci ile Konya turizmini, turizm için yapılacakları ve birçok şeyi konuştuk.

Süleyman Temizci kimdir?

1954 yılında Konya’da doğdum. İlk orta lise öğrenimini bitirdikten Konya Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi’nden İnşaat Mühendisi olarak mezun oldum. 1979 sonuna kadar profesyonel mühendislik hayatından sonra Konya’da ilk ofisimi kurdum. Ana işim inşaat-müteahhitlik olmak üzere yapı kimyasalları, yapı malzemeleri gibi işlerde kurdum.

Turizm sektörüne nasıl atıldınız?

Ney Otel ile turizm sektörüne atıldık. Otelimizin bulunduğu bina bize ait bir iş hanıydı. Renovasyon projesi yapmak suretiyle 2014 yılında Ney Otel doğdu ve hizmet hayatına geçtik.

Sivil toplum örgütlerinde de sıkça rol aldığınızı biliyoruz…

Evet. 1980 yılında inşaat mühendislerinin Konya temsilcisi oldum. 1985’e kadar da Konya’da tek temsilciydim. 1985 yılında ise görevimi bölge temsilciliğiyle değiştirmek suretiyle bir kimlik kazandırdım. 1989 yılında Konya İnşaat Mühendisleri Odası Şubesi’ni, kurduk ve 1991 yılına kadar kurucu başkanlığını yürüttüm. 1995 yılında Konya Sanayi Odasında meclis üyesi, meclis başkanlığı başkan vekilliği gibi görevler üstlendim. Üçüncü organizede yatırım planlama daire başkanlığı yaptım. Üçüncü organizenin temellerini bir nevi ben attım diyebilirim.

İnşaat alanında birçok ilki gerçekleştirmişsiniz bunlar size ne hissettiriyor?

Bunların hepsi çok büyük bir mutluluk. İnsanın insanlığa hizmet etmesinden daha güzel bir şey yok. Mesela, sanayiye gittiğimde orada güzel bir trafik olduğunu görüyorum. İş var aş var, insanlar ülkeye katma değer üretiyor. Bir tarafta bakıyorsunuz, inşaat mühendisleri odasını kurduğumda Konya’daki mühendis sayısı 300’dü şimdi bakıyoruz bu sayı 3 bini geçmiş. Bizim insanımız inşaat yapmayı, inşaat malzemesi üretmeyi öğrendi. Bu da beni çok mutlu ediyor.

Turizme dönecek olursak, Konya’nın turizm konusunda ne gibi eksiklikleri bulunuyor?

Konya’nın bu konudaki eksiği kesinlikle yeterli ve bilinçli bir tanıtımın yapılamaması. Tanıtım için konunun muhatapları kimse kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar yapılması lazım. Bizler, Konya’yı seviyoruz. Burada doğduk burada öleceğiz. Bizler bizden sonrakilere emaneti eksiğiyle değil tamamlanmış, yapılması gerekeni yapmış olarak teslim etme hedefimiz var. Dolayısıyla bugün iletişim kanallarınızı açamazsanız yapacak bir şey yok. Eğer, dünyayı buraya davet edecekseniz, dünyanın buradaki iletişimine kucak açacaksanız, ben marka şehirim diyecekseniz, o zaman başka değerlerinizin de olduğunu ortaya koymak zorundasınız.

Konya birçok değer olduğunu biliyoruz, ancak dışarıdan gelen turistler bunların farkında olmadan dönüyorlar…

Aynen öyle, Konya’yı Mevlana’dan ibaret sanıyorlar. Ancak öyle değil. Konya’da Selçuklu, Osmanlı eserleri var. Zaten Sille apayrı bir obje. Dünyanın geleceği Kilistra’mız var. Ancak bunların yeteri kadar tanıtımının yapılması lazım. Yapılmazsa sadece bizim bildiğimizle kalırlar.

Bu konuda neler yapılabilir?

Mevlana Müzesine 7-17 Aralık arasında misafirlerimiz geliyor. Ancak karşılarında boş bir alan buluyorlar. Buranın planlamasının yapmanız lazım. Belediyeler iyi bir şekilde çalışıyorlar. Ama turizm konusunda doğru karar verilmesi lazım. Konya, eski tarihi olan Çatalhöyük’ü olan dolayısıyla ciddi geçmişi olan bir il. Konya’da insanların kalmasını sağlayacak objeleri tanıtmanız lazım tanıtamazsanız insanlar Mevlana’yı ve etliekmeği görür ve şehri terk eder.

Şeb-i Arus törenleri esnasında turistlerin ilgisini çekmek için neler yapılabilir?

Mevlana Kültür Merkezi’nin karşısına Konya evlerinden oluşan bir bedesten gibi çarşı yapmak lazım. Depolarda 5 tane daha müze yapılacak kadar obje bulunuyormuş. Mesela bunlar değerlendirilip, müze kurulabilir. Yani o alanda bir Mevlana kültür vadisi oluşturulabilir. Dolayısıyla insanlar Mevlana kültür vadisine girdiğinde 3 gün bu vadide kalsın ve o vadide de Konya’nın diğer turistik mekanlarının tanıtımı yapılsın ki insanlar diğer yerlere doğru gitsin. Mevlana bölgesinde yapılacaklar için güzel bir proje yarışması yapılabilir. O alanda ne yapılabilir yarıştırmak lazım. Oradaki o insanların aksiyonlarından beyin fırtınası ortaya koymak lazım. Bu da güzel sonuçları beraberinde getirecektir.

Diğer bölgelere de turist çekmek gerekir bir anlamda. Bunun için çalışmalar yapılıyor mu?

Turizm için dün farklı şeyler yapmaya ülkenin ekonomik şartları müsait değildi ancak bugün müsait. Konya’da 600 tane fabrika kurmuşuz, bir tarım fuarı yapıyoruz dünya buraya toplanıyor. Bu nedenle turistlerin konaklaması için alt yapıyı geliştirecek, alt yapı oluşturacak çalışmalar yapılması lazım. Mesela  Kilistra turizme kazandırılsa Kapadokya’dan daha güzel bir ortam çıkar karşınıza. Orada ciddi anlamda yer altı şehirleri var. Ancak bu işler bütçesiz olmaz. Bu nedenle belli bir bütçe ile Konya’nın tanıtım planlamasını yarışmayla profesyonellere vermek lazım.

Konya’nın bir sorununun da turistlerin bir gece dahil konaklatılamaması diye biliyoruz…

Evet, ciddi anlamda konaklama problemi var. Seyahat acenteleri yaptıkları programda Konya’nın sadece belli yerlerini programa alıp, akşam konaklamadan turistleri bölgeden götürüyorlar. Bu nedenle Konya’nın diğer güzelliklerinden kimsenin haberi olmuyor. Bu nedenle acentelerin Konya’nın diğer yerlerini de programlarına almaları lazım. Şehrimizi  “Gez dünyayı gör Konya’yı” makamına eriştireceğiz. Konya her şeyiyle bütün projelere hazır. Bugün Konya’da yatak sayımız 7 binin üzerine çıktı. Ancak sadece 3 bini doldurulabiliyor. Bunun için bu tesislerin doluluk oranlarını değiştirecek turizm aktivasyonlarını göstermek lazım. Bunlar birer değer ve bu değerler bu şehir için var. Bu şehir bu değerler ile vücut bulacak. (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.