Mevsim geçişlerinde gribe dikkat

Mevsim geçişlerinde gribe dikkat
Mevsim geçişlerinde grip hastalığı vakalarına sıkça rastlanıyor. Halk Sağlığı Müdürü Hasan Öznavruz, bu dönemde dikkatli olunması gerektiğini vurgularken, şuan için salgın düzeyinde bir grip vakasının olmadığının da altını çizdi.

SOĞUK ALINGANILIĞI İYİ ARAŞTIRIMALI

Grip hastalığı hakkında bilgi veren Öznavruz, “Grip hastalığı, influenza adı verilen bir virüsün neden olduğu, mevsimsel, yaygın, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Genellikle halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırılmakla birlikte, bireyler ve toplumlar üzerinde zannedildiğinden daha fazla olumsuz etkilere sahiptir. Bu sebeple her soğuk algınlığının grip hastalığı olup olmadığı iyi araştırılmalıdır. Bu konuda aile hekimlerine danışılması durumunda ve gerekli görüldüğü takdirde boğaz sürüntüsü alınarak tetkik edilmesi mümkündür” ifadelerini kullandı.

BELİRTİLERİ DİKKATE ALIN

Gribin belirtilerinden de bahseden Öznavruz, “Ateş, Titreme, Baş, sırt, kol ve bacaklarda ağrı, Boğaz ağrısı ve kuru öksürük, Halsizlik, İştah kaybı, Kas ve eklem ağrısı, Bulantı, Gözlerde yanma ve burun akıntısı gribin belirtilerindendi. Grip, solunum hastalığı veya diğer kronik rahatsızlığı olanlarda çok ciddi durumlara yol açabilir. Soğuk algınlığı ise bu belirtilerden daha çok burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile görülür ve genel olarak gripte olduğu gibi ciddi sağlık sorunları oluşturmaz, daha hafif seyreder” diye konuştu.

GRİBİN BULAŞMA YOLLARI

Gribin bulaşma şekillerine de değinen Öznavruz, “Hastalık esas olarak solunum yoluyla yani gripli birinin öksürük, hapşırma ve konuşması esnasında etrafa yayılan damlacıklarla bulaşır. Bu damlacıklar yakındaki insanlara ağız ve burun yolundan girebilir. Grip daha az sıklıkla üzerinde grip virüsü olan bir yüzeye veya eşyaya dokunup daha sonra kendi ağzına, gözlerine ya da burnuna dokunmakla bulaşabilir. İnsanların çoğu grip hastalığına yakalandığında, belirtilerin başlamasından önceki 1 gün ile 5-7 gün sonrasına kadarki süre içerisinde diğer insanlara hastalığı bulaştırırlar. Özellikle küçük çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar olmak üzere bazı kişiler daha uzun bir süre hastalığı diğer kişilere bulaştırabilirler” şeklinde konuştu.

GÜNLÜK ÖNLEMLERİ UYGULAYIN

Öznavruz gribin tedavisini şöyle anlattı; “ Grip hastalığının çok ağır seyretme riski bulunan hastalarda hekim kararıyla antiviral ilaç kullanılması yanında, ortaya çıkan belirtilerin hafifletilmesi esasına dayanan bir tedavi uygulanır. Bunun yanında iyi beslenme ve istirahat önemli unsurlardır. Aşılanma mutlaka yapılmalıdır. Günlük olarak tavsiye edebileceğimiz birkaç önlemlerde bulunuyor. Örneğin, hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmak, Sabun ve su ile sık sık elleri yıkamak, su ve sabun olmadığı durumlarda el dezenfektanlarını kullanmak, ağız, burun ve gözlere temas etmekten kaçınmak gibi ufak önlemlerle hastalıktan kurtulabilirsiniz.” (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.