MHP Grup Başkanvekili Vural:

MHP Grup Başkanvekili Vural:
"Yabancı diplomatların, bir şov haline getirip yargı süreçlerine müdahil olma, taraf olma gibi yaklaşımlarını doğru bulmuyoruz"- "Bugün AK Parti'nin tek başına anayasa değişikliği teklifi sunmasına CHP'nin uzlaşma komisyonu masasından kalkma tavrı yol açt

TBMM (AA) - MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Yabancı diplomatların, bir şov haline getirip yargı süreçlerine müdahil olma, taraf olma gibi yaklaşımlarını doğru bulmuyoruz." dedi.

Mecliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vural, "AK Parti'nin, anayasa teklifini TBMM'ye sunacağını" açıklamasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, partilerin değil toplumun anayasası olabileceğini bildirdi.

"İlk anayasa uzlaşma komisyonunda AK Parti'nin ikincisinde de CHP'nin masadan kalktığını" öne süren Vural, "Bugün AK Parti'nin tek başına anayasa değişikliği teklifi sunmasına CHP'nin anayasa uzlaşma komisyonu masasından kalkma tavrı yol açtı." diye konuştu.

Böyle bir teklifin parlamentoya gelmesi durumunda MHP'nin konuya bakışını değiştirmeyeceğini dile getiren Vural, şöyle devam etti:

"Milli, üniter devleti, Türk milli kimliğini savunmaya; 'ver başkanlığı al özerkliği' şeklindeki bir denklem ekseninde Türkiye'nin bir eyalet ve federasyona dönüştürülme sürecine 'hayır' demeye devam edeceğiz. AK Parti'nin amaç ve hedefi bu süreçten başkanlık sistemi devşirmektir. Başkanları var, ona göre sistem uydurmak için bu süreci kullanacaklar. Parlamentoda 'ver başkanlığı al özerkliği' pazarlığının parçası olan çözüm süreci hala dolaptaysa bir takım yerlerle bir takım görüşmeler yapılması mümkündür. Bu gizli gündemleri deşifre etmeye devam edeceğiz. MHP olarak başkanlıkla ilgili bir sürece karşı tavır oluşturmaya devam edeceğiz."

Vural, dokunulmazlık tartışmalarıyla ilgili bir başka soru üzerine, öncelikle terörle ilgili fezlekelerin ele alınması gerektiğini söylediklerini anımsattı.

Vural, "Dokunulmazlıklar meselesi, yeni anayasada muhtemel bir işbirliğini dinamitlememek için taktik adım olarak kullanılıyor. Net bir tavır oluşturulmalı. Hodri meydan, bu fezlekelerle ilgili karma komisyonu çalıştırın, Genel Kurulda bu fezlekeleri görüşelim, oylayalım, ona paralel dokunulmazlıklarla ilgili hangi konu olursa olsun MHP 'evet' demeye hazırdır." değerlendirmesinde bulundu.

-"Zemini farklı"

Bazı ülkelerin diplomatlarının, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün duruşmasına katılmasıyla ilgili bir soru üzerine Vural, yargıyı her türlü baskı altına alma çabalarına karşı tavır oluşturduklarını ifade etti.

Yabancıların, Türkiye'nin içişleriyle ilgili siyasi tavır içine girmesini her zaman eleştirdiklerine dikkati çeken Vural, "Ancak Sayın Cumhurbaşkanı kendisini mahkum eden bir karar ertesinde ABD Başkonsolosunun verdiği destek konusunda neden tavrını oluşturmamıştır ya da AKP'nin kurulma sürecinde 26 defa ABD başkonsolosuyla hangi görüşmeler yapılmıştır? Bunların da ortaya çıkması gerekmektedir." dedi.

"Yabancı diplomatların bir şov haline getirip yargı süreçlerine müdahil olma, taraf olma gibi yaklaşımlarını doğru bulmuyoruz" diyen Vural, eğer medya özgürlüğü ile ilgili tavır oluşturulacaksa bunun zemininin farklı olduğuna işaret etti.

Vural, "Rıza Sarraf ile ilgili Türkiye'deki sürece 'başka süreç' diyenlerin ABD'deki süreci 'hukuki süreç' diye değerlendirmesi çok anlamlı ve manidardır." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.