MHP'deki olağanüstü kongre tartışmaları

MHP'deki olağanüstü kongre tartışmaları
MHP Genel Merkez avukatı Bulut: (2)- "Yürürlükte bulunan bu ihtiyati tedbir kararlarının yasanın verdiği yetki ışığında mahkemeler tarafından uygulanmasını talep ettik, doğrudan uygulanmasını talep ettik. Bu talebimiz kabul edildi ve Ankara Valiliğine bug

ANKARA (AA) - MHP Genel Merkez avukatı Yücel Bulut, "Yürürlükte bulunan bu ihtiyati tedbir kararlarının yasanın verdiği yetki ışığında mahkemeler tarafından uygulanmasını talep ettik, doğrudan uygulanmasını talep ettik. Bu talebimiz kabul edildi ve Ankara Valiliğine bugün itibarıyla faks yoluyla bu ihtiyati tedbir kararlarının gereğinin yapılması konusunda talimat verildi." dedi.

Yücel Bulut, MHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin sorusu üzerine Bulut, Gemerek ve Tosya Asliye Hukuk Mahkemeleri tarafından verilmiş ihtiyati tedbir kararlarının "aynen devam ettiğini ve ayakta olduğunu" ifade etti. Mahkeme tarafından Ankara Valiliğine doğrudan yazı yazılmak suretiyle tedbir kararlarının gereğinin yapılması istendiğini dile getiren Bulut, şöyle devam etti:

"Buna başka mahkemeler de eklenmiştir. İcra Müdürlüğü aracılığıyla değil, mahkeme kalemleri vasıtasıyla tedbir kararlarının gereğinin yerine getirilmesi Ankara Valiliğine bildirilmiştir. Bunun anlamı şudur; Ankara Valiliği tarafından bu ihtiyati tedbir kararlarının gereği resen yerine getirilecek. Gerekli güvenlik önlemleri önceden alınacak ve gerçekleşmesi mümkün olmayan bir kurultayın fiilen düzenlenmesi çabalarına karşı güvenlik güçleri, gerek, uygun gördükleri tedbirleri de kendilerinden alacaklar demektir. Yani bu daha sonrasında orada bir kongre olacak da daha sonrasında bir işlem yapılacak değil. Zaten güvenlik güçleri yasal olmayan bu talebin gereğini yerine getirmeyecekler orada gerekli güvenlik önlemlerini önceden alacaklar demektir."

- "Yeni bir karar tesis edilmiş değil"

Bir gazetecinin, "Gemerek Mahkemesinin aldığı kararın icraya konulmadığı için pazar günü yapılacak kongreyi etkilemez yorumu yapılıyor" şeklindeki sözlerine ilişkin Bulut, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 393. maddesinde ihtiyati tedbir kararlarının ya icra müdürlükleri ya da mahkemenin yazı işleri müdürleri vasıtasıyla uygulanabileceğinin düzenlendiğine dikkati çekti.

Bulut, "Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi, Ankara İcra Müdürlüğü dosyasında yapılan işlem nedeniyle bir tereddüt hasıl olmuş, bu nedenle de kararın devam ettiğini, ihtiyati tedbir kararının ayakta olduğunu tespit etmiş ve gereğinin yapılması için de Hukuk Muhakemeleri Kanununun 393. maddesi gereğince de Ankara Valiliğine resen bildirim yapmıştır. Yeni bir karar tesis etmiş değildir. Mevcut ihtiyati tedbir kararının aynen devam ettiğine yönelik bir tespitte bulunmuştur sadece." değerlendirmesinde bulundu.

"Ankara 2. İcra Hakimiyle ilgili birkaç ifade kullandınız bunu biraz daha açar mısınız?" sorusu üzerine de Bulut, gazetecilerin arasında kendisinin tanıdığı tecrübeli yargı muhabirlerinin olduğunu ve neyi kastettiğinin çok iyi bilindiğini vurguladı.

Bulut, "Yargı muhabirleri de çok fazla bir emek sarf etmeksizin adı geçen hakimin mazisi ve ilişkilerini çok rahatlıkla tespit edebilir. Biz bu ilişkiler ağından dolayı yaklaşık bir haftadır dosyaya yetkisi ve görevi olmaksızın bu denli müdahil olmasından rahatsızdık ve böyle bir tasarrufta bir şekilde bulunmasını bekliyorduk. Dolayısıyla pazartesinden itibaren bu konuda Genel Merkezimizce, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna ayrıca bir şikayet başvurusunda bulunulacak. Neyi kastettiğimiz de o şikayet dilekçesinde daha detaylı ve teferruatlı şekilde açıklanacaktır." ifadelerini kullandı.

- "Ankara Valiliğine talimat verildi"

"Bugün alınan kararın bir hüküm yok mu?" sorusuna ise Bulut, şu sözlerle cevap verdi:

"Sadece Ankara 25. İcra Müdürlüğünün ihtiyati tedbirin uygulanmasına yönelik icra dosyaları iptal edilmiştir fakat ihtiyati tedbir uygulamanın tek yolu icra müdürlükleri değildir. Dolayısıyla ihtiyati tedbir kararları ayaktadır, geçerlidir, yürürlüktedir ve mahkemeleri tarafından yasanın vermiş olduğu yetkiye dayanarak doğrudan Ankara Valiliğine bildirim yapılmış. Kararlar mahkemeler tarafından doğrudan valiliklere yazı yazılmak suretiyle uygulamaya konulmuştur. İcra müdürlüğü aracıyla bu işlemleri yapmak bir tercih meselesidir. Ankara 2 İcra Hukuk Mahkemesi tarafından bu dosyalar iptal edildiğine göre biz de geçerliliği ve yürürlükte bulunan bu ihtiyati tedbir kararlarının yasanın verdiği yetki ışığında mahkemeler tarafından uygulanmasını talep ettik, doğrudan uygulanmasını talep ettik. Bu talebimiz kabul edildi ve Ankara Valiliğine bugün itibarıyla faks yoluyla bu ihtiyati tedbir kararlarının gereğinin yapılması konusunda talimat verildi."

"Siz kurultayın yapılmayacağını söylüyorsunuz, muhalifler de yapacaklarını söylüyorlar. Bu durumda ülkücü harekette pazar günü ciddi bir gerginlik mi göreceğiz? Türkiye kamuoyu buna mı hazırlanmalı?" şeklindeki soruya Bulut, "Allah esirgesin, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezi'nin en son temenni edeceği şey, Türk milliyetçilerinin ve ülkücülerin herhangi bir nedenle birbirini kıracak, incitecek söz ve beyanlar, davranışlar içerisinde olmasıdır, asla temenni ettiğimiz şey bu değildir." diye cevap verdi.

Bulut, şunları kaydetti:

"Ancak sorumluluk sahibi olduğunu düşündüğümüz, özellikle Çağrı Heyeti mensuplarının hukuka saygı çerçevesinde, bu işi daha fazla zorlamaksızın, mevcut yargı kararları ışığında ülkücüleri güvenlik güçleriyle karşı karşıya getirecek provokatif dilden acilen uzaklaşmaları ve mahkeme kararlarına saygı duymasını temenni ediyoruz. Dolayısıyla ben bu sağduyulu çağrıya onların da karşılık vereceği inancındayım, dolayısıyla pazar günü orada bir gerginlik yaşanacağına ilişkin bir inanç taşımıyorum. Dolayısıyla dava arkadaşlarımızın da mensuplarımızın da bu açıklamalarımız ışığında yasal olmayan bu kongre çağrısına mesafeli durması ve iştirak etmemesi temennimizdir ve dava arkadaşlarımızın da bu şekilde bir davranış ortaya koyacaklarını düşünüyor ve inanıyoruz."

- "Gayrimümkün hale gelen bir sürece dava arkadaşlarımızın iştirak edeceğini düşünmüyoruz"

Kongreye iştirak etmesi muhtemel delegeler hakkında disiplin işlemi başlatılıp başlatılmayacağına ilişkin soru üzerine ise Yücel Bulut, önceden ve peşinen bir yorumda bulunmanın mümkün olmadığını söyledi.

Avukat Bulut, "Kongrenin yapılacağı ilan edilen ama bugün yargı kararlarıyla artık gayrimümkün hale gelen bir sürece dava arkadaşlarımızın iştirak edeceğini düşünmüyoruz. Orada yaşanacak hadiseler, söz ve beyanlarla ilgili henüz bir şey görmeden bir yorumda bulunmayı da çok doğru bulmuyorum. Dediğim gibi bir hukuka saygı çerçevesinde hareket edilirse pazar günü yaşanan bu süreç, bir gerilim vasıtası haline getirilmez ve diliyoruz ki mevcut mahkeme kararlarına saygı çerçevesinde hareket edilir, dediğim gibi bu gerilimin de art niyetli olduğunu düşündüğümüz bazı odaklar tarafından tırmandırılmasına daha fazla müsaade edilmez." değerlendirmesinde bulundu.

Çıkan bazı haberlerle ilgili bir soruya ilişkin Bulut, "Bir disiplin uygulaması söz konusu olmadı. Daha evvel dile gelen açıklamaları ve haberleri biliyorum. Bir disiplin incelemesinden, bir incelemeden bahsedildi, bu her üyemizle ilgili yapılabilecek standart bir uygulamadır. Her üyemizi kapsayabilir. Dolayısıyla henüz bir disiplin yaptırımına muhatap olmuş, bu süreçte, herhangi bir üyemiz bulunmuyor. Bundan sonraki süreçte de elbette ki şunu incelememiz gerekiyor, yaşanacak hadiselere, kullanılacak dil ve üsluba bakılacak. Bu, disiplin soruşturması yapılmayacağı anlamına gelmiyor. Ama sizin merakınızı gidermek adına söylüyorum bir yanlış algı kamuoyuna servis ediliyor henüz tamamlanmış ve hüküm altına alınmış bir disiplin soruşturması hali hazırda mevcut değil." açıklamasında bulundu.

Bulut, bir gazetecinin sorusu üzerine, herhangi bir davadan bağımsız olarak açılmış, alınmış bulunan ihtiyati tedbirlerin, bir hafta içerisinde infaz edilmek durumunda olduğunu kaydetti.

Söz konusu kararlarının bağımsız bir tedbir kararı olmadığını, devam eden dava dosyaları kapsamında verilmiş olan tedbir kararları olduğunun altını çizen Bulut, "Nitekim bu husus tartışma konusu olmuş, Ankara 25. İcra Müdürlüğü tarafından Tosya Asliye Hukuk Mahkemesine tedbirin devam edip etmediği sorulmuş, Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 11 Mayıs 2016 tarihinde ihtiyati tedbir kararlarının mevcut, ayakta ve geçerli olduğuna ilişkin cevap verilmiştir." şeklinde konuştu.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.