Milletlerarası sözleşmeler

Milletlerarası sözleşmeler
"Kişisel Verilerin Otomatik İşleme Tabi Tutulması Karşısında Bireylerin Korunması Sözleşmesi" Resmi Gazete'de yayımlandı

ANKARA (AA) - Avrupa Konseyi ile imzalanan "Kişisel Verilerin Otomatik İşleme Tabi Tutulması Karşısında Bireylerin Korunması Sözleşmesi" ile "İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşme'ye Değişiklik Getiren 15 No’lu Protokol" onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlandı.

Strazburg'da Ocak 1981'de imzalanan ve 30 Ocak'ta uygulanması uygun bulunan Kişisel Verilerin Otomatik İşleme Tabi Tutulması Karşısında Bireylerin Korunması Sözleşmesi, taraf ülkelerin, uyruğu veya ikamet yeri neresi olursa olsun her gerçek kişinin temel hak ve özgürlüklerini, özellikle kendisiyle ilgili kişisel verilerin otomatik işleme tabi tutulması karşısında özel hayata saygı hakkını güvence altına almayı amaçlıyor.

Sözleşme, iç hukukta uygun güvenceler sağlanmadıkça, ırksal kökeni, siyasi düşünceleri, dini veya diğer inançları ortaya koyan kişisel veriler ile sağlık veya cinsel hayatla ilgili kişisel verilerin otomatik işleme tabi tutulamayacağını, bunun ceza mahkumiyetiyle ilgili kişisel veriler için de geçerli olacağını taahhüt altına alıyor.

İmzalanan sözleşmeye göre herkes, kişisel veri dosyasının mevcudiyetini, temel amaçlarını, dosya yöneticisinin kimliğini ve mutat ikamet yerini veya başlıca iş yerini öğrenme hakkına sahip olabilecek, makul aralıklarla, aşırı gecikmeye veya masrafa maruz kalmadan kendisi ile ilgili kişisel verilerin otomatik dosyada bulunup bulunmadığı teyidini alabilecek, gerekli durumlarda kendisiyle ilgili verileri düzelttirebilecek, verilerin iç hukuk hükümlerinin ihlali suretiyle işlenmesi durumunda sildirtebilecek, düzeltme ve silme talebinin yerine getirilmemesi durumunda hukuki yollara başvurabilecek. Taraf devletler, kanunlarında öngörülmüş olması durumda devlet güvenliğinin korunması, kamu güvenliği, devletin mali menfaatleri ve suçların önlenmesiyle amacıyla sözleşmenin belli maddelerine istisna getirebilecek.

Türkiye adına Eylül 2013'te imzalanan ve 30 Ocak'ta onaylanması uygun bulunan "İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşme'ye Değişiklik Getiren 15 No’lu Protokol" de Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin insan haklarının korunmasındaki egemen rolünün sürdürülebilmesinin temini sağlamak amacıyla 35'inci maddede yer alan "ulusal bir mahkeme tarafından gereği gibi incelenmemiş hiçbir dava bu gerekçe ile reddedilemez" ibaresi ile 30'uncu maddede yer alan "davanın taraflarından birinin itiraz etmemesi halinde" ibareleri sözleşmeden çıkarıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.