Milletvekillerine bu suçlardan dokunulacak

Milletvekillerine bu suçlardan dokunulacak
Bazı milletvekillerinin "dokunulmazlıklarının kaldırılması"na dair dosyalarda "örgüte silah sağlama", "cezaevine yasak eşya sokma", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" gibi suçlar dikkati çekiyor

 Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasının yolunu açan anayasa değişikliğinin referanduma gitmeden TBMM'de kabul edilmesiyle siyasette yeni bir süreç başlarken, dosyalarda yer alan "örgüte silah sağlama", "cezaevine yasak eşya sokma", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" gibi suçlar dikkati çekiyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, "dokunulmazlıklarının kaldırılması" istemiyle biri bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, 29'u AK Parti, 55'i CHP, 53'ü HDP, 10'u MHP milletvekili olmak üzere 148 milletvekili hakkında hazırlanan 787 fezlekeden 682'si TBMM'de, 105'i ise Adalet Bakanlığında bulunuyor.

Demirtaş'ın dosyaları kabarık
Dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle dosya hazırlanan milletvekilleri arasında en çok fezlekeye sahip olan ise HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş. TBMM ve Adalet Bakanlığında 87 dosyası bulunan Demirtaş'ın fezlekelerinde, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "terör örgütü üyesi olmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "örgüt adına suç işlemek" gibi suçları işlediği yer alıyor.

HDP'lilerin dosyaları terörden
Hakkında en çok dosya bulunan milletvekillerinden HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Grup Başkanvekilli Pervin Buldan ile diğer HDP milletvekillerinin dosyalarında ise hakaret, terör örgütüne üye olmak, örgüt adına suç işlemek ve PKK terör örgütü propagandası yapmak, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, silahlı terör örgütüne üye olmak gibi suçları işledikleri bulunuyor.

"Örgüte silah sağlama" fezlekelerde
HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın, "silahlı terör örgütüne üye olmak ve yönetmek, silahlı terör örgütüne silah sağlamak, örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçları ile HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu'nun "askeri yasak bölgelere girmek, halkı askerlikten soğutma, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs, terör örgütü propagandası yapma, zincirleme şekilde kamu görevlisine hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme" suçlarını işlediklerini belirten fezlekeleri ise dikkati çekiyor.

Ankara'da 17 Şubat'taki saldırıyı gerçekleştiren teröristin taziyesine giden HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk'ün dosyalarında "terör örgütü propagandası yapmak", "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik", "suçu ve suçluyu övme" gibi suçlamalar yer alıyor.

Kılıçdaroğlu'nun fezlekeleri "Cumhurbaşkanına hakaret"ten
TBMM'ye sunulan 42 fezlekesi bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dosyaları, en çok "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlarını içeriyor. Kılıçdaroğlu hakkında "dokunulmazlığının kaldırılması" istemiyle hazırlanan dosyalar, "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik, görevi kötüye kullanma, tehdit ve hakaret, kamu görevlisine hakaret, basın yoluyla iftira, 2911 sayılı kanuna muhalefet, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, kurul halinde çalışan kamu görevlilerine hakaret, soruşturmanın gizliliğini alenen ihlal" suçlarını kapsıyor.

Hakkında fezleke bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, TBMM'de 10 dosyası yer alıyor. Bahçeli'nin dosyaları "Cumhurbaşkanına hakaret, tehdit, hakaret, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret, suç işlemeye tahrik, iftira" suçlarını kapsıyor.

Baluken'e "cezaevine yasak eşya sokma" fezlekesi
Milletvekilleri hakkında hazırlanan bazı fezlekelerde ilginç suçlar da yer alıyor. HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel hakkında hazırlanan dosyalar arasında "çevreyi kirletmek" suçlaması bulunuyor. "Terör örgütü propagandası" başta olmak üzere çeşitli suçlardan hakkında fezleke hazırlanan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'le ilgili, "cezaevine yasak eşya sokma" suçlamasıyla da dosya hazırlandı.

Berberoğlu'nun dosyası "casusluktan"
CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem'in bir fezlekesinde, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasının kısmen veya tamamen engellenmeye teşebbüs, terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etme, gizli tanığı deşifre etmek suretiyle gizliliği ihlal, gizli kalması gereken bilgileri ifşa ve yayınlama" suçlaması bulunuyor. CHP'li Kadir Enis Berberoğlu'nun bir dosyasında, gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin ettiği, yasa dışı örgüte bilerek veya isteyerek yardım ettiği ileri sürülüyor.

AK Partili milletvekilleri arasında en çok dosyası bulunan Şamil Tayyar'ın, "gizliliği ihlal, hakaret, yargı görevini yapanı etkileme, kamu görevlisine basın yoluyla hakaret, iftira" gibi suçları işlediği belirtiliyor.

CHP'den ihraç edilen bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka'nın dosyaları ise "kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret, karşılıksız yararlanma, kişiler arasında aleni olmayan konuşmaların kaydedilmesi suretiyle elde edilen verileri hukuka aykırı olarak ifşa etmek, cebir şiddet ve tehdit kullanarak çalışma hürriyetine engel olma" suçlarını kapsıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.