Milli dağcının zirve maratonu

Milli dağcının zirve maratonu
Tunç Fındık, Türk bayrağını dünyanın 8 bin metre ve üzeri rakıma sahip en yüksek 14 zirvesine taşımak için başladığı maratonu, kalan 4 dağa da iki yıl içinde tırmanarak bitirmek istiyor- Fındık: "Zor bir proje çünkü 8 bin metrelik dağlara tırmanmak ölüm t

ERZURUM (AA) - FAHRETTİN GÖK - Profesyonel kariyerinde binin üstünde zirve gören ve dünyada 8 bin metre yüksekliğindeki 14 dağın 10'una çıkan tek Türk olan Tunç Fındık, "14x8000 Tırmanış Projesi"ni iki yıl içinde bitirmeyi hedefliyor.

Fındık, 1990'da üniversitede başladığı dağcılık kariyerinde 26 yılda dünyanın ve Türkiye'nin farklı noktalarında tırmanışlar yaptı.

Türk bayrağını dünyanın en yüksek zirvelerine taşımak amacıyla 8 bin metre sınırını aşan, tamamı Pakistan, Çin ve Nepal'de bulunan 14 zirvenin tümüne tırmanmayı içeren "14x8000 Tırmanış ​Projesi"ni hayata geçiren Fındık, kısa sürede önemli yol katetti.

İlk ciddi deneyimini "dünyanın zirvesi" kabul edilen 8 bin 850 metre yüksekliğindeki Everest'i tırmanarak yaşayan milli dağcı, ardından Lhotse, Cho Oyu, Dhaulagiri, Makalu, Kanchenjunga, K2, Manaslu, Shishapangma ve Gasherbrum 2'nin doruklarına çıktı.

Proje sürerken Everest Dağı'na 2007 yılında bir kez daha tırmanan Fındık, bu sayede aynı dağa iki ayrı rotadan çıkan ilk Türk olma unvanını elde etti.

Sekiz bin metrelik tırmanışı en çok yapan Türk dağcı olmanın yanı sıra dünyanın 40 ünlü dağcısı arasına adını yazdıran Fındık, Türkiye ve farklı ülkelerdeki dağ, kaya, buz, donmuş şelale ve kaya tırmanışlarıyla genç sporcular için yeni rotalar açtı.


- Kalan 4 zirveye iki yıl içinde tırmanacak


Fındık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada 8 bin metre yüksekliği geçen 14 dağ olduğunu, bunların hepsine tırmanmak istediğini söyledi.

Bunun önemli bir dağcılık maratonu olduğunu belirten Fındık, şöyle konuştu:

"Dünyada bunu yapan az insan var. Bu güne kadar ben de 11 kez 8 bin metrenin üzerinde dağa tırmandım. Bunun ikisi Everest'e gerçekleşti. Proje devam ediyor, önümde 4 dağ daha var. Zor bir proje çünkü 8 bin metrelik dağlara tırmanmak ölüm tehlikesi içeriyor. Öncelikle insan vücudunun bu yüksekliklerde yaşaması çok zor. Bırakın tırmanmayı veya başka şeyler yapmayı, insan vücudu 8 bin metrede yavaş yavaş ölen bir mekanizma. Dolayısıyla bir dağcı için bütün bu 8 binlik dağlara tırmanmak çok büyük bir rekor oluyor."

Ömrünün yarısından fazlasının dağlarda geçtiğini anlatan Fındık, Annapurna, Nanga Parbat, Gasherbrum 1 ve Broad Peak zirvelerine de sponsor desteği bulması halinde 2 yıl içinde tırmanarak "dağ maratonunu" bitirmeyi hedeflediğini kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.