MİLLİ DOMATESİN İLK VE TEK ÜRETİCİSİYİZ

MİLLİ DOMATESİN İLK VE TEK ÜRETİCİSİYİZ
Konya Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Ali İhsan Uyanık, “Birliğimiz aracılığıyla Konya’da ilk defa iyi tarım uygulamalarına geçildi. İyi tarım uygulaması sebzelerin kontrollü ilaçlanmasıdır, hormonsuz olmasıdır. Hedefimiz sebze üreticilerinin en az %50’

Konya Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Ali İhsan Uyanık, sektörün genel değerlendirmesini yaparak, faaliyete geçirecekleri projeleri gazetemize anlattı.

Birliklerinin 2006 yılında kurulduğunu söyleyen Uyanık, “Kuruluş amacımız üretici ve tüketiciye kaliteli sebze üretip satmak. Üretici 2014’de iyi kazanç elde etti. Sebze fiyatları üreticinin beklediği düzeydeydi” sözleriyle 2014 yılının genel değerlendirmesini yaptı.

Sektörün sıkıntılarına değinen Uyanık, “Hükümetimiz kırmızı et üreticileri birlikleri, süt üreticileri birlikleri gibi sebze üreticileri birliklerini desteklemiyor, desteklemesini istiyoruz. Bizim tek aldığımız destek mazot ve gübre parası. Diğer bir sıkıntımız bahçeden pazara sebze götürürken, üreticiyle aradaki aracıyı kaldırmamız lazım. Dolayısıyla tarlada en fazla 1 lira olan domatesin pazarda 3 liraya satılmasını istemiyoruz. 1.5 liraya satılsın, üretici de tüketici de kazansın. Bunun için de belediyelerin biraz yardımcı olması lazım. Selçuklu Belediyesi ile pazar yeri hususu noktasında sıkıntımız yok. Her pazarın %20’sini üreticiye ayırıyorlar. Ama Karatay ve Meram belediyelerinde bunu göremedik. Üreticiyle tüketiciyi buluşturmamız için pazarların hepsinde yasal hakkımız olan %20’yi istiyoruz. Belediye Başkanımızla görüştük. Yeni hal yapıldığında %20’lik hakkımızı vereceklerini söylediler. Bunun hızlandırılmasını istiyoruz. En azından temeli atılmalı” dedi.

“ÜRETİCİ PAZARI KURACAĞIZ”

Konya’da ilk defa uygulanan iyi tarım uygulamalarından bahseden Uyanık, “Birliğimiz aracılığıyla iyi tarım uygulamalarına geçildi. İyi tarım uygulaması sebzelerin kontrollü ilaçlanmasıdır, hormonsuz olmasıdır. Tüketiciyi iyi tarım konusunda bilinçlendirmek için tanıtımlar yapacağız. Hedefimiz sebze üreticilerinin en az %50’lik kesiminin bu uygulamaya geçmesini sağlamak. Diğer bir amacımız haftanın 7 günü açık olan üretici pazarı kurmak. Tüketici, üreticiden aracısız bir şekilde mal alabilecek. Hem de çok uygun bir fiyata” dedi.

Konya’da en çok yetiştirilen sebzenin domates olduğunu söyleyen Uyanık, “Salatalık, biber, patlıcan olarak sıralamayı devam ettirebiliriz. Konya domates üretiminde çok önemli bir paya sahip… Yazın domatesi hasat ettiğimiz zaman Ankara, Adana, Tarsus, Maraş, Antep gibi birçok ile domates göndererek ihtiyacın %80’ini karşılıyoruz. Günde 15-20 araba kalkıyor. Her arabada yaklaşık 20 ton gidiyor. Yani günde toplam 400-500 ton domates dışarıya gidiyor. Türkiye genelinde payımız %22’lerde. Konya’da neredeyse bütün sebzeler yetiştiriliyor. Sezonumuz altıncı ayın 15’inde başlar, 10. ayın 15’i gibi biter” dedi.

“ÜRETTİĞİMİZ SEBZELER SERTİFİKALI”

Odaya kayıtlı 289 üyenin olduğunu belirten Uyanık, “ Bizim üyelerimizin %80’i pazarlarda mallarını kendileri satar. Bazıları komisyon olarak sattırır ama biz buna karşıyız. Çünkü üreticinin ürettiği maldan kazandığının %20’sini aracı, komisyon olarak alıyor. Üretici kendi satmış olsa en aşağı %25 kar eder. Ben bir de hormon olayına değinmek istiyorum. Ürettiğimiz sebzelerde kesinlikle hormon yok. Tüketiciler gönül rahatlığı ile alabilirler. İyi tarım uygulamaları sayesinde hormon olayı bitmiştir. Sebzelerimiz kontrol altında ve sertifikalıdır. İnşallah sebzelerin üzerine sertifikalı olduğunu belli eden logolarda koyacağız. Son olarak Nergis F1 domatesimizden bahsetmek isterim. Bu domatesimiz yüzde yüz yerli, genetiği ile oynanmamış, şahane bir domates. Raf ömrü uzun, lezzeti bir başka olan Türk malı bir domatestir. Domates lekesi solgunluk virüsüne ve güneş yanığına dayanıklı bir çeşittir. Sıcak havalara ve nematoda toleranslıdır. Güçlü bitki yapısına sahip, çok verimli, erkencidir. Bakteriyel problemlere karşı dirençlidir. Herkesi sadece Konya’da üretilen milli domatesimizi denemeye davet ediyorum” dedi.  (Emine Şeyma Yıldız)

 

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.