Milli Eğitim Bakanı Yılmaz:

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz:
"15 Temmuz çok açık ve net gösterdi ki millet kimin yanında duracağını bilir. Bakın, 15 Temmuz Türkiye'yi uçurumdan atma planıydı, işgale uğratma, kardeş kavgasına yol açma planıydı. Ancak bir lider, bu karanlık geceden bir aydınlık gündüze bizi çıkardı.

İSTANBUL (AA) - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "15 Temmuz çok açık ve net gösterdi ki millet kimin yanında duracağını bilir. Bakın, 15 Temmuz Türkiye'yi uçurumdan atma planıydı, işgale uğratma, kardeş kavgasına yol açma planıydı. Ancak bir lider, bu karanlık geceden bir aydınlık gündüze bizi çıkardı. Milletin üstünde bir güç tanımadığını söyleyerek milletiyle birlikte sokaklara çıktı." dedi.

Bakan Yılmaz, İdris Güllüce Kültür Merkezi'nde Tuzla Milli Eğitim Müdürlüğü ve eğitim sendikalarının temsilcileriyle bir araya geldiği programda yaptığı konuşmada, 16 Nisan'ın Cumhuriyetin ilanı kadar önemli olduğunu söyledi.

"16 Nisan'da 'evet' derseniz millet hükümeti kurulacak" diyen Yılmaz, şöyle devam etti:

"Egemenlik kayıtsız şartsız milletin. Egemenliğin 3 unsuru var yasama, yürütme, yargı. Üçü de millete ait. Şimdi siz bu üç yetkiden sadece birini kullanıyorsunuz. Milletvekillerini seçerek yasamayı. Ama yürütmede sizin dahliniz yok. Dolaylı var. Şimdi biz o dolaylıyı kaldırıyoruz, doğrudan olsun diyoruz. Bu gelen sistemde diyoruz ki egemenlik milletin mi? Milletindir. O halde yasamayı, yürütmeyi, yargıyı da millet belirlesin mi? Belirlesin çünkü bunlar millete ait yetkilerdir."

Yılmaz, milli iradenin başka yönlere yönlendirilmemesi için millet hükümetinin kurulması gerektiğini vurgulayarak, seçimden sonra pazarlıklar olmasın diye millete, "hükümeti siz kurun" dediklerini, bu nedenle buna da "millet hükümeti" adını verdiklerini söyledi.

Bu sistemin demokrasiye daha uygun olduğunu dile getiren Yılmaz, bu sistemde hükümeti kurabilmek için sandıkta yüzde 50'nin üzerinde oy almak gerektiğini kaydetti.

Yılmaz, bu gelen sistemin Türkiye'ye uzlaşma iklimini getireceğini belirterek, "Biz bu anayasa değişikliğini sizin önünüze getirebilmek için Milliyetçi Hareket Partisiyle uzlaştık, mutabakata vardık. Meclisten geçirdik ve önünüze getirdik. Söz de karar da milletindir dedik." diye konuştu.

Anayasa değişikliğinin kuvvetler ayrılığı sistemine daha uygun olduğunu ifade eden Yılmaz, yeni sistemin hukuk devletine de daha uygun olduğunu, bu sistemde ülkeye istikrar geleceğini söyledi.

- "Türkiye çok iyi mesafeler aldı"

Bakan Yılmaz, tek adamın güçlü olamayacağını, bir adamın yanında millet durursa güçlü olacağını, milletiyle birlikte olanın güçlü olacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

"15 Temmuz çok açık ve net gösterdi ki millet kimin yanında duracağını bilir. Bakın, 15 Temmuz Türkiye'yi uçurumdan atma planıydı, işgale uğratma, kardeş kavgasına yol açma planıydı. Ancak bir lider, bu karanlık geceden bir aydınlık gündüze bizi çıkardı. Milletin üstünde bir güç tanımadığını söyleyerek milletiyle birlikte sokaklara çıktı. Dolayısıyla milletine güvendiysen bu sistemin getireceği hiçbir eksiklik yoktur. Aksine geçmiş sistemden daha demokratiktir, daha uzlaşmacıdır, daha kuvvetler ayrılığına uygundur. Daha güçlü bir parlamento vardır, daha güçlü bir yürütme olacaktır. 'Tek adam' denilen bir korku da olmaz."

Güçlü bir Türkiye için, 2023 yılında Türkiye'yi çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkarabilmek için güçlü bir lidere ihtiyaç olduğuna işaret eden Yılmaz, "Türkiye çok iyi mesafeler aldı. İnşallah 16 Nisan'daki halk oylamasında da açık bir arayla 'evet' çıktığında bu milletin yolu da ufku da açıktır. Şimdiden bu davada vereceğiniz destek için her birinize sonsuz teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Programa, AK Parti Kastamonu Milletvekili Murat Demir, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, AK Parti Tuzla İlçe Başkanı Sebahattin Demirci de katıldı.

Programda ayrıca 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yaşananlara ilişkin görüntülerin yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.