Milli Eğitim Müdürü'ne Korsan Kitap Soruşturması

Milli Eğitim Müdürü'ne Korsan Kitap Soruşturması
Muş'ta bir öğretmenin ihbarıyla ortaya çıkan korsan kitap skandalında 2 yıl sonra yeni bir gelişme kaydedildi.

Muş'ta bir öğretmenin ihbarıyla ortaya çıkan korsan kitap skandalında 2 yıl sonra yeni bir gelişme kaydedildi. Mahkeme, valiliğin soruşturma izni vermediği milli eğitim müdürü ve diğer kamu görevlilerinin soruşturulmasına karar verdi.

Van Bölge İdare Mahkemesi'nin kararında, kampanya çerçevesinde okullara dağıtılan kitapların bir kısmının bandrolsüz, bir kısmının da korsan olduğu şüphesi uyandıracak şekilde hatalı basıldığının okul müdürlüklerince tutanağa bağlanmasına rağmen, Muş Cumhuriyet Başsavcılığı'na ihbar edilmediği vurgulandı. Üstelik kitapların ilgili firmaya geri iade edildiğine dikkat çekilen kararda bu durumun hazırlık soruşturması yapılmasını gerektirecek nitelikte olduğu belirtilerek, İl Milli Eğitim Müdürü A.T. ve Milli Eğitim Müdürlüğü'ndeki diğer yetkili kamu görevlileri hakkında soruşturma açılmasına karar verildi.

-KONYA'NIN EN MEŞHUR KORSANCISINDAN ALINMIŞ-

"10 Okula 10 Bin Kitap" kampanyasıyla ilgili dosyada ilginç bilgiler yer alıyor. Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği'nin savcılığa verdiği şikayet dilekçesinden devlet okullarında dağıtılan kitapların kaynağının Konya'daki meşhur bir korsancı olduğu anlaşılıyor. Muş Valiliği Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yapılan ihaleyi kazanan M firmasının, kitapların korsan çıkmasına üzerine Konya'daki M Yayınları'na iade ettiği, zararlarının karşılanması için ihtarda bulunduğu belirtilen dilekçede korsanın kimliği hakkında şu bilgiler veriliyor:

"M Yayınları'nın sahibi şüpheli Faruk A. hakkında savcılık soruşturması neticesinde açılmış pek çok dava ve ceza hükmü verilmek suretiyle karara çıkmış dava dosyaları bulunmaktadır. Bu durumda davalının bu işi sürekli bir şekilde yapmakta olduğu ve herhangi bir iyi niyet karinesinden faydalanamayacağı aşikardır. Bu kişi herhangi bir tezgahtar ya da kırtasiyeci değil bu işi yasadışı bir meslek olarak yapan kişidir."

-BAKANLIK VALİLİĞE KORSANI SORDU-

Bu arada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın konunun peşini bırakmadığı ve inceleme başlattığı öğrenildi. Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu'nun dönemin Milli Eğitim Bakanı'na doğrudan ulaştırdığı bilgiler üzerine başlatılan inceleme sürüyor.

Bakan Adına Destekleme Hizmetleri Genel Müdürü tarafından Muş Valiliği'ne gönderilen yazıda "Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği'nin bakanlığımıza gönderdiği yazıda; bakanlıkça belirlenen 200 temel eser listesinde yer alan kitapların son zamanlarda korsan baskılarının yapıldığının tespit edildiği belirtilerek, okullara dağıtılmak üzere 10 bin adet korsan baskısı yapılan kitabın Muş Milli Eğitim Müdürlüğü'nce satın alındığı ve uyarılmalarına rağmen ilgililerin konuya gerekli hassasiyeti göstermedikleri ifade edilmektedir. Sözkonusu kitapların baskılarının korsan baskı olup olmadığının tespit edilerek konu ile ilgili bilgi verilmesi hususunda gereğini rica ederim" denildi.

-"KORSAN HER YERDE"-

Son yıllarda en çok ele geçirdikleri korsan kitaplar arasında 100 Temel Eser'in de bulunduğunu belirten Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu, "Okul kütüphanelerine kadar giren korsanın, ilkokullardan üniversitelere kadar tüm eğitim kurumlarımıza dolaylı yollarla da olsa girdiğine şahit oluyoruz. Valiliğin, Milli Eğitim'in düzenlediği kitap ihaleleri ile okullarımıza korsan kitap temin edilmesi kamu adına endişe vericidir. Fakat gerekli özeni göstermeyen ilgililerin mahkemeler tarafından soruşturulacak olması da tarafımızdan ümit verici gelişme olarak karşılanmıştır. Olayın üstünü kapatmayan, konuya hassasiyet ile yaklaşan dönemin Milli Eğitim Bakanı'na teşekkürlerimi sunarım" açıklamasında bulundu.

Kaynak: Haberler.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.