Milli gelirde hedef 1,3 Trilyon dolar

Milli gelirde hedef 1,3 Trilyon dolar
‘Ekonomide Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planı’ Başbakan Ahmet Davutoğlu, tarafından açıklandı. 25 alanda dönüşüm öngören eylem planları çerçevesinde yeni hamle dönemini başlatacaklarını belirten Davutoğlu, “Hedefimiz 2018’in sonuna kadar GSYH’yi 1,3 t

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “AK Parti iktidarları dönemi, bu anlamda mübalağasız son 200 yıllık dönemde modernleşme tarihinin ve iktisat, ekonomik yapı anlamındaki reform çabalarının altın 12 yılı olarak değerlendirilecektir. Çünkü ekonomimiz yapısal anlamda ciddi bir değişim, bir reform sürecinden geçmiştir, dünya ekonomisine entegre olmuştur ve her alanda ekonomik endikasyonlar pozitif yönde seyretmiştir” dedi. Davutoğlu, ‘’Güçlü ve Dengeli Büyüme için Yapısal Dönüşüm’’ başlığıyla Onuncu Kalkınma Planı kapsamında öncelikli dönüşüm programlarına ilişkin eylem planlarını açıkladı. 

Davutoğlu’nun açıkladığı Yapısal Dönüşüm Programı’na göre, ithalata olan bağımlılık azaltılacak.Teknolojide ticarileşme programı uygulanacak. Kamu alımları yolu yerli üretime destek verecek. Yerli kaynaklara dayalı enerji üretim programı hayata geçecek. Enerji verimliliği geliştirilecek. Tarımda su kullanımı etkin hale getirilecek. Sağlık endüstrilerinde yapısal gelişim başlatılacak. Sağlık turizmi geliştirilecek. Taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm programına start verilecek.

GSYH 1018 YILI SONUNDA 1,3 TRİLYON DOLAR OLACAK

Toplantıda iktidarları döneminde devlet borçlanma faizlerinde yaşanan değişikliğe dikkati çeken Davutoğlu, bunun, devletin finans ve bütçe dengesini iyi koruyabildiğinin önemli bir göstergesi olduğunu söyledi. Başbakan Davutoğlu, 62. Hükümet Programı’nı, 2015 Haziran’a kadar olan 8 aylık bir dönemi değil, 2023 yılına kadar olan 9 yıllık dönemi kapsayacağı konusunda mutabık kalarak kaleme aldıklarını da belirtti.  Sektörel dönüşüm programlarıyla hedeflerinin 2018’in sonuna kadar GSYH’yi 1,3 trilyon dolara çıkarmak, cari açığı yüzde 5,2’ye çekmek, işsizlik oranını da yüzde 7 seviyesine indirmek olduğunu ifade eden Davutoğlu, 417 eylem planı olduğu için sadece temel planları paylaşabileceğini, dönüşüm planlarının kesinlikle bir temenni olmadığını kaydetti.

İTHALATA BAĞIMLILIK AZALTILACAK

Bu programların Türk ekonomisi açısından taşıdığı öneme ve bu kavramlar içinde özellikle üzerinde duracakları eylem planlarının detaylarını da anlatan Davutoğlu, “İthalata olan bağımlılığın azaltılması programı, bu sanayi yıllarının ilk yıllarından beri en temel problematiğimizden biridir. Şu anda ekonomimizin ciddi meydan okumalarının başında gelen cari açığın da arkasında ithalat bağımlılığı var. İthal ikamesi politikalarının arkasında da bu problemi çözmek vardı, dünya ekonomisine açılırken özellikle ara mallar konusundaki eksikliğimizin giderilmesi hususunda da hep bu konu gündeme geldi” dedi.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ BİLİNÇLENDİRİLECEK

Davutoğlu, gelişmiş ülkelere göre yüksek olan enerji yoğunluğunu düşürecek eylemleri hayata geçireceklerini söyledi. Bu çerçevede enerji verimliliği konusunda bilinçlendirme faaliyetlerini yoğunlaştırarak, iyi uygulama örneklerini yaygınlaştıracaklarını bildiren Davutoğlu, “Enerji verimliliği alanında yönetim bilgi sistemini oluşturacağız ve koordinasyonu güçlendireceğiz. Enerji verimliliği yatırımlarının finansmanı için yeni modeller geliştireceğiz” şeklinde konuştu.

SULAMA, SAĞLIK TURİZMİ VE LOJİSTİK

Sulama sorununa da değinen Davutoğlu, “Bu program ile modern sulama tesis sayısını 2018’e kadar her yıl yüzde 10 artıracağız. Böylece modern sulama tesisi sayısının toplam içindeki payını yüzde 25’e çıkarmayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

Yedinci sektörel dönüşüm alanının Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı olduğunu kaydeden Davutoğlu, şöyle devam etti: “Bu yapısal dönüşüm programıyla hem ülkemizin ilaç ve tıbbı cihaz ihtiyacını büyük oranda karşılamayı hem de bu alanda ihracat gelirimizi artırmayı amaçlıyoruz” dedi. Program kapsamındaki eylemlerle sağlık turizmi alanındaki geliri, 2018 sonuna kadar 9 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini belirten Davutoğlu, Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı’na da önem verdiklerini söyledi. Programdaki eylemlerle Türkiye’nin lojistikteki uluslararası konumunu güçlendireceklerini belirten Davutoğlu, “Ürünlerimizi daha az maliyetle ve daha kısa sürede hedef pazarlara ulaştıracağız” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.