Milli Savunma Bakanı Yılmaz Ukrayna’da

Milli Savunma Bakanı Yılmaz Ukrayna’da
Türkiye-Ukrayna Hükümetler Arası Ticari ve Ekonomik İşbirliği 10. Dönem Toplantısı protokolü, Milli Savunma Bakanı Yılmaz ve Ukrayna Başbakan Yardımcısı Zubko tarafından imzalandı

KİEV (AA) - Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye-Ukrayna Hükümetler Arası Ticari ve Ekonomik İşbirliği 10. Dönem Toplantısı'na katılarak, Ukrayna Başbakan Yardımcısı Hennadi Zubko ile birlikte protokol imzaladı.

Yılmaz, başkent Kiev’de düzenlenen imza töreni öncesinde Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Bölgesel Kalkınma, İmar ve İskan Bakanı Hennadi Zubko ile baş başa bir görüşme gerçekleştirdi.

İmza töreni sonrası yaptığı konuşmada Türkiye -Ukrayna ilişkilerinin son dönemde büyük bir hızla geliştiğine dikkat çeken Yılmaz, şunları söyledi:

"İki gündür müzakereleri devam eden ve teknik heyetin çabalarıyla hazır hale getirilmiş Türkiye-Ukrayna hükümetler arası ticari ve ekonomik iş birliği 10. dönem toplantısı protokolünde iki ülke arasında ticari ve ekonomik ilişkiler bir bütün hale getirilmiş, değerlendirilmiş, ileriye yönelik yapılacak çalışmalara yer verilmiştir. Protokolde yer alan hususlar ikili ve ticari ekonomik ilişkiler için bir yol haritası niteliğindedir. Yapılan teknik heyet görüşmelerin ve alınan kararların ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırması öngörülmektedir."

Ticari ve ekonomik işbirliği müzakerelerinde en önemli konunun serbest ticaret anlaşması olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Her iki ülke cumhurbaşkanlarının da bir an önce sonuçlandırılması talimatı verdiği anlaşma iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir boyut kazandıracaktır” dedi.

Yılmaz, çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasının yenilenmesi, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşmasının güncellenmesi, ikili ticaretin arttırılması için engellerin kaldırılması, yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla konferans gibi etkinliklerin arttırılması, müteahhitlik alanında ilişkiler, teknik düzenlemeler, standardizasyon, meteoroloji, uygunluk değerlendirme ve tüketici haklarının korunması alanında işbirliğinin de toplantının en önemli gündem maddeleri arasında yer aldığını bildirdi.

Yılmaz, sanayi, teknoloji, enerji, tarım, ulaştırma, turizm, çevre ve şehircilik, kültür ve turizm gibi önemli ticari ilişkilerin temel taşlarını oluşturan alanlarda işbirliği konularının protokole yansıtıldığını kaydetti.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Hennadi Zubko, Ukrayna’ya Türkiye’den yatırımlar çekmek istediklerini ifade ederek, kömür sanayi alanında ve nükleer enerji alanlarında işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

Zubko, "Çalışmalarımızın verimli olacağından eminim. Ve şunu belirtmek isterim ki, Karadeniz Türkiye ve Ukrayna’yı ayırmıyor, birleştiriyor. Artık yol haritasını imzaladık. Bunun üzerinde çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.