Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, İtalya'da

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, İtalya'da
İtalya Başbakanı Renzi: “Terörist saldırılar karşısında Mısır’ın yanındayız”

ROMA (AA) - İtalya’ya resmi ziyaret gerçekleştiren Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile görüştü.

Başkent Roma’daki devlet konukevi Villa Madama’daki ikili görüşme öncesi Başbakan Renzi, Cumhurbaşkanı Sisi’yi resmi törenle karşıladı. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından iki lider ortak basın açıklaması yaptı. Ev sahibi başbakan, görüşmelerinde sadece iki ülke ilişkilerini değil, uluslararası konulara da eğildiklerinden bahsetti.

Cumhurbaşkanı Sisi’ye Mısır’da son yaşanan terörist saldırılar karşısında İtalya’nın dayanışmasını göstermek istediklerini dile getirerek sözlerine başlayan Renzi, “Son haftalarda yaşanan terörist saldırılar karşısında Mısır’ın, Mısır hükümetinin yanındayız. İtalya dayanışma içinde. Terörizme hiç ödün vermeden, zayıflık göstermeden karşı koymak gerekir. Biz, Mısır ile birlikte bununla mücadele edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Cumhurbaşkanına yaptıklarından ötürü minnettarız” dedi.

“Bu andan itibaren İtalya Başbakanı olarak değil, AB Dönem Başkanı sıfatımla konuşacağım” diyen Renzi, “Akdeniz’i, Avrupa’nın sınırı değil kalbi olarak gördüğüme eminim. Bu nedenle Mısır’ı bu bölgede yaşanan sorunlarla yüzleşirken stratejik ortak olarak görmemek olmaz” ifadelerini kullandı. Renzi, bölgede tansiyonun yükselmesinin önüne geçmek için AB’nin Mısır ile ilişkilerde daha etkin çalışması gerektiğini de vurguladı.

İtalya Başbakanı, Libya’nın herkes için bir sorun olduğuna dikkati çekti ve Libya’da yaşananlardan dolayı Mısır ile duydukları endişeyi paylaştıklarını belirtti.

Bir soru üzerine Renzi, “Eğer biz, Libya’da bölgeyi istikrara kavuşturabilirsek, bu kaçak göçmen konusunu da idare edebiliriz” diye konuştu.

Mısır’ın şu anda 5 milyon mülteciye kucak açtığına ve bunun Mısır için büyük bir çaba olduğundan söz eden Matteo Renzi, bu konuda sadece İtalya’dan değil Avrupa’dan da yüksek ses çıkmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

-İsrail-Filistin meselesine İsrail-Mısır barışı örneği

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi de İtalya’nın, Mısır’ın AB ile ilişkilerinde aracı rolü oynadığının altını çizdi. “İtalya, Mısır’ın arkasındaki Avrupalı destek olacak” diyen Mısır lideri, İtalya’nın bu rolü oynamaya çoktan başladığını söyledi.

İki ülke ilişkilerinin güçlü olduğunu anlatan Sisi, bunu daha da kuvvetlendirmek gerekliliğinden söz etti.

“Ortadoğu'da bugünkü durum, geçmiştekinden daha zor” diyen Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, “Eğer, Filistin halkına gerçekten bir umut vermek istiyorsak, onlara bir devlet vermeliyiz. Bu amaçla İsraillilere de yeni fikirler vermek zorundayız” ifadelerini kullandı.

1979’da Camp David imzalanan İsrail-Mısır barışına atıfta bulunan Sisi, bu sorunun çözülmesi durumunda dünyadaki pek çok sorunun çözüleceğini ileri sürerken, “Mısır ile İsrail’in barış anlaşmasından hiç kimse bunu imkan dahilinde görmüyordu. Şimdi bu tecrübe ilham kaynağı olabilir” şeklinde konuştu. Sisi, bu konuda her türlü gerekli çaba için hazır olduklarını vurguladı.

-Mısır-Katar ilişkileri düzelecek mi?-

Soru-cevap bölümünde, Suudi Arabistan’ın Kahire’ye, seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin Temmuz 2013’te devrilmesi nedeniyle Katar ile bozulan ilişkilerin düzeltilmesi yönünde teklifi nasıl değerlendirdiği sorulan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, “Bu hızlı bir şekilde oldu. Olumlu ama burada karar sadece Mısır’a değil, aynı zamanda diğerlerine de bağlıdır” yanıtını verdi.

-Libya sorusu-

Sisi, batıdaki komşuları Libya’da yaşanan iç karışıklıklarla ilgili “Libya’ya karışmak istemiyoruz. Bizi ilgilendiren sadece ülkenin çıkarıdır” derken, iki gün önce İtalyan gazetesi Corriere della Sera’ya verdiği demece atıfta bulunarak yapılan soruya, “NATO’nun görevi tamamlanmadı. Burada iki önemli nokta var: Libya’nın bütünlüğü ki bölünmemeli. İkincisi ise Libya halkının iradesine saygı duyulmalı” yanıtını verdi.

Abdülfettah es-Sisi, sadece sınırlarını korumak için kendi sınırları içerisinde müdahalede bulunduklarını, Libya topraklarına yönelik müdahalelerinin olmadığını ifade etti.

-Mısır’a yatırım çağrısı-

Ülkesine yabancı yatırımcıları çekmek istediklerini dile getiren Sisi, “Mısır Devleti, topraklarında yatırım yapan firmaların güvenliğiyle yakından ilgilenmektedir” derken, bugün önemi bir çabayla yatırımları yüreklendirecek yeni bir yasa çıkardıklarını ve ülkelerindeki bürokratik süreci bir çözüm bulmak için çalıştıklarını dile getirdi.

Bu arada, Renzi, şubat ayında Ekonomi Bakan Yardımcısı Carlo Calenda eşliğinde İtalyan girişimcilerin Kahire’ye gideceğini açıklarken, Cumhurbaşkanı Sisi ile birlikte iki ülke arasında zirve toplantılarının yeniden başlaması kararını aldıklarını da duyurdu. 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.