Mısır fiyatı, memnun etmedi

Mısır fiyatı, memnun etmedi
TMO’nun mısır üretiminde ton başına yapmış olduğu fiyatın tekrar revize edilmesi gerektiğini ifade eden Bekir Kağnıcıoğlu, “Açıklanan fiyat çiftçimizin mısır üretimi için harcadığı maliyeti karşılamaya yetmiyor" dedi.

TMO’nun mısır üretiminde ton başına yapmış olduğu fiyatın tekrar revize edilmesi gerektiğini ifade eden Bekir Kağnıcıoğlu, “Açıklanan fiyat çiftçimizin mısır üretimi için harcadığı maliyeti karşılamaya yetmiyor. Geçtiğimiz yıl yakıt, işçilik ve diğer masraflarımızın maliyeti ile bu yılki maliyetler arasında dağlar kadar fark var” dedi.

'Türkiye'nin tahıl ambarı' olarak bilinen Konya’da, 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanıyla verimli geçen hububat sezonunda 2,5 milyon ton buğday üretildi. Uzun yıllar ortalamasının da üzerinde alınan yağışlarla 1 milyon 700 bin dekarın üzerindeki alanda danelik mısır hasadı da başladı. Konya, buğdayın yanı sıra mısır üretiminde de ilk sıralarda yer alıyor. Gıda, nişasta bazlı şeker (NBŞ), yem ve alternatif biyoyakıt üretiminde kullanılan mısır son yıllarda üretim artışında görünüyor. Sulanır alanlarda yetiştirilen mısır üretimi son yıllarda önemli artış yaşanıyor. On yıl içinde ekim alanları yüzde 14,6, üretim miktarı yüzde 52,3 oranında artış gösteriyor. Sulu tarım alanları içerisinde ikinci ürün mısır ekimi olarak gösteriliyor. Süt ve besi hayvanı yetiştiricileri de bol ve ucuz olmasının yanında kaliteli olması dolayısı ile yem kaynağı olarak kullanıyor.

Geçtiğimiz günlerde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğünce, 2023 sezonu mısır alım fiyatı ton başına 6 bin lira olarak belirlendiği açıkladı. TMO'nun, eski adı Twitter olan X sosyal medya platformundan, mısır alımlarının başlamasına ilişkin paylaşım yapıldı. Mısır hasadının, ağustosun ilk haftasında Adana ve Hatay'da lokal olarak başladığı ve ülke genelinde de bugün itibarıyla yaklaşık yüzde 8 seviyelerine ulaştığı belirtilen açıklamada, hasat başlangıcından bugüne kadar piyasaların yakından izlendiği ve piyasaların seyrine göre TMO politikalarının oluşturulduğu ifade edildi. TMO tarafından yapılan açıklamayı değerlendiren Altınekin Ziraat Odası Bekir Kağnıcıoğlu, mısırın ton başına 6 bin TL olarak açıklanan rakamın 8 bin TL’ye güncellenmesi gerektiğinin vurgusunu yaptı.

bekir-kagnicioglu.jpg

“AÇIKLANAN RAKAM MALİYETLERİ KARŞILAMAYA YETMİYOR”

Çiftçiler olarak TMO’nun mısırın ton fiyatı için açıkladığı rakamı yeterli rakamı yeterli bulmadıklarını aktaran Altınekin Ziraat Odası Bekir Kağnıcıoğlu, “Çiftçiler olarak TMO’nun mısırın ton başı için açıklamış olduğu rakamı kabul etmiyoruz. Açıklanan fiyat çiftçimizin mısır üretimi için harcadığı maliyeti karşılamaya yetmiyor. Geçtiğimiz yıl yakıt, işçilik ve diğer masraflarımızın maliyeti ile bu yılki maliyetler arasında dağlar kadar fark var. Yakıta neredeyse her gün zam yapılıyor. Artan girdi fiyatları ile sıkıntılı bir sezon geçiren üreticilerimizin zarar etmemesi için; TMO, üreticilerimize ürününü pazarlamada sorun yaşamayacağına yönelik açıklamalar yapmalı ve endişeleri giderilmelidir. TMO’nun ton başına mısır alım fiyatını 6 bin TL olarak belirlemişti. Bu rakamın tekrar revize edilerek, ton başına 8 bin TL’ye yükseltilip üretici desteklemeli. Bu rakam sanki çiftçi üretmesin diye, belirlenmiş bir rakam. Altınekin Ziraat Odası olarak Sayın Tarım Bakanımıza ve TMO Genel Müdürlüğüne konu ile ilgili yeni bir belirle yapılması için saygıyla duyurulur” diye konuştu.

Pakize Şengül

misir.jpg

thumbs-b-c-e352f76f9d290785f17c3c4e408d42ba.jpg

whatsapp-image-2023-08-23-at-12-36-30.jpeg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.