Mısır'da "25 Nisan eylemleri" öncesi gazetecilere gözaltı

Mısır'da "25 Nisan eylemleri" öncesi gazetecilere gözaltı
Başkent Kahire'deki Gazeteciler Sendikası binası önünde 3 gazeteci gözaltına alındı

KAHİRE (AA) - Mısır'da iki adanın Suudi Arabistan'a verilmesine tepki amacıyla bugün ülke genelinde düzenlenmesi beklenen gösterilerin hemen öncesinde başkent Kahire'deki Gazeteciler Sendikası binası önünde 3 gazetecinin gözaltına alındığı bildirildi.

AA muhabirine konuşan Gazeteciler Sendikası yetkilisi Usame Davud, güvenlik güçlerinin Besme Mustafa, Eşref eş-Şemai ve Mustafa Rıza isimli 3 gazeteciyi gözaltına aldığını, Muhammed Abdulkuddüs isimli gazetecinin ise sendikaya girişine izin vermediğini söyledi.

Söz konusu gazetecilerin gözaltına alınma nedeninin öğrenilmesi ve serbest bırakılmalarının sağlanması için İçişleri Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını kaydeden Davud, güvenlik güçlerinin sendika binasına açılan yolları bariyerlerle kapattığını ve vatandaşların buralardan geçişine izin vermediğini aktardı.

Mısır'da güvenlik güçleri Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan'a verilmesine tepki amacıyla bugün ülke genelinde düzenlenmesi beklenen gösteriler öncesinde Kahire'de yoğun güvenlik önlemleri almıştı.

Aralarında "İhvan", "6 Nisan Hareketi" ve"Devrimci Sosyalistler Hareketi"nin de bulunduğu muhalif grupların da katılımıyla 25 Nisan’da ülke genelinde eylemler düzenleneceği duyurulmuştu.

Mısır, Kızıldeniz'deki Tiran ve Sanafir adalarını, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in, son Kahire ziyareti sırasında imzalanan yeni deniz sınırı antlaşmasıyla Suudi Arabistan'a bırakmıştı. Antlaşma Mısır'da muhaliflerin yanı sıra yönetim yanlısı bazı grupların da tepkisini çekerken Mısır hükümeti, adalarının Suudi Arabistan'a ait olduğuna dair 9 belge yayımlamıştı.

Tiran Adası, Akabe Körfezi'ni Kızıldeniz'den ayıran Tiran Boğazı'nın girişinde yer alıyor. Sina Yarımadası'nın 6 kilometre doğusundaki adanın yüzölçümü 80 kilometrekare. 33 kilometrekarelik Sanafir Adası ise Tiran Adası'nın hemen doğusunda yer alıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.