Mısır'daki Akrep Cezaevi'ndeki tutuklular

Mısır'daki Akrep Cezaevi'ndeki tutuklular
Cezaevinde ziyaretlerin bir süreliğine yasaklanması, hapishanede zehirlenme vakalarının olduğuna ilişkin duyumlar alan tutuklu yakınları arasında infiale neden oldu- Tutuklulardan Şatır'ın kızı Aişe:- "Hapishane yetkililerinin ziyaretleri engellemesi, zeh

KAHİRE (AA)- Mısır'daki Akrep Cezaevi'nde ziyaretlerin geçici bir süre yasaklanması, cezaevinde zehirlenme vakalarının olduğuna ilişkin duyumlar alan tutuklu yakınları arasında infiale neden oldu.

Mısır'daki sivil toplum kuruluşu "Akrep Cezaevi Tutuklu Yakınları Derneği"nin sosyal paylaşım sitesinden yayımlanan açıklamada, tutuklu yakınlarına, cezaevinde zehirlenme vakalarına ilişkin bazı bilgiler ulaştığı belirtilerek, "Cezaevinin önünde yakınlarını ziyaret için bekleyenlerden bir kısmı, ziyaretlerin iptal edildiğini öğrenince fenalık geçirdi." ifadelerine yer verildi.

Hapishane kaynaklarına dayandırılan açıklamada, yakınlarını görmek isteyen yüzlerce kişiye 25 Nisan'a kadar ziyaretlerin ertelendiği haberinin verildiği kaydedilerek, güvenlik güçlerinin, yakınlarını ziyaret etmek isteyenleri gözaltına almakla tehdit ettiği, tutuklulara gönderilmek istenen kıyafet ve yiyeceklere izin vermediği aktarıldı.

Açıklamada, söz konusu tarihte muhaliflerin "Mısır'ın Tiran ve Sanafir adalarını Suudi Arabistan'a vermesi"ni protesto için gösteri çağrısında bulunduğu belirtildi.

Derneğin sitesinde yayınlanan ve tutuklu yakınlara ait olduğu belirtilen görüntülerde, cezaevindeki oğlunu göremeyeceğini öğrenen yarı baygın annenin, "Oğlum zehirlenmiş şekilde içeride. Bırakın da oğlumu göreyim." şeklindeki sözlerinin yer aldığı aktarıldı.

Akrep Cezaevi'nde tutuklu bulunan İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır'ın kızı Aişe Şatır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kız kardeşinin babalarını ziyaret için yüzlerce kişiyle beraber cezaevinin önünde bulunduğunu belirterek, "Kendilerine, ziyaretlerin 25 Nisan'a kadar ertelendiği ifade edilmiş. Ayrıca ısrar edilmesi halinde polis merkezine götürmekle tehdit edilmiş." dedi.

- "Ziyaretlerin engellenmesi zehirlenme şüphelerini artırıyor"

Güvenlik güçlerinin tutuklu yakınlarına müdahalesi sırasında şiddet kullandığını söyleyen Aişe, "Bekleyenlerden çoğu baygınlık geçirdi. Tutukluların, zehirlendiğine ilişkin bazı haberler işittik ancak sayı hakkında net bir bilgi ulaşmadı. Hapishane yetkililerinin ziyaretleri engellemesi, zehirlenme vakasının doğruluğu yönündeki şüpheleri artırıyor." diye konuştu.

Aişe Şatır, cezaevindeki tutukluların sağlığına ilişkin tüm sorumluluğun emniyet güçlerine ait olduğunu vurguladı.

Mısırlı yetkililer tarafından Akrep Cezaevi'ndeki zehirlenme vakaları ve ziyaretlerin ertelenmesine ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

Akreb Cezaevi, "rejim karşıtı muhalif tutuklulara" tahsis edilmesi için 1993 yılında devrik lider Hüsnü Mübarek döneminde kurulmuştu.

Cezaevi hakkında hazırlanan raporlarda, tutuklulara şiddet uygulandığı ve tıbbi ihmalin yaşandığı belirtilirken, Mısır makamları, söz konusu açıklamaları yalanlıyor.

Ülkedeki 3 Temmuz 2013 askeri darbesinin ardından, aralarında siyasiler, öğrenciler, iş adamları, sivil toplum kuruluşu yetkililerinin de bulunduğu binlerce darbe karşıtının tutuklandığı Mısır'da, merkezi Cenevre'de olan El-Kerame İnsan Hakları Derneği'nin istatistiklerine göre, Haziran 2013 ile Ağustos 2015 tarihleri arasında, ihmal ve tedaviden yoksun bırakılmaları nedeniyle cezaevlerinde 266 kişi yaşamını yitirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.