Mostarlılardan Bosna Hersek Seçimlerine 'Sembolik' Katılım

Mostarlılardan Bosna Hersek Seçimlerine 'Sembolik' Katılım
Bosna Hersek'in güneyindeki Mostar şehrinde yaşayan halk, 8 yıldır yerel seçimlere katılamamalarına dikkati çekmek için "Mostar için bir seçim yap" sloganıyla sembolik oy kullanıyor

MOSTAR/SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'te yapılan yerel seçimlere dahil edilmeyen tek belediye olan Mostar'da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, yaşanan anlaşmazlığa dikkati çekmek için "Mostar için bir seçim yap" sloganıyla, şehirdeki üç farklı meydanda sembolik sandıklar açarak halka oy kullanma çağrısında bulundu.

Mostar Demokrasi Ajansı Müdürü Dzenana Dedic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halkın TSİ 11.00 ila 20.00'de sembolik oylarını kullanabileceğini belirterek, amaçlarının vatandaşların bilincini artırmak olduğunu söyledi.

Mostar'daki sembolik oy kullanma işlemleri sırasında vatandaşlara, "Gelecekteki 10 yılda kendinizi Mostar'da görüyor musunuz?", "Şimdiki durumu birden beşe kadar derecelendirin.", "Mostar'da seçim olsa oyunuzu kullanır mısınız?" ve "Mostar'da seçimlerin yapılmaması sizce insan hakları ihlali mi?" soruları yönlendiriliyor.

Mostar sorunu
Bosna Hersek'te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşın ardından altı belediyeye bölünen ve bu şekilde yönetilen Mostar'daki bölünmüşlüğü sona erdirmek üzere dönemin Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Paddy Ashdown tarafından 2004 yılında düzenlenen 55 maddelik Mostar'ın Statüsü ile Mostar tek belediye haline getirilmiş, icranın başı belediye başkanı, yasama organı ise şehir konseyi olarak belirlenmişti.

Ancak söz konusu düzenlemenin Hırvatların karşı çıkması nedeniyle hala onaylanamaması kentteki birçok konunun "kilitlenmesine" neden oldu. Statüyle ilgili bu sorun yüzünden 2008 yılından bu yana şehirde yerel seçim yapılamamıştı.

Yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle Mostar'da bu yıl da seçim yapılmıyor.

Yerel seçimlerde 30 bin 500 aday yarışıyor
Bu arada, Bosna Hersek Merkez Seçim Kurulu'ndan (CIK) yapılan açıklamada, TSİ 12.00'ye kadar kayıtlı seçmenlerden yüzde 16,17'sinin oylarını kullandığı belirtildi.

Seçimlerde, yerel yönetimler için 171 bağımsız aday ile ülkede faaliyet gösteren 102 parti ve 103 siyasi koalisyondan adaylar olmak üzede toplamda yaklaşık 30 bin 500 aday yarışıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.