Hüseyin Akıncı

Hüseyin Akıncı

MOTORLU TAŞITLAR VERGİ İNDİRİMİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

MOTORLU TAŞITLAR VERGİ İNDİRİMİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Köşemizden araçlarla ilgili olarak vatandaşı bilgilendirmeye devam ediyoruz. Bu hafta yılda iki defa ödenen  MTV motorlu taşıtlar vergisini aracınızın motor gücü ve yaşıyla alakalı olarak belki de fazladan ödüyorsunuz. Bunun farkında mısınız? Farkında değilseniz yazımızı lütfen dikkatle okuyunuz.
14/12/2004 tarihli ve 2004/8327 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince; 1/1/2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Motorlu Taşıtlar Kanunu’nda tarife değişti. Buna göre otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar için uygulanacak vergi tutarları, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından her yılın Ocak ayında ilan edilen kasko sigortası değerlerinin yüzde 5’ini aşması halinde, aynı yaş grubunda bulunan taşıtlara  ait vergi tutarları, bir alt kademedeki taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak uygulanacaktır. der kanun.

Mükelleflerin bu uygulamasından  yararlanabilmeleri için taşıtların KASKO SIGORTA poliçesine sahip olmaları zorunlu değildir.

Kasko sigortası değeri uygulamasından yararlanmak isteyen mükellefler tarafından; taşıtlarının kasko sigortasına esas olan değerlerini belirten ve Maliye Bakanlığı’nca, 20/12/2006 tarih ve 26382 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan  28 Seri  No.’lu MTV Genel Tebliği ekinde bulunan “Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değeri Bildirim Formu” nu, yetkili sigorta acentesine düzenlettireceklerdir.  
 

Ardından, motorlu taşıtlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine, söz konusu formu, dilekçeye eklemek suretiyle vermeleri gerekmektedir. Mükelleflerin müracaatı üzerine yetkili sigorta acentesi tarafından düzenlenen “2014 Yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değeri Bildirim Formu”nun doğruluğundan  mükellefler ile birlikte yetkili sigorta acenteleri de sorumludur. Çünkü sigorta acentesi MTV’nin doğruluğunu onaylayıp dilekçenin altına imza attığı an sorumluluk sigorta acentesinde olmaktadır. Uygulama çok basit bir yöntemle aracınızın MTV vergisi yönünden indirime girip girmediğini vereceğim şema ile kendi aracınıza uygulayabilirsiniz. Motor silindir hacmi küçük olan ve modelli aracı olanlar bu uygulamadan yararlanamamaktadır. Modeli düşük  silindir hacmi en az 2.00 cc ve üstü olan araçlar bu uygulamadan yararlanabilir.

 

 Örnek:  Motor silindir hacmi 4200 cm3 olan 1995 model 13 yaşında bir taşıtın kasko sigortasına esas olan değerinin 40.000 YTL olması halinde, 2014 yılında ödenmesi gereken motorlu taşıtlar vergisi tutarı aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.

 

Taşıtın kasko sigortasına esas değeri .............................................

                40.000 TL

Taşıtın kasko sigortasına esas değerinin % 5’i (40.000 X %5=)....

                  2.000 TL

2008 yılında ödenmesi gereken MTV tutarı ..................................

                  2.538 TL

Bir alt kademeye göre ödenmesi gereken MTV tutarı                                                                             

                  1.763 TL

 Kısaca bu bilgiler ışığında sigortacınızla görüştüğünüz takdirde size aracınızın bu uygulamada faydalanıp faydalanmadığı bilgisini verecektir.  

 * Evde ayakkabıyla gezen zenginler, tam çıkarken bir şey unutup, tekrar eve girerken ayakkabıları çıkarmayıp halıda emekleme keyfini bilemez… KAZASIZ GÜNLER DİLERİM.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Akıncı Arşivi
SON YAZILAR