Motorlu Taşıtlarda Grup Muafiyeti Esasları Belirlendi

Motorlu Taşıtlarda Grup Muafiyeti Esasları Belirlendi
ANKARA (AA) - Motorlu taşıtlar sektöründe faaliyet gösteren rakip teşebbüsler arasında yapılan dikey anlaşmalarda grup muafiyetinden yararlanılamayacak.Motorlu...

ANKARA (AA) - Motorlu taşıtlar sektöründe faaliyet gösteren rakip teşebbüsler arasında yapılan dikey anlaşmalarda grup muafiyetinden yararlanılamayacak.

Motorlu Taşıtlar Sektöründeki̇ Di̇key Anlaşmalara İli̇şki̇n Grup Muafi̇yeti̇ Tebli̇ği̇, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, dikey anlaşmalarda grup muafiyetinden yararlanılabilmesi için aranan genel koşullar, anlaşma taraflarının pazar paylarının belli bir eşiği geçmemesi, sözleşmelerin geçerlilik ve feshi ihbar bakımından belli sürelere uygun olmasıyla sınırlandırıldı. Bu çerçevede, tüm dağıtım sistemleri için pazar payı eşiği yüzde 30 olarak belirlendi.

Motorlu taşıtlar sektöründe faaliyet gösteren rakip teşebbüsler arasında yapılan dikey anlaşmalarda bu Tebliğ ile tanınan muafiyetlerden yararlanılamayacak.

Ayrıca, Tebliğ'e uyumun sağlanması bakımından öngörülen geçiş süresi 2 yıl olacak.

- Bildirimlere ilişkin değişiklik

Rekabet Kurulundan İzi̇n Alınması Gereken Bi̇rleşme ve Devralmalar Hakkında Tebli̇ğ'de Deği̇şi̇kli̇k Yapılmasına Dai̇r Tebli̇ğ de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kurula bildirilerek, izin alınması gereken birleşme ve devralmalarla bu işlemlerin bildirimine ilişkin usul ve esaslarda değişikliğe giden düzenleme kapsamında bildirim ciro eşiklerinin 2 yılda bir Kurul tarafından yeniden belirlenmesini öngören hüküm kaldırıldı. İhtiyaç duyulması halinde ciro eşikleri Kurul tarafından yeniden belirlenebilecek.

Borsada seri işlemler vasıtasıyla farklı satıcılardan yapılan menkul kıymet alımları sonucunda kontrolün elde edildiği durumlara ilişkin getirilen ilgili hüküm kapsamında da nitelikleri itibarıyla gerçekleştirilmesinden önce izin alınması imkanı bulunmayan işlemlerin, belirlenen koşullar altında gecikmeksizin yapılması kaydıyla, gerçekleştirilmesinin ardından bildirilmesinin önü açıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.