Mozambik'te Matola Anıtı Açıldı

Mozambik'te Matola Anıtı Açıldı
Güney Afrika Cumhurbaşkanı Zuma, Apartheid rejimi tarafından 1981 yılında öldürülen 14 kişinin anısına dikilen Matola anıtının açılış törenine katıldı

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, Mozambik Cumhurbaşkanı Filipe Nyusi ile Apartheid rejimi tarafından 1981 yılında öldürülen 14 kişinin anısına Mozambik’in başkenti Maputo’da dikilen Matola anıtının açılış törenine katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, “Bu anıt dünyaya, bizim zor zamanları yendiğimizin şahitliğini yapıyor” diyen Zuma, anıtın açılışının özgürlüğü ifade ettiği gibi halkın direncini de simgelediğini dile getirdi.

Zuma, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu cesaret sembolü anıtı bugün açarken, gerek Güney Afrika’nın, gerek Mozambik'in ve gerekse bölgenin gelecek nesilleri buradan ilham alarak gerçek özgürlüğün ne olduğunun farkına varmalıdırlar. Bu anıt, Güney Afrika ve Mozambik’in güçlü dostluğunun simgesidir."

 Özgürlük mücadelesinde Güney Afrikalılara yardım eden Mozambik halkına teşekkür eden Zuma, “Özgürlük uğruna her şeyini geride bırakıp 34 yıl önce hayatlarını bu yola adayanları saygıyla selamlıyorum” ifadesini kullandı.

Zuma, Güney Afrika ve Mozambik’in işsizlik, eşitsizlik ve yoksullukla mücadelede ortak hareket etmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

Açılış törenine, hayatlarını kaybedenlerin yakınlarının yanı sıra çok sayıda bakan ve resmi yetkililer de katıldı.

Güney Afrika’nın güvenlik güçleri, 31 Ocak 1981'de Afrika Ulusal Kongresi’nin (ANC) Maputo’nun Matola semtindeki güvenli evlerine baskın yaparak, ANC’nin askeri kanadından 13 kişi ile 1 Mozambik vatandaşını öldürmüştü. Matola anıtı, zaferin ve adanmışlığın bir sembolü olmasının yanı sıra Güney Afrika’nın bir zamanlar Apartheid kolonyalist rejiminin kurbanı olduğunu da gösteriyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.