Mustafa Balkan

Mustafa Balkan

MUAHMMED ALİ VE ÖZGÜRLÜK YOLU

MUAHMMED ALİ VE ÖZGÜRLÜK YOLU

Amerika’da yaşayan zenciler arasında İslâm’ın inkişafı Muhammed Fard ile başlıyor. Fard’dan sonra Zenci Müslüman Hareketi’nin lideri Elijah Muhammed oldu. Eliyah’ın İslâm’la bağdaşmayan fikirleri ve sonra oğlu Wallace Muhammed tarafından, babasının sekreterleri ile gayri meşru ilişkisini ifşa edince hareket içerisinde otoritesinin kaybetmesine yol açtı. Babasının ölümünden sonra Wallace Muhammed, zenci Müslümanları “Amerikan Bilâlî Cemaati” adı altında toplamaya çalıştı. Sonra sahneye ABD’deki İslâmî uyanışın propaganda plânında en müessir ismi olan dünya çapında ünlenen boksör Muhammed (Mehmed) Ali çıktı.

1976’da Türkiye’yi ziyaret eden ve Sultan Ahmed Camii’nde 20 bin kişiyle kılınan Cuma namazından sonra; “Meğer bizim asıl vatanımız burası imiş…” diyen Muhammed Ali, konferansında “Amerika bir avuç Yahudi’nin ve sermayedarın hâkimiyeti altındadır. Amerika hür değildir” beyanatında bulunmuştu.

 

***

Joe Frazier ile 1973’de yaptığı boks müsabakasını çocukken seyretmiştim. Tek yayın organı olan TRT o yıllarda siyah-beyaz yayın yapıyordu. Sabaha karşı oynanacak olan maçı izlemek için hiç uyumamış ve Muhacir pazarının bir kahvehanesinden heyecanlı bir şekilde camdan seyretmiştim. Çünkü kahvehane dolmuş ve içeride oturulacak iskemle de kalmamıştı. Onun en büyük dikkat çeken özelliklerinden birisi de, rakiplerinin etrafında sekerek dans eder ve onları tek vuruşla nakavt ederdi.

 

***

17 Ocak 1942’de ABD’de doğan ve 3 Haziran 2016’da hayata gözlerini yumarak Hakk’a yürüyen Mehmet Ali, boksörlük hayatı boyunca sadece 5 müsabakasını kaybetmişti. Dört eşinden dokuz çocuk babası olan efsane boksör Muhammed Ali’nin efsane sözlerinden en önemlisi ve hatırımızda kalanı ise; “Kelebek gibi uçar, arı gibi sokarım” idi. Dünya çapında popüler bir simâ olan boksör Mehmed Ali, 1981’de emekli olmuştu. Enteresandır ünlü boksör Muhammed Ali, lideri Wallace Muhammed’in ısrarı üzerine boksu bıraktığını İstanbul’da açıklamıştı. Bir müddet sonra tekrar boks sporuna dönüş yapmıştı.

İki filmin altına da imza atmıştı. Bunlardan ilki “The Greatest”, diğeri ise “Özgürlük Yolu”.

 

***

muhammed-ali-clay-2.jpg

MUHAMMED ALİ VE OSMANLI-TÜRK BAYRAĞI

Muhammed Ali, 1974’ün Aralık’ında Harlem’i ziyaret ediyor. Büyük bir kalabalık onu görmek için adeta can atıyor! Bu ziyaretin ertesi günü Ali, ABD Devlet Başkanı Ford tarafından ilk kez Beyaz Saray'a davet ediliyor.

The New York Times muhabiri Neal Boenzi’nin haberi böyle. Çekilen resimdeki ayrıntı bizim için önemli. Harlem’de Osmanlı - Türk bayrağı dikkati çekiyor.

 

***

harlem-ve-ali.png

Muhammed Ali'den efsane sözler:

*Hayal gücü olmayan bir insanın kanatları da yoktur.

*Bütün zamanların en iyisiyim.

*Sizi yoran tırmanacağınız dağ değil, ayakkabınızdaki taştır.

*İyi bir cevap aklınıza gelmediğinde sessizlik altındır.

*Aklım kavrayabiliyorsa, kalbim inanıyorsa, başarabilirim.

*Her günü son günün gibi yaşa çünkü bir gün gerçekten öyle olacak.

*Ben bir timsahla güreştim, balinayla kapıştım, şimşeği kelepçeledim, gök gürültüsünü hapse attım; daha geçen haftaydı, bir kayayı öldürdüm, bir taşı yaraladım, bir tuğlayı hastanelik ettim. O kadar fenayım ki ilaçlar beni görünce hasta oluyor.

*Bu sadece bir meslek. Çimler büyür, kuşlar uçar, dalga sahile vurur. Ben de insanları döverim.

*O kadar hızlıyım ki dün gece düğmeye bastım ve ışık sönmeden yatağımdaydım.

*Benim kadar büyük olduğunuzda alçakgönüllü olmak zordur.

 

AZİZİM DİYOR Kİ…

“Bütün zamanların en iyisi” olan Muhammed Ali’ye Allah rahmet etsin, mekânı cennet olsun.

Kendisini iyi bilirdik. Hakkımızı helâl ediyoruz.

Ruhuna el-Fatiha.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mustafa Balkan Arşivi
SON YAZILAR