Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

MUHSİN YAZICIOĞLU VE MUKADDES DÂVÂSI (5)

MUHSİN YAZICIOĞLU VE MUKADDES DÂVÂSI (5)

“Türkiye’nin iç meselelerini

Avam Kamarasında konuşmam”

 

  • İngiltere Lordlar Kamarası’nda “Doğu ile Batı arasındaki köprü, Türkiye” konulu konuşmasında bir soru üzerine Yazıcıoğlu; “İngiliz Parlamentosu binasında, Türkiye’nin iç meseleleri konuşmam” diye cevap vermişti.

 

 

Eski BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nun, kendisine havada suikast düzenlenmeden önce 30 Nisan 2008’de İngiltere’ye yaptığı seyahati ve davet üzerine yaptığı bir konuşması var.

BBP’nin dış politikadaki görüşlerini yansıtan Lordlar Kamarası’ndaki bu konuşma ile Londra Üniversitesi’ndeki konferansta kendisine yöneltilen sorulara verdiği cevaplar, Türkiye kamuoyunda, nedense fazla makes bulmadı ve tartışılmadı.

Aslında, büyük ve dürüst siyasetçi Muhsin Yazıcıoğlu’nun bu İngiltere ziyareti çok çok önemli bir ziyaretti. Bu ziyareti Büyük Birlik camiası da kendi içerisinde fazla tartışmadı. Tartışmadı derken, Muhsin Başkan’ın Lordlar Kamerası ile Londra Üniversitesi’ndeki konferansta söyledikleri üzerinde, yâni bir yerde BBP’nin dış politikasının nasıl olması gerektiği ve iktidara geldiğinde açılımının ne olacağı üzerinde değerli BBP liderinin söyledikleri önemliydi.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu sıfatıyla İngiltere’ye, İngiliz Meclisi’nin tek Müslüman üyesi olan Pakistan asıllı Lord Ahmed’in daveti üzerine yaptığı bu ziyaretinin en önemli ve kayda değer kısmı ise, “İngiliz Parlamentosu binasında, Türkiye’nin iç meseleleri konuşmam” demesi idi. “Doğu ile Batı arasındaki köprü, Türkiye” konulu konuşmasında bir dinleyicinin, Türkiye'de son günlerde yaşanan gelişmeleri nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Yazıcıoğlu, şu tarihi cevabı vermişti:

“İngiltere parlamentosu içerisinde bulunmam münasebeti ile Türkiye'nin iç sorunlarını gündeme getirmeyi doğru bulmuyorum.”

İngiliz Parlamentosu binasında, ay yıldızlı rozeti ve beyaz Türk bayraklı kol düğmeleriyle dikkatleri üzerine çeken Muhsin Yazıcıoğlu, Türkiye'nin AB'ye üyeliği sürecinde bir ikiyüzlülük olduğuna vurgu yapmış, AB'nin ilkesel karar nedeni ile sınır sorunu olan ülkeleri tam üye almadığını, ancak bu kuralın Kıbrıs Rum kesiminin üyeliğinde dikkate alınmazken, Türkiye'nin üyeliği için ise Kıbrıs sorununun gündeme alındığına dikkat çekmişti.

 

YAZICIOĞLU: “TALİHSİZ BİR KARAR”

Türkçe olarak yaptığı konuşmasında Yazıcıoğlu, İslam ile terör bağdaştırılması, Avrupa Parlamentosu'nun PKK terör örgütüne bakışı, Türkiye, Kıbrıs ve AB ilişkileri konularını değerlendirmişti. Yazıcıoğlu, Avrupa Parlamentosu'nun, PKK'yı terör örgütleri listesinden çıkarmasını, "talihsiz bir karar" olarak değerlendiren Yazıcıoğlu, PKK'nın eylemleri Avrupa ülkelerinde gerçekleşmiş olsa, Avrupa Adalet Divanının böyle bir karar veremeyeceğini söylemişti. İslam dininin, terör kavramı ile kasıtlı olarak bir arada kullanıldığına da dikkat çeken Yazıcıoğlu, İslam'ın Barış dini olduğunu ve Batı tarafından terör ile ilişkilendirilmesinin, ya cahillik ya da kasıt sebebiyle olduğunu ifade etmişti. Yazıcıoğlu, şunları aktarmıştı: "PKK 1984 yılından bu yana sivil asker ayırımı yapmaksızın yaklaşık 30 bin kişiyi katletmiştir. PKK, İngiltere tarafından da yıllar önce terör listesine alındı. AB ülkeleri de terör olarak tanıyor. Ancak geçtiğimiz günlerde Avrupa Adalet Divanı'nın PKK'yı terör listesinden çıkarması üzüntü vericidir. Bu karar adaletli değildir. PKK'nın yaptıklarının yüzde 1'i Avrupa'nın herhangi bir ülkesinde meydana gelseydi böyle bir karar verilmezdi.”

BBP Lideri Yazıcıoğlu’nun İngiltere Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, Lord Ahmet, Lord Maginnis ve Sir Nicolas Winterton da birer konuşma yaparak Yazıcıoğlu’nun İngiltere ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getirmişler ve iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi temennisinde bulunmuşlardı. Toplantının kapanış konuşmasını ve Yazıcıoğlu’nun çevirmenliğini ise BBP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Şanverdi yapmıştı. BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu’na Londra’da BBP Genel Başkan Yardımcıları Dr. Ahmet Şanverdi, Metin Gündoğdu ve Mehmet Efe, BBP MKYK Üyesi Av. Kemal Yavuz, BBP Kurucular Kurulu Üyesi-İşadamı Mustafa Semerci, İşadamı Mustafa Karakaş, Denizli İl Başkanı-İşadamı Hüseyin Sarı, İşadamı Namık Selçuk, İşadamı H. Mehmet Baş eşlik etmişlerdi.

 

“DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ OLUŞTURMALIYIZ”

Türk-İngiliz Sanayi ve Ticaret Odası’nı ziyaretinden sonra, Londra Üniversitesinde BBP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Şanverdi'nin yönettiği konferanstaki konuşmasında BBP Lideri Yazıcıoğlu, İngiliz Parlamentosu’nda “Türkiye’nin içişlerini yabancı bir ülkenin parlamentosunda tartışmam, konuşmam” diyerek cevaplamayı reddettiği birçok soruyu Londra Üniversitesi’nde akademisyenler ve çoğunluğu Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’tan olan öğrenciler için cevaplandırmıştı. Bir soru üzerine, Türkiye'de yaşanan tartışmalara değinen Yazıcıoğlu, Türkiye'nin var olan tüm sorunlara rağmen, bunları demokrasi içinde çözebilecek kapasitede olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullanmıştı: “Türkiye, sürekli kendini yenileme çabası içindedir. Türkiye'de şu an var olan sorunların da biz yine demokrasi içinde çözülmesini umut ediyoruz. Türkiye kendi içinde birliğini, dayanışma ruhunu temin edebildiği zaman onun önünü tutabilecek hiçbir şey yoktur. Demokrasi kültürünü bütün kural ve kurallarıyla yerine oturtursa, bir hukuk devleti olma vasfıyla, sorunlarını gerilimsiz ve kavgasız bir şekilde çözebilirse Türkiye'nin önünde inanılmaz avantajlar oluşur."

 

***

Eski BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nun suikastında, ben, İngiltere’ye yaptığı ziyaretteki konuşmaları ile bizim bilmediğimiz daha başka ortamlardaki konuşmaları ve kaleminin kırılmasında, İngiltere ziyaretinin bir etkisi olup olmadığı üzerinde durulması gerektiğine inanlardanım.

 

YARIN: Yazıcıoğlu’nun mektubu ve ana şiiri

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR