Mustafa Yeneroğlu: Türkiye Ve Almanya İlişkileri Gerginliklere Kurban Edilecek Nitelikte Değil

Mustafa Yeneroğlu: Türkiye Ve Almanya İlişkileri Gerginliklere Kurban Edilecek Nitelikte Değil
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, "Türkiye ve Almanya'nın ilişkileri güncel bazı konjonktürel gerginliklere kurban edilecek nitelikte değil." dedi

TBMM (AA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Meclis'te, Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı nezdinde Devlet Bakanı Michael Roth ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

"Türkiye ve Almanya'nın ilişkileri güncel bazı konjonktürel gerginliklere kurban edilecek nitelikte değil." diyen Yeneroğlu, farklı değerlendirmeleri, yanlış anlaşılmaları birebir görüşmelerle bertaraf etme konusunda iki tarafın da hassasiyet gösterdiğini kaydetti.

Yeneroğlu, Türkiye gündeminin Almanya kamuoyunca yakından takip edildiğine dikkati çekerek, "Biz her zaman Almanya'daki hassasiyeti yakından takip ettik. Konuyla ilgili Türkiye'nin dışarıdan yapılan değerlendirmeler hususunda, yakın partnerlerimizin değerlendirmelerini ciddiye aldık. Meseleleri görüşme, müzakerelerle daha anlaşılır hale getireceğimizi düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin terör belasından kurtulması için millet, devlet bütünlüğüyle mücadelenin devam edeceğini ifade eden Yeneroğlu, "Kararlılıkla yürüttüğümüz mücadelede, müttefiklerimizin yanımızda olduğu, bizlere ifade ettikleri yaklaşımlarından dolayı teşekkür ediyoruz. Farklı hususlar var, bu hususları da görüşmelerde değerlendireceğiz." dedi.

Almanya Devlet Bakanı Roth'un sözleri
Devlet Bakanı Michael Roth da Türkiye'de bulunmaktan, TBMM'yi ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyduğunu vurgulayarak, "Korkunç darbe girişimine maruz kalan Meclis binalarını göreceğim. Saldırı Ankara'da Meclis'te gerçekleşti. Meclis demokrasinin kalbidir. Geri püskürtülen darbe girişimi Türkiye'nin tarihinde önemli bir kesit oluşturacaktır, aynı zamanda Avrupa tarihinde de önemli bir kesit oluşturacaktır." diye konuştu.

Demokrasilerde değişimin seçimlerle yapılacağını, hükümetlerin şiddet yoluyla görevden alınamayacağını ifade eden Roth, şöyle devam etti:

"Terör saldırıları nedeniyle bir kez daha taziyelerimizi ifade ederiz. Hiçbir Avrupa ülkesi Türkiye kadar terör saldırılarına maruz bırakılmamıştır. Terörizm özgürlüğü, toplumları demokrasileri hedef almaktadır. Terörizme karşı birlik halinde mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor. Almanya'nın, Türkiye'nin yanında her zaman omuz olmuza olduğunu, dayanışma içinde olduğunu size temin etmek isterim. Birbirimiz hakkında değil, birbirimizle konuşalım. Dostlar arasında olduğu gibi açık sözlerle ve dürüst konuşalım."

"Türkiye, AİHS'nin referans olarak kabul edilmesinden vazgeçmemiştir"
Yeneroğlu da Türkiye'de darbe teşebbüsüyle anayasal düzenin, devletin varlığının, devletin korumakla mükellef olduğu özgürlüklerin saldırıya uğradığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Batı demokrasi tarihlerinin hiçbirinde bu şekilde saldırıya uğrayan ülke yoktur. Türkiye temel referansları olan demokrasiden, hukuk devleti ilkelerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) referans olarak kabul edilmesinden vazgeçmemiştir. Türkiye özgürlük, güvenlik dengesini koruma noktasında olağanüstü hassasiyeti her gün terör eylemlerinin olduğu ortamda bile sürdürmektedir. Türkiye'de hukuk devletinin korunması, özgürlüklerin korunması devletin kendi varlığını korumasıyla ilintilidir. Devlet kendi varlığını koruyamadığı sürece özgürlükleri de koruması mümkün değildir. Yargı bağımsızlığı da bu çerçevede değerlendirilmelidir. Batı Avrupa, kamuoyunda bu meselelerle ilgili farklı değerlendirmeler var. Bağımsız adalet ve özgür medya Türk demokrasini tanımlayan, en temel niteliklerinden birisidir. Özgür medya Türk demokrasisi ve medyasını tanımlayan bir durumdur."

"Ben, sizi bilhassa Batı'lı olarak görüyorum"
Alman Bakan Roth da Yeneroğlu'nun ifadelerinde yer alan "Batı" ifadesine dikkati çekerek, "Bizler, ülkelerimiz hem ittifak halinde hem de üyeleri olduğumuz Avrupa Konseyi, NATO'da önemli partnerler değil miyiz? Doğu, batı kavramları nerede bitiyor? Zira hepimiz aynı inançtan hareket ediyoruz, ortak değerlerimiz, güvenlik anlayışımız var. Basın özgürlüğü, demokrasi, insan hakları gibi temel değerler itiraz etmeyeceğimiz mutabık olduğumuz konular. Türkiye, Avrupa Birliği üyeliği yolunda ilerlerken 'Batı' kavramını paylaşmıyor muyuz? Ben, sizi bilhassa Batı'lı olarak görüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Kadir Karakuş

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.