"Musul Barajı üzerinde herhangi bir tehlike söz konusu değil"

"Musul Barajı üzerinde herhangi bir tehlike söz konusu değil"
Irak Su Kaynakları Bakanı Şumari, ülkenin en büyük barajı Musul üzerinde herhangi bir tehlikenin söz konusu olmadığını söyledi

BAĞDAT (AA) - Irak Su Kaynakları Bakanı Muhsin Eş-Şumari ülkenin en büyük barajı Musul üzerinde herhangi bir tehlikenin olmadığını belirtti.

Şumari, Musul Barajı'nın durumunu ele almak için Irak Parlamentosu İç Hizmet Komisyonu ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından sonra parlamento'da basın açıklaması yapan Şumari, "Musul Barajı'nın durumu iyidir ve herhangi bir tehlike söz konusu değildir. Barajın bazı bölgelerinin güçlendirilmesi ihalesi İtalyan şirketine verildi. Bu şirket zayıf veya zarar gören bölgelerin güçlendirilmesi için bazı çalışmalar yapacaktır" ifadelerini kullandı.

Barajın durumunun ele alınması için 5 uzman tarafından hazırlanan raporların sonuçlarına göre herhangi bir yıkılma tehlikesinin ortada olmadığına dikkati çeken Şumari, "Barajın faaliyete geçmesinden yaklaşık 2 yıl sonra 1986 yılında bazı teknik hataların meydan geldiği fark edildi ve üzerinden 28 yıl geçtikten sonra risk arttı. Bu yüzden söz konusu bölgenin doldurulması, seddin güçlendirilmesi ile bakımı için ihale açıldı" dedi.

Barajın temelinde meydana gelen teknik hatalara kalıcı bir çözümün getirilmesi gerektiğine değinen Şumari, "Bunun için mevcut seddin önüne yeni bir seddin yapılması gerekiyor. Bunun için de 4 milyar dolara ihtiyaç vardır ancak ülkenin içerisinde olduğu ekonomik durumdan dolayı bunun inşa edilmesi mümkün değildir" şeklinde konuştu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin önceki gün yaptığı açıklamada, "Bakanlar Kurulu, Musul Barajı'nın onarılması ve tam olarak hizmete geçirilmesi için Su Kaynakları Bakanlığı tarafından İtalyan Trevi firmasına verilen ihaleyi onayladı" ifadelerini kullanmıştı.

Barajın onarımını üstelenecek firmanın güvenliğinin sağlanması için yaklaşık 400 İtalyan askerinin bölgeye sevk edileceği belirtilmişti.

Terör örgütü DAEŞ, 10 Haziran 2014'de Musul'u ele geçirmesinden sonra birkaç gün boyunca Musul Barajı'nı elinde tutmuştu. Ancak ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin hava saldırısıyla birlikte Peşmerge güçleri barajı ele geçirmeyi başarmıştı.

Iraklı yetkililer, 1984 yılında inşası tamamlanan ve elektrik üretmeye başlayan barajın yapımı sırasında bazı teknik hataların yapıldığını ve aradan geçen süre sonrası baraj üzerindeki hataların büyük risk oluşturduğunu belirtmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.