"Musul İçin El Ele" paneli

"Musul İçin El Ele" paneli
Erbil'de düzenlenen panelde Musul operasyonu ve kentin kurtarılmasından sonraki süreç ele alındı- Musul Belediye Başkanı Hebu:"DAEŞ'in elindeki Musul'un geri alınmasından sonra vatandaşlara temel hizmetlerin sunulması için ilk etapta yaklaşık 450 milyon d

ERBİL (AA) - Musul Belediye Başkanı Abdussettar Hebu, terör örgütü DAEŞ'in elindeki Musul kentinin geri alınmasından sonra vatandaşlara temel hizmetlerin sunulması için ilk etapta yaklaşık 450 milyon dolara ihtiyaç olduğunu belirtti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yer alan Erbil kentinde "Musul İçin El Ele" başlıklı bir panel düzenlendi. Panele, Musul Valisi Nufeyl Hamadi, İl Meclis Başkanı Beşar Kiki, Belediye Başkanı Abdussettar Hebu, bölgedeki bazı ülkelerin temsilcileri ve idari sorumlular katıldı.

Musul operasyonuna ilişkin idari yetkililer olarak kendilerinin de bir acil eylem planı olduğunu belirten Vali Hamadi, "Amacımız kentin kurtarılması önündeki engelleri masaya yatırmak. Panelde, intikam duygusu içerisinde olanlara karşı yargı sistemi kurulması ve herkesin ortak hareket etmesi için çalışma haritası üzerinde durduk" ifadelerini kullandı.

Irak ordusu tarafından kentin geri alınması için yapılan hazırlıklara da değinen Hamadi şu bilgileri verdi:

"Musul'un Mahmur ilçesindeki Ninova Ortak Operasyonlar Komutanlığı'nı ziyaret edip, askerlerin durumunu yakından izledik. Irak ordusuna ait 15'inci Tugay bölgede tam olarak konuşlanmış durumda. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, daha önce başka bölgelerde eğitim alan Musullu güvenlik güçlerinin de Mahmur'a geçmesine karar verdi. Tüm güçler o bölgede toplanıyor."

Musul Belediye Başkanı Abdussettar Hebu ise panelde Musul kentinin geri alınmasından sonraki sürecin ele alındığını ve bu amaçla stratejik bir plan hazırlandığını belirtti.

Musul'un yaklaşık iki yıldır terör örgütü DAEŞ'in elinde olduğunu aktaran Hebu, "Eğer kent geri alınırsa, temel ihtiyaçlar arasında yer alan elektrik, su, eğitim ve diğer hizmetinin karşılanması için ilk etapta yaklaşık 450 milyon dolarlık bir bütçeye ihtiyaç olacak. Musul il idaresinin bu parayı karşılaması mümkün değil. Musul halkının gözü, Irak merkezi hükümeti ve uluslararası toplum başta olmak üzere tüm yardım kuruluşlarının göndereceği mali destekte olacaktır" dedi.

Terör örgütü DAEŞ, Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u Haziran 2014'te ele geçirmişti. Irak hükümeti, Musul'u kurtarma operasyonu hazırlıkları kapsamında geçen aydan itibaren kent yakınındaki kamplara çok sayıda asker ve askeri araç sevkiyatı yapmaya başladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.